Konu Seçenekleri
Eski 26-05-07, 12:51 Çevrimiçi   #1
Rektör

wolf_57 - ait Avatar
Genel Mesajlar: 6.573
Teşekkür etti: 5.389
RepForum Gücü: 32
Forum Puanı:2939
wolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyor
isaret Bilgisayar Güvenliği İçin 7 Adım

Hani diş macun reklamarı vardı hatırlıyormusunuz bilmiyorum böle cüreklere alınacak tedbirleri konu alan reklam filmlerinde en üst seviye 7/7 idi yanlış hatırlamıyorsam.Çürük tartar diş eti hastalıkları felan filan işte…Şimdi o reklam filmini bilgisayar güvenliği için tekrar yazıyorum..Eğer bilgisayarınızın güvenliğinden şüpheli iseniz o şüphelerinizi ortadan kaldırmak için neler yapabiliriz bir göz atalım…İlk önce temel olanları kuralları bir sıralayalım.Daha sonra güvenliğin temelini oluşturan bu esasları teker teker anlatalım artık uygulaması size kalmış..

Şöle bir baktığımızda bilgisayar kullandığımız işletim sistemi hakketten çok büyük nasıl böle hepsini güvenli bir hale getireceğiz diye soranlar varsa hiç merak etmeyin..Bu iş karıncanın file çelme çakmasına benziyor.Öle gözünüzde pek büyütmeyin…Temel kurallardan bahsettik peki ney bu temel kurallar..

Altın 7 kural ;

Maruz kalabileceğiniz tehlikeleri belirleyin
Virüse karşı koruma yazılımları kullanın
Yazılımınızı sürekli olarak güncelleştirin
Güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin
Bir güvenlik duvarı kullanın
Güçlü parolalar oluşturun
Belirli aralıklarla güvenliği gözden geçirin
Maruz kalabileceğiniz tehlikeleri belirleyin. Hepimiz az çok internet güvenliği hakkında bilgimiz vardır bize nereden zarar geleceğini biliriz.Hani bilmesekde iç güdülerimiz onu söler.Zaten gerçekten kötü niyetli kullanıcılar sizi her zaman her yerde acıklarınızdan faydalanarak sizi maf eder.Bizim alacağımız önlemler orta seviye kendini birşey sanan basit numaralar ile bir yerler gelmeye calısanlar icin..Maruz kalabileceğiniz tehlikeleri belirleyin derken size ve bilgisayarınıza zarar verebilecek herşeyi yok edin veya uzaklaştırın.Örneğin chat programları altında ortalıklarda dolaşan içi trojan pazarı olan kötü amaçlı yazılımlar.Adult içerikli siteler ismi pek duyulmamıs dişicanlarla tanıştırma ayağına yatıp kisisel bilgilerini elde eden sitelerden uzak durmanızda fayda var.

Virüse karşı koruma yazılımları kullanın İnsanlarda olduğu gibi bilgisayar ve yazılımlarda bir korunma ister.Dışarıdan gelebilecek herhangibi bir acil durum için tetikte olan askerler lazımdır.Eğer siz bu güvenlik sistemini bilgisayarınızda bulundurmasınız aninden basılırsınız. Yani kötüler amacına ulaşabilir.İnternet ve teknoloji gün gittikce gelişiyor yeni beyinler yeni ve akla hayale gelmeyen yöntemlerle insanlar zarar vermeye calısıyor.Bunu cıplak gözle görmek mümkün değildir.Ancak bilgisayarınıda bilgisayarınızı ve işletim sisteminizi dış tehlikelere karşı koruyacak anti virüs ve virüse karşı savaşacak programlar bulundurmanızda yarar var.

Yazılımınızı sürekli olarak güncelleştirin İşletim sistemi dahil olmak üzere kullandığınız programların aylık haftalık günlük güncelleştirmelerini almanızda yarar var.Bu bir nevi enerji gibi bisey.Ben böle en alt bilgisayar seviyesinde olan kullanabileceği dilden anlatıyorum umarım anlıyorsunuzdur.Güncelleme bilgisayar ve işletim sisteminin vitamini ve ilacıdır.Gelen güncellemeleri iptal etmeden sürekli güncelleştiriniz.Güncelleştirmeyi kabul etmediğiniz taktirde yazılım ve işletim sisteminde bazı acıklar ortaya cıkmaya başlayacaktır.Yani bir zayıflama söz konusudur.

Güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin Yapılandırdığınız güvenlik ayarlarını güncel tutunuz.Çünkü ilerde başınızı ağrıtacak olaylarla karışı karşıya gelmeyin.Kurulan güvenlik sistemi ufak bir hatadan dolayı devre dışı kalabilir.Kullanıcılar güvenlik duvarım sitemim var bana birşey olmaz diyor ama bu diyenlerin çoğu güvenlik sistemlerinin göçtüğünden haberi yok.Ayrıca sürekli yerinde sayan herşey geri kalır.Geri kalan herşeyin modası geçer ve sorunları artar.

Bir güvenlik duvarı kullanın Sisteminiz için belirli başlı firmaların hazırladığı güvenlik duvarları var.Yada hepsini çöpe atın sağlam bir anti programı kullanın ve dışarıdan gelecek her türlü zararlı dosya ve saldıraya karşı sağlam bir güvenlik duvar kullanın yada yaratın.Denetim Masası / Güvenlik Merkezine girdiğiniz zaman çıkan ekranda güvenlik duvarınızı oluşturabilirsiniz.

Güçlü parolalar oluşturun Geldik parola konusuna hepimizin önemsemediği basit parolaları tercih eden internet kimliğimiz vardır.Bu kimlikten kurtulup sağlam güçlü şifreler oluşturmanız sizi kesintisiz bir internet kullanıcı yapacaktır.Basit bir şifreyle devam eden internet serüveni herhan biri tarafından baltalanabilir.En büyük koz sağlam şifredir.Şifreleriniz basit ardaşık sayılar ve harflerden koymayın.Mesela size bir tavsi şöyle yapabilirsiniz.vns4mcl3xc şu yandaki şifre kombinasyonunu yapmam uzun sürmedi.Klavyede rast gele tuşlara bastım böle bir şifre çıktı.Sizde böle yapın cıkan şifeyi ezberleyin olsun bitsin.

Belirli aralıklarla güvenliği gözden geçirin Güvenlik ayarlarınızı gözden geçirin maddesindeki herşey bu madde içinde geçerlidir.

Yapacağımız tüm bu işlemlerden sonra bilgisayarımız baba yigit bir işletim sistemine sahip top atılsa yıkılmayacak bir duruma gelecektir.Yeterki biraz gözünüz acık olsun.Tehlikeleri önceden sezebilin.Görüşmek üzere…

Konu Seçenekleri