| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]() | Bursa Nutku
Mustafa Kemal 'in Bursa Nutkunun metni: Türk Genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, “Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır” demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır. Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, “Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir” diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, “demek adalet örgütünü de düzeltmek, yönetim biçimine göre düzenlemek gerek” Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haksız ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, “ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.” İşte benim anladığım Türk Genci ve Türk Gençliği! |
|
| Mesaja teşekkür eden: (4 Kişi) |
| | #2 |
![]() ![]() S.mod denetleyicisi
Teşekkür etti: 2.811
Forum Gücü: 230 Forum Puanı:93375 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bu nutkun söylenişine sebep olan gelişme... Şubat 1933'ün ilk günlerinde Bursa Ulucami'de toplanan 100 kadar irticacı kişi camilerde Türkçe ezan okunmasına karşı bir ayaklanma girişiminde bulunurlar. Ayaklanma kısa sürede bastırılır. Atatürk olayın hemen ardından Bursa'ya gider. Çekirge yolu üzerinde bulunan bir köşkte akşam yemeği yenildiği sırada bir kişi Atatürk’e ayaklanmayla ilgili olarak şöyle diyecek olur: "Bursa gençliği olayı hemen bastıracaktı, fakat zabıtaya ve adliyeye olan güveninden ötürü...". Atatürk'ün hemen konuşmakta olan kişinin sözünü kestiği ve günümüzde "Bursa Nutku" diye anılan konuşmayı yapmıştır. Sizce o nutuktan bu zamana kadar geçen sürede Türk genci görevini yerine getirdimi? Neler yapmalıydı? Neler yapmamalıydı? Peki sizin anladığınız, düşündüğünüz ' Türk Genci ve Türk Gençliği! ' kavramı nedir? Konu tartışmaya açılmıştır... |
|
| | #3 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.649
Forum Gücü: 39 Forum Puanı:12520 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Çok güzel bir nutuktur Bursa Nutku. Anlayamayan insanlar için ise, çok tehlikeli uçları olabilir. Kişinin kendi görüşünü savunması için gerekirse devlete bile karşı koymayı söylerken, aynı yolun diğer haksızlıklara da yol gösterici olması tehlikeli birşeydir. Bu vurgular çok önemliyken anarşist tavırlara dönüşebilecek pek çok düşünce bu nutuktan güç alacaktır. Bunun yanında, Atatürk'ün devletin kötü ellere düşmesi konusundaki ileri görüşlülüğü ve gerekirse yeniden yıkıp yeniden yapmayı göze alabilmesi açıkça göstermektedir ki, Atatürk sadece devletin gücüne inanan bir despot değildi.. |
|
| | #4 | |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.074
Forum Gücü: 121 Forum Puanı:53031 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Birisine Verdiğiniz Değeri Göstermenin En Güzel Yolu Ona Vakit Ayırmaktır... | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | CnRaLpEr (09-12-07) |
| | #5 |
| Dekan Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.694
Forum Gücü: 129 Forum Puanı:52321 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Örnegin ben basörtüsü türban yasagini kiniyorum. Elime tas , Sopa alip polise,jandarmaya saldirmalimiyim. Devlete karsi savas mi acmaliyim. Bunu anlatmak mi istiyorsunuz... Sen Hic Ay Isiginda Seytanla Raks Ettin Mi? Kahrolsun ISRAIL demeyin ! İsrail, Yakub aleyhisselamın adıdır. Kahrolsun zalimler” “Kahrolsun siyonistler” diyelim mesela.. |
|
| | #6 |
Forum Gücü: 129 Forum Puanı:52321 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Vay beee. Öyle yorum yapmisim ki kimse devam ettiremiyor??? Konuyu acan bile kaldi. |
|
| | #7 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 956
Forum Gücü: 10 Forum Puanı:1079 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
yok bakıyorum bi yazıyı ne kadar yanlış anlayabilyiorsun ve ne kadar yanlış yorumlarla cevap veriyorsun izlemedeyim.. korkma burdayım gitmedim bi yere yani
|
|
| | #8 | |
Forum Gücü: 129 Forum Puanı:52321 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |