DownLoaduc
Zamansız Tartışma Platform  Meydan  İnanç tartışmaları

Konu Seçenekleri
Eski 06-06-07, 01:21 Çevrimdışı   #1
Öğrenci

toysrus - ait Avatar
Genel Mesajlar: 12
Teşekkür etti: 0
RepForum Gücü: 0
Forum Puanı:1626
toysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyortoysrus çevresinde seviliyor
Döküman Çağdaşlık-Gericilik kavramları

Günümüzde hoyratça kullanılan çağdaşlık ve gericilik kavramları en son bazı siyasi kişilerin eşleri sebebiyle daha da hoyratça kullanılmaya başlandı. Ben durup izledim dışarıdan çünkü taraf olarak konuya müdahil olmakla dışarıdan bakmak arasında bazen yanlışla doğru arasındaki kadar fark olabiliyor. Gazeteleri, yazarları takip ettim ve halkın bir kısmının bu kavramlardan anladığı anlamlarla yazarların ve gazetelerin büyük çoğunluğuyla halkın diğer kısmının kullandığı anlam bir değil. Burada bu konuda ele almak istediğim konu kılık-kıyafet konusu. Yazarların, gazetecilerin ve medyanın büyük bir kısmı İslam'a göre kadınların belli uzuvlarını kapatmalarını yani tesettüre girmelerini gericilik olarak yorumlarken onlarla aynı düşünmeyenleri de gerici olarak değerlendirmekteler. Halkın bir kısmı bu kavramı aynen kabul ediyor ve diyor ki benim büyükannem, ninem de kapalıydı yani geçmişten bahsederek bunun mazi de kaldığını ifade ediyor. Farklı bir deyişle, çağdaşlık bugün Avrupa'nın ve Amerika'nın kadınlarının giyiniş tarzının modernizm ve onlarla aynı giyinmeyi çağdaşlık, onlar gibi giyinmemeyi ise gericilik olarak nitelendiriliyor. Gerici olarak nitelendirilen kişilerin ise bilimde ve kendini geliştirmede nerede olduğunu önemsemeden, bu böyle giyiniyorsa gericidir levhasını ona takıyor. Peki gerçekten çağdaşlık batı ülkelerinin giyinme tarzını uygulamak mı ve onlar gibi giyinmemek gericilik mi? Bizi şu anda toplum olarak yönlendiren en büyük tellal medya, peki medya bizi gerçekten doğru mu yönlendiriyor yoksa kendi istediği yöne mi sevketmeye çalışıyor? Trendleri, davranış ve yaşam tarzımızı çok fazla etkileyen medya tabi ki fikirlerimize de çok fazla yön veriyor ve hünerleriyle bize değer yargıları ekliyor. Elimden geldiğince medyanın öğretilerine şahsen eleştirel bakıyorum fakat böyle yapan malesef çok az insan var. Çağdaşlık kavramına geri dönelim. Burada bir soru geliyor düşününce insanın aklına: Eğer çağdaşlık batı ülkelerinin insanları gibi giyinmekse biz çağdaş değil gerici ve taklitçi oluruz çünkü örnek aldığımız ve çağdaş giyinme dediğimiz tarzı o kişiler zaten 2000 yıldır yapıyor. Avrupa'nın kadınlarının başları 2000 yıldır açık! Fakat bizim yani Türklerin, yüzyıllarca kadınlarının başı kapalıydı, İslami kurallara göre giyinirdi ve zamanında çağın üst çıtasını daha yukarı taşıdığımız dönemde kadınlarımızın kıyafeti Avrupalılarınkiyle aynı değildi, hatta ve hatta o zamanda beyaz etin bir türü olan Avrupa kadınları, değerleri yüksek olan Osmanlı kadınlarının giyinişinden ve vakarından etkilenirlerdi. Anlaşıldığı üzere çağdaşlık kavramının kılık-kıyafete göre bir ölçü birimi olarak kullanılması ve gelişmeyi ve medeniyeti kıyafete bağlamak sal üstüne apartman yapmak gibi bir durum. Bu iki kavramı olması gerektiği haliyle şöyle ifade edebiliriz; çağdaşlık, asrın getirdiği teknolojik ve b/ilimsel olanaklarından yoksun olmamak ve en önemlisi asrın b/ilimini öğrenmek, çıtayı bir birim daha ileri koymaktır, kısacası zamanın bilgi kütlesini yutup hazmetmektir. Bunu toplum olarak yaptığımızda muassır (çağdaş) medeniyetler seviyesine gelmiş olacağız. Gericilik ise b/ilime aklını ve mantığını kapatmış, koyun gibi güdülebilen, cahil kişilerin içinde bulunduğu duruma verilen isimdir. Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum. B/ilimde ilerlemenin yolu kıyafeti değiştirmekse en önce ben değiştirmek istiyorum ama bir insan çıplakken bile b/ilimde mesafe katedebilir, işte kılık-kıyafetle ilerlemenin ve çağdaşlaşmanın bağlantısız olduğunun bir başka göstergesi de bu. Ve bu çağdaş-gerici kavramları kendi istedikleri anlamda kullanan kişilerin kendi görüş, fikir ve hayat tarzlarına İslam'ın bu emri ters gelmesi sebebiyle halkı kendi halinde bırakmayıp (yani karşı görüşe tahammülsüzlükleri sebebiyle) halkın bilincinde ve bilinçaltında bunu yaparsam çağdaş olurum, yapmazsam gerici olurum etkisini bırakarak (bu bağlamda farklı etkiler de mümkün) kendi fikirlerini insanlara kabul ettirme çabası olduğu ve bunun medyanın büyük çoğunluğunda hakim bir görüş olduğu çok açık. Görünüşte bizim sesimiz olan ve bizi yansıtan bu güç aslında bizden görünüp bizi kendilerini yöneten kişilerin ideolojilerine yönlendiren bir güce dönüşmüş. Umarım özgür düşünceyi etkilemeye çalışan bu tahammülsüz kisilere dikkatinizi çekebilmişimdir.

Sevgilerimle..
Mesaja teşekkür eden: (3 Kişi)
ℓєαяѕιση (06-06-07), -misspasha- (06-06-07), RAMSES113 (27-06-07)
Eski 06-06-07, 16:28 Çevrimdışı   #2

Bölümünde uzman

ℓєαяѕιση - ait Avatar
Genel Mesajlar: 8.510
Teşekkür etti: 4.167
RepForum Gücü: 68
Forum Puanı:18371
ℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazℓєαяѕιση tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
değişik....

Aslanlar sahada tribünler ayakta
90 dakika taraftar arkanda
Sarı kırmızıyla hiç bitmez bu sevda
Şampiyon olunca coşalım çılgınca
Eski 06-06-07, 16:39 Çevrimdışı   #3
Rektör
Düşünürler grubu

-misspasha- - ait Avatar
Genel Mesajlar: 6.436
Teşekkür etti: 3.524
RepForum Gücü: 69
Forum Puanı:22308
-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz-misspasha- tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
ellerne sağlık cok güsel açıklamışsın herseyi dee...tartsıcak bi yer kalmamış zaten sen söylenecek herseyi söylemişsin..tüm yazılanlara katılıyorum doğru yasmıssın..

.

güzeL gözLeRine $aRkıLaR yazdığım....
Mesaja teşekkür eden:
wolf_57 (06-06-07)
Eski 06-06-07, 19:55 Çevrimiçi   #4
Rektör

wolf_57 - ait Avatar
Genel Mesajlar: 6.629
Teşekkür etti: 5.402
RepForum Gücü: 33
Forum Puanı:2939
wolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyorwolf_57 çevresinde seviliyor
eline sağlık guzel konuya el atmışın da mispassha nın dediği gibi tartışacak bişey kalmamış
Eski 27-06-07, 01:56 Çevrimdışı   #5
Asistan
Spor grubu

cruelboy - ait Avatar
Genel Mesajlar: 326
Teşekkür etti: 119
RepForum Gücü: 5
Forum Puanı:143
cruelboy ara sıra gören oluyorcruelboy ara sıra gören oluyor
kötü

Alıntı:
toysrus´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Günümüzde hoyratça kullanılan çağdaşlık ve gericilik kavramları en son bazı siyasi kişilerin eşleri sebebiyle daha da hoyratça kullanılmaya başlandı. Ben durup izledim dışarıdan çünkü taraf olarak konuya müdahil olmakla dışarıdan bakmak arasında bazen yanlışla doğru arasındaki kadar fark olabiliyor. Gazeteleri, yazarları takip ettim ve halkın bir kısmının bu kavramlardan anladığı anlamlarla yazarların ve gazetelerin büyük çoğunluğuyla halkın diğer kısmının kullandığı anlam bir değil. Burada bu konuda ele almak istediğim konu kılık-kıyafet konusu. Yazarların, gazetecilerin ve medyanın büyük bir kısmı İslam'a göre kadınların belli uzuvlarını kapatmalarını yani tesettüre girmelerini gericilik olarak yorumlarken onlarla aynı düşünmeyenleri de gerici olarak değerlendirmekteler. Halkın bir kısmı bu kavramı aynen kabul ediyor ve diyor ki benim büyükannem, ninem de kapalıydı yani geçmişten bahsederek bunun mazi de kaldığını ifade ediyor. Farklı bir deyişle, çağdaşlık bugün Avrupa'nın ve Amerika'nın kadınlarının giyiniş tarzının modernizm ve onlarla aynı giyinmeyi çağdaşlık, onlar gibi giyinmemeyi ise gericilik olarak nitelendiriliyor. Gerici olarak nitelendirilen kişilerin ise bilimde ve kendini geliştirmede nerede olduğunu önemsemeden, bu böyle giyiniyorsa gericidir levhasını ona takıyor. Peki gerçekten çağdaşlık batı ülkelerinin giyinme tarzını uygulamak mı ve onlar gibi giyinmemek gericilik mi? Bizi şu anda toplum olarak yönlendiren en büyük tellal medya, peki medya bizi gerçekten doğru mu yönlendiriyor yoksa kendi istediği yöne mi sevketmeye çalışıyor? Trendleri, davranış ve yaşam tarzımızı çok fazla etkileyen medya tabi ki fikirlerimize de çok fazla yön veriyor ve hünerleriyle bize değer yargıları ekliyor. Elimden geldiğince medyanın öğretilerine şahsen eleştirel bakıyorum fakat böyle yapan malesef çok az insan var. Çağdaşlık kavramına geri dönelim. Burada bir soru geliyor düşününce insanın aklına: Eğer çağdaşlık batı ülkelerinin insanları gibi giyinmekse biz çağdaş değil gerici ve taklitçi oluruz çünkü örnek aldığımız ve çağdaş giyinme dediğimiz tarzı o kişiler zaten 2000 yıldır yapıyor. Avrupa'nın kadınlarının başları 2000 yıldır açık! Fakat bizim yani Türklerin, yüzyıllarca kadınlarının başı kapalıydı, İslami kurallara göre giyinirdi ve zamanında çağın üst çıtasını daha yukarı taşıdığımız dönemde kadınlarımızın kıyafeti Avrupalılarınkiyle aynı değildi, hatta ve hatta o zamanda beyaz etin bir türü olan Avrupa kadınları, değerleri yüksek olan Osmanlı kadınlarının giyinişinden ve vakarından etkilenirlerdi. Anlaşıldığı üzere çağdaşlık kavramının kılık-kıyafete göre bir ölçü birimi olarak kullanılması ve gelişmeyi ve medeniyeti kıyafete bağlamak sal üstüne apartman yapmak gibi bir durum. Bu iki kavramı olması gerektiği haliyle şöyle ifade edebiliriz; çağdaşlık, asrın getirdiği teknolojik ve b/ilimsel olanaklarından yoksun olmamak ve en önemlisi asrın b/ilimini öğrenmek, çıtayı bir birim daha ileri koymaktır, kısacası zamanın bilgi kütlesini yutup hazmetmektir. Bunu toplum olarak yaptığımızda muassır (çağdaş) medeniyetler seviyesine gelmiş olacağız. Gericilik ise b/ilime aklını ve mantığını kapatmış, koyun gibi güdülebilen, cahil kişilerin içinde bulunduğu duruma verilen isimdir. Burada bir noktaya daha değinmek istiyorum. B/ilimde ilerlemenin yolu kıyafeti değiştirmekse en önce ben değiştirmek istiyorum ama bir insan çıplakken bile b/ilimde mesafe katedebilir, işte kılık-kıyafetle ilerlemenin ve çağdaşlaşmanın bağlantısız olduğunun bir başka göstergesi de bu. Ve bu çağdaş-gerici kavramları kendi istedikleri anlamda kullanan kişilerin kendi görüş, fikir ve hayat tarzlarına İslam'ın bu emri ters gelmesi sebebiyle halkı kendi halinde bırakmayıp (yani karşı görüşe tahammülsüzlükleri sebebiyle) halkın bilincinde ve bilinçaltında bunu yaparsam çağdaş olurum, yapmazsam gerici olurum etkisini bırakarak (bu bağlamda farklı etkiler de mümkün) kendi fikirlerini insanlara kabul ettirme çabası olduğu ve bunun medyanın büyük çoğunluğunda hakim bir görüş olduğu çok açık. Görünüşte bizim sesimiz olan ve bizi yansıtan bu güç aslında bizden görünüp bizi kendilerini yöneten kişilerin ideolojilerine yönlendiren bir güce dönüşmüş. Umarım özgür düşünceyi etkilemeye çalışan bu tahammülsüz kisilere dikkatinizi çekebilmişimdir.

Sevgilerimle..
bana tartışacak bir şey bıraktığını düşünmüyorum
Eski 27-06-07, 02:54 Çevrimdışı   #6
Yard. Doçent
Düşünürler grubu
Genel Mesajlar: 1.535
Teşekkür etti: 1.630
RepForum Gücü: 23
Forum Puanı:6647
karahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyorkarahindiba Çevresi geniş ve bir mesajla iş halledebiliyor
Hala gericiler mevcuttur insanlarımız içerisinde ama bu tabirin ''hoyratça'' kullanıldığı tabiri hoşuma gitti.

zamansız
yorumsuz
sessiz
...
Mesaja teşekkür eden:
RAMSES113 (27-06-07)
Eski 27-06-07, 11:52 Çevrimdışı   #7
Dekan
Genç Kuvvet

RAMSES113 - ait Avatar
Genel Mesajlar: 5.234
Teşekkür etti: 3.845
RepForum Gücü: 63
Forum Puanı:20302
RAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazRAMSES113 tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
güsel acıklamıssnn....

Kendini Yeterli Görmeme Bir Fazilet İfadesidir...

"Hakikat Damlaları"

Konu Seçenekleri