| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]() |
Aydın: Bu kelime Cumhuriyetten sonra “aymak” kökünden türetilmiştir. Etrafına yeni şeyler söyleyebilen ve etrafını aydınlatan kişi anlamında kullanılıyor. 1940 lı yıllarda Arapça ve Farsça kelimelerin yerine yeni karşılıklar bulmak amacıyla türetilmiştir. Kelime çok tutmuş ve Türkçe’de çok kullanılıyor.. Bugün belki İslam dünyasının en önemli problemlerinden biri , bir muhalefet etme alışkanlığının ve geleneğinin olmamasıdır. Yönetimi elinde bulunduranlar, hiçbir zaman karşılarında doğruları söyleyebilen, bunların bazı yanlışlarını ve hırsızlıklarını dile getiren bir aydın tabakasını bırakan hoş karşılamak, zaten yetişmelerine bile imkan vermemişlerdir. Burada, bu coğrafyadaki bilgi sahibi kişilerin hiç mi hiç suçları ve günahları yoktur? Mutlaka vardır. Yöneticilere karşı farklı şeyler söylemek ve onları eleştirmek, yani muhalefet etmek, hep fitne olarak adlandırılmıştır. Bu eleştirileri, yer yer cılız sesler de olsa hoşnutsuzluklarını dile getirilenler “şeytan ve fitnekar” sıfatlarını karşılarında bulmuşlardır. Aydın sıfatını kazanmadaki temel işlev, meslek, diploma ya da yazı yazmak değildir...üniverste okumadan da aydın olunabilir bence Peki sizce aydın ne demektir ? Hitler i destekleyen Alman aydınları ve Musollini yi destekleyen İtalyan aydınları bile vardır... Sosyalist ve özgürlükçü olmayan biri aydın olabilir mi? Sağcı,milliyetçi,dinci olanlar aydın olabilir mi ? Hem Burjuva hem Profesyonel devrimci ??? Bir işçi sınıfı yaratma iddiasında olan sistemde, aydınlar nereye oturacaktır ya da işçiler adına kimler karar verecektir? Düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar...saygılar... ![]() Kardeşlerim ben Türküm,Arabım,İrlandalı,Yahudi,Kızılderili, Kürdüm ben yakın beni salın küllerimi Ağrı doruklarından Anadolu ya soysuzluğun bir daha asla yeşermeyeceği geleceğe taşıyın beni... ÇEVRİMDIŞI |
|
| Mesaja teşekkür eden: | senay (24-03-08) |
| | #2 | |
| Öğretim üyesi Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 201
Forum Gücü: 19 Forum Puanı:7818 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
![]() Ben kendimi aydın gibi mi görüyorum? Hayır; daha bi fırın ekmek yemem lazım.. Şimdiki Türkiyede benim aydın olarak nitelendirdiğim 2 gazeteci yazar var; biri Alev Alatlı gerçekten çok bilgili, araştıran, öğrenen bildiğini tarafsız bir şekilde karşısındakine anlatan, aydınlatan bir bayan 2.si ise Mehmet Barlas oda gerçekten görüşlerine çok değer verdiğim; olaylara tarafsız bakabilen, iyi yorumculardan biri benm gözümde en iyi 2 aydın.. ![]() Tabi herkes aydın olabilir ama bu konuda benm en çok önem verdiğim Şey tarafsızlıktır, doğru bilgiyi paylaşmaktır, sözde aydın olmak değil, gerçekten bilerek konuşmaktır aydın olmak.. Bediüzzaman sünnet olan sarığı için başını verirken, Ben farz olan örtüm için hayatımı versem AZDIR!! Ben annemin kızıyım; harbiyim, yalan bilmem. Kalbim oyuncak değil, hiç kimseye Eğilmem! Konu Şidaam tarafından (24-03-08 Saat 20:50 ) de değiştirilmiştir.. | |
|
| | #3 |
| Asistan Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 364
Forum Gücü: 2 Forum Puanı:235 ![]() ![]() ![]() |
ben aydın değilim. aydın denilince benim aklıma aziz nesin geliyor |
|
| Mesaja teşekkür eden: | sonsuus (24-03-08) |
| | #4 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.809
Forum Gücü: 105 Forum Puanı:45638 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Kendimi aydınlatabiliyim yeter...
|
|
| | #5 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Arkadaşlar aydınlığın burjuvazi ya da başka bir kurumla ilgisi yok aydınlık insana özeldir ve sınıf tanımaz. Konu Marcus T.CICERO tarafından (01-04-08 Saat 10:57 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| | #6 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Öncelikle belirtmeliyim ki kişinin aydınlığını kendisi belirleyemez. Bu ancak toplum tabakarlarının bileceği ve takdir edeceği bir meseledir. Ancak tarihteki büyük aydınlar kendilerini aydın olarak tanımlamaktan kaçınmışlardır. Aydının tanımına gelecek olusak en kısa şekliyle, erdem sahibidir. Erdeminde beş ana koşulu vardır. Bilgelik, adalet, ahlak, saygınlık ve tarafsızlık. Elbette tarihte çıkar gruplarını destekleyen aydın kisvesi altındakiler hep olmuştur ancak bu onları aydın yapmaz. Aydın demek Cicero gibi Sezar'ın başa gelmesini kaçınılmaz görüp de sert ve kararlı eleştrilerini canı pahasına sürdürmekten çekinmeyenlerce olur. |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |