| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Yard. Doçent Huzur Pınarı ![]() | cenaze namazı kıldırırken imam ...
cenaze namazı kıldırırken imam cemaate dönerek "mevta yı nasıl bilirdiniz" gibi sualler soruyor bunun dinde bir yeri varmıdır sizce?
*İnsanların yaptığı sahte paralar kadar,paraların yaptığı sahte insanlar da vardır. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | RAMSES113 (12-07-07) |
| | #2 |
| Asistan Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 326
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:1051 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bediüzzaman bu konu hakkında fetva vermemişmi ?
|
|
| | #3 |
| Yard. Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.880
Forum Gücü: 21 Forum Puanı:5566 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
artık napıcagını sasırdın sen yaa
|
|
| | #4 |
| Yard. Doçent Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 1.238
Forum Gücü: 18 Forum Puanı:4698 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | benim şaşırıp şaşırmadıgımı veya ne yapacagımı boşversen sen ankete cevabını versene
*İnsanların yaptığı sahte paralar kadar,paraların yaptığı sahte insanlar da vardır. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | RAMSES113 (12-07-07) |
| | #5 |
| Dekan Genç Kuvvet ![]()
Teşekkür etti: 3.845
Forum Gücü: 63 Forum Puanı:20302 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
buraya bir tartısma yazısı yazılıyor sizler ise yazıya deıl kişiye yazı yazıyorsunuz... galiba artık şu şekilde düşünmeye başladınız kim açmış bu konuyu haa yine mi bu açmış bu cocugun düsüncelerine inanmıyorum o yüzden bu cocuk hakkında zırvalayım... peh!!! |
|
| | #6 | |
Forum Gücü: 18 Forum Puanı:4698 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
*İnsanların yaptığı sahte paralar kadar,paraların yaptığı sahte insanlar da vardır. | |
|
| | #7 |
| Yard. Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.880
Forum Gücü: 21 Forum Puanı:5566 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dini olarak tartısılması gereken bir sürü konu warken kalkıpta kıyıda köşede kalmış kimsenin aklının ucundan gecmicegi we ilgilenmiceği seyleri yazıosun! we bu sürekli böule gidip duruyo!aklına birsey gel,yo we acaba bu dinimizce uygunmudur diye anket yada konu acıosun!oysa öbür yandan insanlar din catısmaları yüzünden can weriyor bütün dünyada! tamam anladık dinine baglısın!ama dha yararlı seyler yap o zman!benim senle ne işim olabilirki san satasıyım bir tespit yaptım we bunu sana sölicem tabikide!!!(küçük sözler)tesekkür edince sizde tesekkür ediosunuz ama eleştirince ortalıgı karıstıran kişi ilan ediosunuz!! |
|
| | #8 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.649
Forum Gücü: 38 Forum Puanı:12486 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dinimizde yeri olsun olmasın, pekçok insan, bir seferde hakkını helal etmiş oluyor. Bence güzel bir olay.
|
|
| | #9 | |
Forum Gücü: 18 Forum Puanı:4698 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
*İnsanların yaptığı sahte paralar kadar,paraların yaptığı sahte insanlar da vardır. | |
|
| | #10 |
| Rektör Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 3.924
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:37755 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | düşünüyorum, tükürüyorum, arasırada olsa gülüyorum, ağlıyorum, hasta oluyorum, çaresiz kalıyorum, batıyorum, bazen çıkıyorum, çabalıyorum, yazıyorum, çiziyorum, okuyorum... öyleyse var olmayı hak ediyorum (: |
|
| | #11 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 1.096
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:7137 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | bilemem kalbinde belirsiz bir yolun kuşkusu titrek sesinde umutların avuntusu bir mendil eski bir resim bulduğum tahta masasında bilmeden unuttuğu gözyasları doldurmus giderken boslugu |
|
| | #12 |
| Yard. Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 1.630
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:6647 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | yine aynı mevzuyu ortaya atmış gibi olmak istemem ama dinle ilgili bu soruların sonunda ''sizce'' tabirinin kullanılmaması gerek. bu sorunun bencesi yok ve cevabını bilmiyorum,ama yapılmsında yanlış bir şey olmadığını düşünüyorum. zamansız yorumsuz sessiz ... |
|
| | #13 | |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.115
Forum Gücü: 48 Forum Puanı:17546 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
katııyorum..çünkü insanlar bilmediği halde yorum yapıyorlar ve istemeyerek şirke bile girebilirler..ve bu yüzden de bu günahın vebalini almamak için sence kelimesi olmamalı.. . . sustum.. | |
|
| | #14 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.525
Forum Gücü: 69 Forum Puanı:22308 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
y.emre hak istemek dinin emri değilmi ? ...
. güzeL gözLeRine $aRkıLaR yazdığım.... |
|
| | #15 |
| Dekan Genç Kuvvet ![]()
Teşekkür etti: 3.845
Forum Gücü: 63 Forum Puanı:20302 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cenaze namazını müteakiben, vefat eden hakkında şahitlik yaptırmaya ve hakların helal ettirilmesine gelince, dünden bugüne İslam alimleri onda bir mahzur görmemişlerdir. İhtimal, “Ölülerinizi kötülüklerini sayıp dökerek yad etmeyin, onları mesavîleriyle anmayın; hayırlı yanlarını zikredin!” mealindeki hadis-i şerife bağlı olarak “Mevtayı nasıl tanırsınız?” denmesine ses çıkarmamışlardır. Fakat, o hususta da bir noktaya dikkat etmek gerekir: Cenazeye iştirak eden kimseler, gerçekten mevtayı hayırlı bir insan olarak tanıyorlarsa hüsn-ü şehadette bulunmalı, aksi halde sükut etmelidirler. Mü’minler, hep doğru sözlü olmaları gerektiği gibi, orada da doğru şehadeti esas almalıdırlar. Mesela, bir insan hayatı boyunca hep dine hakaret etmiş, dindara sayıp sövmüş, iman edenlere düşmanlık yapmışsa, onun lehinde şehadet etmek, “Çok iyi biliriz, Cennetlik adamdı!” türünden sözler söylemek yalan beyanda bulunmak demektir. Evet, bir mülhid mülhidliğinden dolayı ademe mahkum edilmez, bir inançsız inançsızlığı sebebiyle yok sayılmaz. Ülkemizde herkesin yaşama hakkı vardır; bu topraklarda doğup büyüyen, kendisini milletin bir ferdi bilen herkes bu ülkenin vatandaşıdır; o da o haliyle kabul edilir. Fakat, hüsn-ü şehadet meselesine gelince, bir insan hakkında Allah’ın bilgisinin hilafına medh ü senalar döktürmek büyük bir yalandır. İşte, seleflerimiz meseleyi, zikrettiğim hadis-i şerife ve benzerlerine dayandırarak, cenaze namazının akabinde “Nasıl bilirdiniz?” deyip şahitlik yaptırmayı ve halka haklarını helal ettirmeyi geleneklerimizin arasına dahil etmişlerdir. Bunun doğru bir uygulama olup olmadığının da münakaşası yapılabilir; fakat şahsen böyle bir tatbikin çok mahzurlu olduğunu zannetmiyorum. Çünkü, söz konusu hadis buna bakmasa bile, farklı bir zaviyeden bunu da ihtiva ettiği söylenebilir. Belki o insanların mevta hakkında güzel mülahazalara yönlendirilmeleri, o güzel düşüncelerin dua yerine geçmesi gibi mütalaalarla şahitlik yaptırılıyor olabilir. Ne var ki, tabutun başında ağıtlar yakmak, bağırıp çağırmak, yaka paça yırtmak ve feryad etmek mahzurlu olduğu gibi, musallada ya da kabirde nutuk atmak, hamasî laflar etmek ve uzun uzun konuşup durmak da dinin ruhuna ters ve yakışıksız bir davranıştır. Allah razı olsn... -alıntıdır- (kırık testi) |
|
| | #16 |
Forum Gücü: 18 Forum Puanı:4698 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | hak ıstemek derken neyı kastedmek ıstedin khakkını aramak tan mı bahsettın anlamadım:S
|
| | #17 |
| Yard. Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 1.479
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:5999 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
|
| | #18 |
Forum Gücü: 18 Forum Puanı:4698 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | bencede yanlış oldu sizcesı olmaz ama tyapılmasının bizde yanlış oldugunu düşünmüyoruz sadece sizin fikrinizi almak istıyoruz
|
| Mesaja teşekkür eden: | RAMSES113 (14-07-07) |
| | #19 |
| Cezalı Üye
Teşekkür etti: 11
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:112 ![]() ![]() | güzel bir uygulama imamın hak taleb etmesi mefta adına ![]() |
|
| | #20 |
| Grup Lideri Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 4.138
Forum Gücü: 93 Forum Puanı:32082 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cenaze namazı kabul olması için gereken 6 şart... Altı şart vardır: 1- Meyyit [ölü] Müslüman olmalıdır. 2- Yıkanmış olmalıdır. Yıkanmadan gömülen, üzerine toprak atılmamış ise, çıkarılıp yıkanır, sonra namazı kılınır. Cenazenin ve imamın bulunduğu yer temiz olmalıdır. Cemaatinki şart değildir. Çünkü, yalnız imamın kılması ile farz yapılmış olur. 3- Cenazenin veya bedeninin yarısı ile başının veya başsız yarıdan fazla bedenin, imamın önünde bulunması lazımdır. 4- Cenaze, yerde veya yere yakın, ellerle tutulmuş veya taşa konmuş olmalıdır. Başka bir yerde bulunan veya hayvan üstünde veya el ile yüksekte tutulan cenazenin namazı kabul olmaz. Cenazenin başı, imamın sağına, ayağı soluna gelecektir. Tersine koymak günahtır. 5- Cenaze, imamın önünde hazır olmalıdır. 6- Cenazenin ve imamın avreti örtülü olmalıdır. Cenaze namazının farzı ikidir: 1- Dört kere tekbir getirmektir. 2- Ayakta kılmaktır. Özürsüz, oturarak veya hayvan üstünde kılmak caiz değildir. Yağmurdan, çamurdan dolayı hayvandan inemezse caiz olur. Cenaze namazının sünneti üçtür: 1- Sübhaneke okumak. 2- Salevat okumaktır. Çünkü, duadan önce salevat okumak, duanın sünnetidir. 3- Kendine, ölüye ve bütün Müslümanlara af ve mağfiret için dua okumak. ![]() Solmadan avuçlarıma düş Sokul yüreğime Gülüşünle ısınsın bedenim Ve Dudaklarımda acıyan yara öpüşlerinde can bulsun /..Öp Beni ve Öyle Kal Bende../ |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Virane (03-01-08) |
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |