| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Asistan ![]() | Erdal Eren 44 Yaşında, Aramızda Yaşıyor !...
13 Aralık 1980 gecesi 17 yaşında idam edilen Erdal Eren 'i saygı ile anıyoruz..Anısı mücadelemizde yaşayacaktır..
KORKMA ONDAN BUNDAN NE ÖLÜMDEN NE HAYATTAN !... |
|
| Mesaja teşekkür eden: (14 Kişi) | CnRaLpEr (12-12-07), Gıskın (12-12-07), katharsis (11-12-07), MissCrow (13-12-07), mls1917 (11-12-07), mvovh (12-12-07), Olimbera (13-12-07), pavel (11-12-07), Proserpina (14-12-07), saroth (12-12-07), troçki (12-12-07), tutbenidüşmeden (12-12-07), Unfaithful (12-12-07), ŞiYaR (12-12-07) |
| | #2 |
![]() ![]() S.mod denetleyicisi
Teşekkür etti: 2.834
Forum Gücü: 233 Forum Puanı:94761 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Erdal Eren Erdal Eren, 12 Eylül Darbesi öncesinde bir askeri inzibat erini öldürdüğü iddiasıyla tutuklanmış ve 13 Aralık 1980 tarihinde asılarak idam edilmiş olan TDKP üyesidir. ODTÜ'lü Sinan Suner’in 1980’de öldürülmesini protesto etmek için düzenlenen gösteride Erdal Eren de göstericiler arasındaydı. Göstericiler ve kolluk güçleri arasında çıkan arbedede er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi; Erdal Eren’le birlikte 24 kişi gözaltına alındı. Eren, Zekeriya Önge’yi öldürmek suçundan tutuklandı. 2 Şubat’ta gözaltına alınan Erdal Eren, hızlı bir yargılama sürecinin ardından, 19 Mart 1980’de (gözaltına alındıktan 46 gün sonra) idama mahkum edildi. Erdal Eren'in henüz 16 yaşında olması, avukatlarının sundukları deliller ve tanıkların ifadeleri kararın uygulanmasını engelleyemedi. Avukat Nihat Toktay'ın adli sürece dair iddiaları Dava sürecinde olay yerinde keşif yapılmadığını, Erdal’ın yaşının belirlenmesi için kemik incelemesi istediklerini ancak yerine getirilmediğini belirten Nihat Toktay; ayrıca Erdal Eren’le birlikte olay yerinde tutuklanan 24 sanığın da tanık olarak dinlenmediğini, ölen askerin üzerinden çıkan elbiselerin Adli Tıp’a gönderilmediğini de söyledi. Toktay, 'Kurşunun mesafesine ilişkin bir inceleme yapılmadı ve yakın mesafe atışlarında meydana gelen etteki yanığa açıklama getirilmedi, olay yerinde kullanıldığı iddia edilen silahlar ile askerlerin silahlarının balistik incelemesi yapılmadı, tanık olarak dinlenen askerlerin ifadeleri arasındaki çelişkiler giderilmedi.' dedi. Toktay, Erdal’ın üzerinde bulunduğu 3,5 metrelik yükseklik ile Önge’yi öldüren kurşunun giriş açısı ve yönünün çeliştiğini belirterek, otopsinin Oktay Çetinsoy isimli bir stajyere yaptırıldığını ancak bu isimde birinin varlığını tespit edemediklerini söyledi. Toplumsal etkiler * Şarkıcı Sezen Aksu, gazetede Erdal Eren'in son resmini görmüş ve olaydan etkilenerek Son Bakış adlı parçanın güftesini Aysel Gürel'le birlikte yazmıştır. Parça Onno Tunç tarafından bestelenmiştir. * Şarkıcı Teoman'ın Renkli Rüyalar Oteli adlı albümündeki İki Çocuk parçasında Erdal Eren'in ismi geçmektedir. * Rock grubu Mor ve Ötesi'nin Darbe isimli şarkısında Erdal Eren'in ismi geçmektedir. Konu tartışmaya açılmıştır, Konuyu öneren arkadaşa teşekkürler. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (17 Kişi) | BigBang (11-12-07), CnRaLpEr (12-12-07), DREWFOSTER (12-12-07), Gıskın (12-12-07), katharsis (11-12-07), MissCrow (13-12-07), mls1917 (11-12-07), MrTcN1905 (11-12-07), mvovh (12-12-07), pavel (11-12-07), piiinar (13-12-07), Proserpina (14-12-07), saroth (12-12-07), troçki (12-12-07), tutbenidüşmeden (12-12-07), YaGMuR_CiNi (11-12-07), ŞiYaR (12-12-07) |
| | #3 |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 603
Forum Gücü: 10 Forum Puanı:2506 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Hesap Sorulmali Bir çocuk var biliyor musunuz? Mor ve Ötesi’nin şu parçasında geçer; “bir darbe / geldi başıma / bir darbe / erdal'ı gördüm / darağacında” Ve Sezen Aksu son bakış parçasında onu anlatır: “Acı yüzler kurşun gibi izler / Son bakıştaki o gözler kaldı aklımızda” Grup Yorum’un Büyü adlı parçasında söylenir: “Büyüyüp de 17’ine geldiğinde baban sana idamlar alacak” diye. Yine Grup Günola söylemiştir: “küçücük gözleri incecik elleri kocaman yüreğiyle: Erdal'ım” Veya Ali Ekber Eren anlatır türküsünde: “Ankara adı kara / bu yara başka yara / on yedi yaşındaydı / kıyılır mı Erdal'a” Bir çocuk var biliyor musunuz? Bundan 27 yıl önce 17 yaşındaydı. Türkiye’de o yıllarda var olan kitle muhalefetinin önünü kesmek isteyen egemenlerin gözünü ölesiye korkuttu. Bir çocuktu, Erdal Eren; 17 yaşında, günlerce ağır işkencelere direnip sonunda da idam edilen. Ve ipi geçirdiklerinde narin boynuna, içi titremeden ölmesini bilen… Erdal Eren olmak hayatımızı 3 saate sığdırmamızı isteyen ÖSS’ye karşı mücadele etmektir. Bilimsel, demokratik, özerk üniversitenin yaratılması için çabalamaktır. Kürt sorununda korkusuzca dik durabilmektir bütün karşı baskılanmalara. Bizi kuşatmaya çalışan ateşten şovenizm çemberini barış! çığlıklarıyla yarıp çıkmaktır. Sendika ve sigorta haklarımız için bir araya gelmektir, Bilmek, anlamak, duymak ve birlik olmaktır. Sesimizi duyurmaktır. Ve okullarımız, atölyelerimiz ve sokaklar birer kavga alanıdır bizim için. Erdal olmanın yolu gençlik kitleleri içinde günlük mücadeleyi örmekten geçer; adım adım Erdal Eren olunur. Kimdir Erdal? Erdal, bizim gökçefidan yoldaşımız; her gün yaptıklarımızla elini tutmaya bir adım daha yaklaştığımız... Erdal’ın mahkemedeki son sözleri: Sayın Yargıçlar; Türkiye’de ve dünyada görülmemiş bir yargılama usulüyle karşı karşıyayız. Bu davanın o kadar çabuk sonuçlandırılmak istenmesi, olay dahi anlaşılmadan, yukarıdan gelen emirlerle çoktan verilmiş bir kararın formalitesini yerine getirdiğinizi gösterir. Benim hakkımdaki kararın üst düzeydeki sıkıyönetim komutanları tarafından verildiği o kadar açıktır ki, normal hukuk usulleri dahi ayaklar altına alınmıştır.” Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi ve ODTÜ öğrencisi Sinan Suner duvara yazılama yaparken, dönemin MHP’li bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından kurşunlanmış ve iki saat karakolda ifadesi alındıktan sonra hastaneye giderken kan kaybından ölmüştür. Erdal Eren’in de aralarında bulunduğu beş yüzü aşkın genç Sinan Suner’in öldürülmesini protesto etmek için, olayın olduğu yerde bir korsan gösteri düzenler. Gösteri bitip kitle dağılırken olaya bir askeri tim müdahale eder ve yaşanan arbede de Zekeriya Önge isimli bir er ölür. Olayda gözaltına 24 kişiden Erdal Eren silahla yakalanmııştır ve bu yüzden Önge’nin öldürülmesi onun üzerine yıkılır ve tüm hukuk usulleri de hiçe sayılarak, hızlı bir biçimde (gözaltına alındıktan 46 gün sonra) üç celsede idama mahkum edilir. Bu süreç o kadar hızlı işlemiştir ki Erdal Eren’in davanın ilk celsesinde avukat tutmaya bile fırsat bulamamıştır. Erdal Eren’in henüz 17 yaşında olması, tanıkların ifadeleri, deliller ve dünya kamuoyunun da tepkisi idamı engelleyememiştir. Kenan Evren meşhur asmayalım da besleyelim mi lafını Erdal Eren için söylemiştir. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (13 Kişi) | CnRaLpEr (12-12-07), DREWFOSTER (12-12-07), Gıskın (12-12-07), katharsis (12-12-07), MissCrow (13-12-07), mvovh (12-12-07), pavel (11-12-07), piiinar (13-12-07), saroth (12-12-07), troçki (12-12-07), tutbenidüşmeden (12-12-07), Unfaithful (12-12-07), ŞiYaR (12-12-07) |
| | #4 |
| Profesör ![]()
Teşekkür etti: 3.112
Forum Gücü: 89 Forum Puanı:36862 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Erdal Eren söylenecek tek söz var o ve onun gibiler halkın bilincinde ve yüreğinde her daim yaşayacak.. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (6 Kişi) | DREWFOSTER (12-12-07), MissCrow (13-12-07), mls1917 (11-12-07), saroth (12-12-07), tutbenidüşmeden (12-12-07), ŞiYaR (12-12-07) |
| | #5 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.080
Forum Gücü: 122 Forum Puanı:53551 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Erdal Eren bir eri öldürdü deniyor..Bunu yaptıran hiç sorgulanmıyor..16 yaşında daha benliği ve vucudu yerine oturmamış bir insanı acaba hangi ideoloji bu meydanlara attı?16 yaşında dersine çalışması gereken bir evlat hangi ideolojiyi kurtardı acaba..Ya 20 sinde ölen asker..O hiç yaşamayı haketmiyormuydu acaba..Kıyımların sadece ve sadece ideolojik yutturmacalardan kaynaklandığını anlayan insanların olduğu ve başka Erdal Erenlerin ölmediği bir dünya umarım mümkün olur..
Birisine Verdiğiniz Değeri Göstermenin En Güzel Yolu Ona Vakit Ayırmaktır... |
|
| Mesaja teşekkür eden: (4 Kişi) |
| | #6 | |
| Profesör ![]()
Forum Gücü: 89 Forum Puanı:36862 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| Mesaja teşekkür eden: (5 Kişi) | DREWFOSTER (12-12-07), katharsis (12-12-07), mls1917 (13-12-07), saroth (12-12-07), troçki (12-12-07) |
| | #7 | |
Forum Gücü: 122 Forum Puanı:53551 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Birisine Verdiğiniz Değeri Göstermenin En Güzel Yolu Ona Vakit Ayırmaktır... | |
|
| | #8 | |
| Profesör ![]()
Forum Gücü: 89 Forum Puanı:36862 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| | #9 | |
Forum Gücü: 122 Forum Puanı:53551 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Birisine Verdiğiniz Değeri Göstermenin En Güzel Yolu Ona Vakit Ayırmaktır... | |
|
| | #10 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 956
Forum Gücü: 10 Forum Puanı:1079 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | eğer bir çocugum olursa özgür iradesiyle karar verebileceği yaş dilimi olan 14 olan yani liseye yeni geçiş olan yaş diliminde istedği her türlü eyleme katılmasına izin veririm eğer ideolojilerini iyi bir şekilde savunabiliyorsa savunnamıyorsa zaten kelle sayısı olarak görünecekse hiç gitmesin
|
|
| | #11 | |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 682
Forum Gücü: 9 Forum Puanı:2665 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Herkes demokratik taleplerini dile getirmelidir ve protestosunu yapmalıdır..Cumhuriyet mitinglerinde de birileri çıkıp insanlara ateş edebilirdi ve siz de orada olabilirdiniz..Ölenler olsaydı eğer, protestoya gitmeyecekmiydiniz ? Korkarak, kaçarak nereye kadar yaşanır sorarım size ? Bu daima karşı tarafın işine yarar.. KORKMA ONDAN BUNDAN NE ÖLÜMDEN NE HAYATTAN !... | |
|
| | #12 | |||
| Grup Lideri Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 13.648
Forum Gücü: 155 Forum Puanı:63890 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mor ve ötesi - darbe
| |||
| ||||
| | #13 | |
| Cezalı Üye Antikapitalistler
Teşekkür etti: 662
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:492 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| Mesaja teşekkür eden: (3 Kişi) |
| | #14 |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.258
Forum Gücü: 26 Forum Puanı:7148 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | yaşamak direnmektir... inadına.... |
|
| | #15 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 4.759
Forum Gücü: 205 Forum Puanı:88533 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Rahmetle Anıyoruz.. ... nefesini yüzümde tutuyorum, gülüşünü aklımda. morarmış yüzlerini, ısıttım kaç gece - ısıtıyorum. içimdesin ! - büyütüyorum seni. ... |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | DREWFOSTER (12-12-07), Gıskın (12-12-07) |
| | #16 | ||
Alıntı:
Bir genç insanın yaşının hakettiği değerde yaşamasını istemek acaba art niyet mi oluyor? Birisine Verdiğiniz Değeri Göstermenin En Güzel Yolu Ona Vakit Ayırmaktır... | ||
|
| | #17 |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 682
Forum Gücü: 9 Forum Puanı:2665 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cumhuriyet mitinglerini örnek olarak vermiştim, konu şahsınızla ilintili değil, türban mitingi de olabilir, boş tencere mitingi de..asıl demek istediğim insanlar meydanlara çıktığında onlara kurşun sıkan elleri ne ilginçtir ki halen bulamıyoruz..bunu demek istemiştim, siz üzerinize alındınız..Cumhuriyet mitinglerine giden insanlardan olmadıysanız bu sizin bileceğiniz mesele..elbette ki başkalarının dayatmasıyla yapmamak gerekir..doğrusu budur zaten.. Askerlik yada TSK değildi konu ama madem açtınız söyleyeyim fikrimi ben de..bizim düşüncemizdeki insanlar korkak olmuş olsalardı eğer, bu memlekette devrimci olmanın "hayatını kaydırmak" anlamına geldiğini bile bile devrimci olmazlardı..bilmem anlatabildim mi? TSK yada militarizmle ilgili ise şunu söyleyebilirim ; askerlik şiddet ve savaş üretiyorsa bizler bunlara karşıyız..Yoksa bir ülkenin askeriyesi olmamalı diyen yok şu konjüktür de..Bu çok çok ilerde olabilecek bir durum belki, tüm dünya barış içinde olduğunda.. Burada karşı çıkılan esas nokta TSK nın kendisi değil, duruşu ve görüşleridir..Bunun ayrımını iyi belirlemek gerek diye düşünüyorum.. 1 Mayıslarda ve diğer olaylarda bizler şiddete sonuna kadar karşıyız..Kimse burada dükkanların camlarını kıran insanları savunmadı, yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum İnsanlara devletin güvenlik güçleri tarafından ateş ediliyor, bana inanmıyorsanız araştırabilirsiniz..Ama bir türlü bulunamıyorlar her ne hikmetse..Bunları da mı söylemeyelim o zaman ? Bir genç insanın yaşaması gerekenleri savunmak elbette ki art niyet değil, bunu da nereden çıkardınız ? Ben size bu tarz bir suçlama getirmedim ki? iyi niyetli olduğunuzu görüyorum, elbette ki insanların yaşama hakkı en kutsal haktır..Biz de bunu savunuyoruz zaten ![]() Saygılar.. KORKMA ONDAN BUNDAN NE ÖLÜMDEN NE HAYATTAN !... Konu DREWFOSTER tarafından (13-12-07 Saat 11:59 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| | #18 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 956
Forum Gücü: 10 Forum Puanı:1079 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Sevgili annem, babam ve kardeşlerim; Sizlere bugüne kadar pek sağlıklı mektup yazamadım. Ayrıca konuşma olanağımız ve görüşmemizde olmadı. Zaten dışarıdayken de birbirimizi anlayacak şekilde konuşamadık.(Bu konuda sizlere karşı büyük oranda hatalı davrandım. Ancak bunu size karşı saygı duymadığım, bu nedenle böyle davrandığım şeklinde yorumlamamanızı dilerim) Bu nedenle sizlere anlatacağım, konuşacağım çok şey var. Ancak olanak yok. Düşüncelerimi bu mektupla anlatmaya çalışacağım. Şu anda ne durumda olacağınızı tahmin ediyorum. Ama çok açıklıkla söylüyorum ki benim moralim çok iyi ve ölümden de korkum yok. Çok büyük bir ihtimalle bu işin ölümle sonuçlanacağını çok iyi biliyorum. Buna rağmen korkuya, yılgınlığa, karamsarlığa kapılmıyorum ve devrimci olduğum, mücadeleye katıldığım için onur duyuyorum. Böyle düşünmem, böyle davranmam,halka ve devrime olan inancımdan gelmektedir. Ölümden korkmadığımı söylemem, yaşamak istemediğim, yaşamaktan bıktığım şeklinde anlaşılmamalı. Elbette ki hayatta olmayı ve mücadele etmeyi arzularım. Ancak karşıma ölüm çıkmışsa, bundan korkmamam, cesaretle karşılamam gerekir. Biliyorsunuz ki bu ceza işlediğim iddia edilen suçtan verilmedi. Asıl amaçlanan böyle bir olayla gözdağı vermek ve mücadeleyi engellemek hedefine dayalıdır. Bu nedenle sizinde bildiğiniz gibi, kendi hukuk kurallarını çiğneyerek bu cezayı verdiler. Cezaevinde yapılan (Neler olduğunu ayrıntılı bir biçimde öğrenirsiniz sanırım) insanlık dışı zulüm altında inletildik. O kadar aşağılık, o kadar canice şeyler gördüm ki, bugünlerde yaşamak bir işkence haline geldi. İşte bu durumda Ölü korkulacak bir şey değil, şiddetle arzulanan bir olay, bir kurtuluş haline geldi. Böyle bir durumda insanın intihar ederek yaşamına son vermesi işten bile değildir. Ancak ben bu durumda irademi kullanarak, ne pahasına olursa olsun yaşamımı sürdürdüm. Hem de ileride bir gün öldürüleceğimi bile bile. Sizlere bunları anlatmamın nedeni yaşamaktan bıktığım yada meselenin önemini, ciddiyetini kavramadığım gibi yanlış bir düşünceye kapılmamanız içindir. Bütün bu yapılanlar,başımdan geçenler, kinimi binlerce kez daha arttırdı ve mücadele azmimi körükledi. Halka ve devrime olan inancımı yok edemedi. Mücadeleyi sonuna kadar, en iyi bir şekilde yürütmek ve yükseltmekten başka amacım yoktur. Mesele benim açımdan kısaca böyle. Ancak sizin açınızdan daha farklı, daha zor olduğunu biliyorum. Anne, baba ve evlat arasındaki sevgi çok güçlüdür, kolay kolay kaybolmaz. Ve evlat acısının da sizin için ne derece etkili olacağını biliyorum. Ama ne kadar zor da olsa bu tür duygusal yönleri bir kenara bırakmanızı istiyorum. Şunu bilmenizi ve kabul etmenizi isterim ki, sizin binlerce evladınız var. Bunlardan daha niceleri katledilecek, yaşamlarını yitirecek, ama yok olmayacaklar. Mücadele devam edecek ve onlar mücadele alanlarında yaşayacaklar. Sizlerden istediğim bunu böyle bilmeniz, daha iyi kavramaya çaba göstermenizdir. Zavallı ve çaresiz biriymiş gibi ardımdan ağlamanız beni yaralar. Bu konuda ne kadar güçlü, ne kadar cesur olursanız, beni o kadar mutlu edersiniz. Hepinize özgür ve mutlu |