| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]() | Windows* Linux Farkı Bilgisayar insanlığın hizmetine sunulduğunda* bu elektronik makineyle insanın anlaşabileceği bir dile gerek duyuldu. Bu konuda farklı çözümler üretilirken* Microsoft® firması ticari yeteneği ve iyi zamanlaması sayesinde DOS işletim sistemiyle* kişisel bilgisayar pazarında ciddi bir atılım yaptı. Bilişim sektörünün hızlı gelişimiyle pazar payını önemli ölçüde genişleten Microsoft®* gerek DOS işletim sistemindeki yetersizlikler* gerekse pazardaki hızlı gelişimden pay almak için piyasaya sürülen* DOS 'a göre pek çok avantaj ve üstünlükler taşımış olmalarına rağmen diğer işletim sistemlerinin gelişmesini engellemeyi başardı. Satın aldığınız her bilgisayarla birlikte işletim sistemi olarak mutlaka bir Microsoft® ürününü almak zorundaydınız (ne yazık ki hala öyle). Microsoft®* DOS işletim sisteminin onca yetersizliklerine ve sorunlarına rağmen Windows® türevi işletim sistemlerini (hala çekirdeğinde DOS'u barındırarak) ustaca boyayıp insanlara çok yeni yazılım teknolojileriymiş gibi pazarlamaya* insanların aklını çelmeye devam etmekte. Bu durum* dünyada Microsoft®'un tekel oluşturması yönünde bir kaygı gelişmesine neden oldu. Bu kaygı* özellikle kendi ülkesinde Microsoft® aleyhine hukuksal gelişmelerin de başlamasını sağladı. 1991 yılında* Finlandiya'da Linus Torvalds adlı bir üniversite öğrencisi tarafından Unix işletim sistemi temel alınarak geliştirilip tüm kaynak kodlarıyla kullanıma sunulan Linux işletim sistemi* giderek yaygınlaşmakta ve Unix tabanlı bir işletim sistemi olmasının avantajını nedeniyle kişisel bilgisayarlardan çok kullanıcılı büyük sitemlere kadar hemen hemen her sistemde geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Son zamanlarda ülkemizde BSA (Business Software Alliance) adlı organizasyon tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlara baskınlar yapılmakta* lisanssız yazılım kullandığı saptananlar hakkında yasal işlemler başlatılmakta ve ilgililer ağır para cezaları ve hatta hapis cezalarına çarptırılmaktadırlar. Her ne kadar bu cezalar Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma yasasına dayandırılarak veriliyorsa da temelde korunan birkaç yazılım firmasının çıkarlarıdır. Yazının başlığındaki sorunun yanıtı olarak fazla detaylandırmadan şunları sıralamak mümkün; 1. Linux lisansı için herhangi bir ücret ödemek zorunda değilsiniz. Ancak ücret ödenmemesi Linux 'un lisanssız olduğu anlamına gelmemektedir. Linux* GPL (General Public Licence) koruması altındadır. Herhangi bir Linux sürümünün bir kopyasını edindiğinizde* o kopyanın lisansına sahipsiniz demektir. 2. Windows® 'ta kullanılmakta olan hemen hemen her türlü yazılımın Linux için geliştirilmiş bir eşdeğeri vardır ve bunların büyük bir bölümü ücretsizdir. Bu yazılımların pek çoğu* Windows® altında üretilmiş dokümanları sorunsuz olarak kullanabilmektedir* yani Microsoft® ürünleriyle uyumludurlar. 3. Linux* kararlı bir işletim sistemidir. Microsoft® ürünlerinde olduğu gibi "Program geçersiz bir işlem yürüttü" vb mesajlarla karşılaşmazsınız. Herhangi bir programın sorun çıkarması işletim sisteminin çökmesine neden olmaz. Kuşkusuz Linux mükemmel bir işletim sistemi değildir. Ancak herhangi bir hata oluştuğunda Windows® 'ta olduğu gibi sizi çaresiz bırakmaz* olası hata nedenlerini size bildirir. 4. Güvenlik yetenekleri son derece gelişmiştir. Ancak zaman zaman yeni sürümlerde bazı güvenlik açıkları ortaya çıkmaktadır. Geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından sınandığından bu açıklar kısa sürede rapor edilerek giderilmektedir. 5. Virüs* henüz Linux için yabancı bir kavramdır. Işletim sisteminin çalışma biçimi nedeniyle herhangi bir virüs bulaşması durumunda (ki böyle bir duruma rastlandığı şimdiye dek rapor edilmemiştir)* virüsün bilgisayarın tamamına yayılması olanaksızdır. Windows® 'un üstün özelliklerinden yararlanılarak yazılan virüsler Linux için herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır. Bu yanıtları çoğaltmak ve detaylandırmak mümkün. Burada altı çizilmesi gereken en önemli nokta şu; Dünya yazılım sektörünün milyar dolarlar düzeyinde sermayeye sahip bir devi şu sıralarda başlangıçta hiçbir iddiası olmadan* sadece deneysel amaçla ve özgür yazılım felsefesiyle geliştirilmeye başlanmış bir işletim sistemi karşısında ciddi bir panik yaşamaktadır. Bunun altında yatan gerçek* her egemen sistemin* kendisine karşı bir sistemi istemeden de olsa yaratmasıdır. Linux* özündeki felsefenin sonucu* ortak üretilen ve ücretsiz bir işletim sistemi olarak bilişim tarihinde yerini alacaktır. EMO olarak* gerek Microsoft® 'a binlerce dolar lisans bedeli ödememek* gerekse özgür yazılımı desteklemek ve ülkemizde Linux kullanımının olabilirliğini kanıtlamak adına Linux işletim sistemine geçme kararı aldık. Şimdiye dek yaptığımız çalışmalarda oldukça iyi sonuçlar elde ettik. Ancak muhasebe vb bazı uygulamalardan dolayı bir kaç bilgisayarı DOS ve Windows® olarak bırakmak zorunda kaldık. Linux kullanıcı ara yüzü bakımından Windows® 'tan hiç geri değil. Tam tersi son derece zengin seçeneklere sahip. Windows® 'a aşina bir bilgisayar kullanıcısı için Linux kullanabilmek son derece kolay. Linux 'ta zor olan sistem yönetimidir. yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| | #2 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.350
Forum Gücü: 11 Forum Puanı:2125 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Temel Linux Komutları ve Kısayol Tuşları Bu bölümde Linux kullanmak için gerekli olan temel komutları ve tuşlara atanmış komutlarını göreceğiz. Bu komutların hepsi konsol dediğimiz metin ekrandan veya X-windows altındaki bir uçbirimden (xterm* rxvt* aterm gibi) çalışmaktadır. Fakat tuş komutlarının bir kısmı konsola özgüdür ve X altında pencere yöneticinize göre farklı hareket etmektedirler. Tuşlarla ilgili gösterim ve anlamı: <Ctrl><F1>: Ctrl ve F1 tuşlarına birlikte basılacağını gösterir. <Ctrl><Alt><Fn> (n=1*...*6) X oturumundan konsola geçiş için kullanılır. Birçok Linux dağıtımı açılışla birlikte altı standart konsol açar. Bunlar tamamen birbirinden bağımsızdırlar ve eşzamanlı çalışırlar. Yani birinde bir işlem yapılmaya devam ederken bir diğerine geçip başka bir işleme başlayabilirsiniz. <Ctrl><Alt><F7> Daha önceden açmış olduğunuz sonra <Ctrl><Alt><F1> ile çıktığınız X oturumuna geri döner. Burada önemli nokta bunun altı konsollu bir sistemde geçerli olmasıdır. Eğer sisteminizde dört konsol varsa büyük ihtimalle bu işin tuşu F7 değil F5 olacaktır. <Ctrl><Alt><Fn> (n=7*...*12) n numaralı X oturumuna geçer. Birden fazla X oturumu (sunucusu) açmak mümkün olduğu için bunlar arasında geçiş yapabilirsiniz. <Tab> Bir uçbirimde yazmakta olduğunuz komutu tamamlar. Mesela README dosyasını okutmak için more RE yazıp TAB'a basarsanız o anda bulunduğunu dizindeki RE ile başlayan dosyaların listesini görürsünüz* eğer tek dosya varsa satır tamamlanır. Aynı şey komut isimleri için de geçerlidir* bas yazıp TAB'a bastığınızda hemen basename diye komutun tamamlandığını görürsünüz. (Bu işlem çok sayıda komutla eşleşme durumunda bazı uçbirimlerde iki defa TAB tuşuna basmayı gerektirebilir.) <Yukarı ok>* <Aşağı ok>* <PgUp>* <PgDn> Daha önceden girilmiş komutlar arasında gidip gelmenizi sağlar. Bu komutları history komutu ile listleyebilirsiniz. <Shift><PgUp>* <Shift><PgDn> Uçbirim çıktısını yukarı aşağı kaydırmak için kullanılırlar (ekrandan çıkmış olan yazıları görmek vs.) <Ctrl><Alt><+>* <Ctrl><Alt><-> X oturumunda bir sonraki ekran çözünürlüğüne geçmenizi sağlar. Kipler /etc/X11/XF86Config dosyasında tanımlanmıştır. <Ctrl><Alt><BkSpc> X oturumunu sonlandırır. <Ctrl><Alt><Del> Sistemi yeniden başlatmak için kullanılır. Konsoldaki shutdown -r now veya reboot komutu gibi davranır. Makinanın üzerindeki sıfırlama (Reset) tuşuna basmayıp bunu tercih etmeniz gerekir* aksi takdirde ext2 gibi bazı dosya sistemleri sorun çıkarabilir. <Ctrl><C> Mevcut komutu durdur. Genelde konsoldaki basit komutlar için kullanılır. <Ctrl><D> Eğer sizden girdi kabul eden bir konsol komutundaysanız dosya sonu (EOF) yollar* komut istemindeyseniz sistemden çıkarsınız. O yüzden iki defa basmayın ;-). <Ctrl><S> Uçbirime olan çıkışı durdurur. <Ctrl><Q> Uçbirime olan çıkışa devam eder. <Ctrl><Z> Çalışmakta olan komutu arka alana gönderir. <ctrl><X> Konsolda bir işe yaramaz ama Matrix'de nedense Neo kullanıyordu. Neyse orada da bir işe yaramamıştı* sanırım Neo da Linux kullanıyor ;-). <farenin orta tuşu> Genelde bir başka pencerede seçilmiş bir yazıyı yapıştırmaya yarar. Burada dikkat edilecek nokta Linux altında kopyala/yapıştır işleminin Windows'dan farklı olmasıdır. Bir yazıyı seçerseniz* o seçili olduğu sürece yapıştırılabilir olur (bir kez yapıştırıldıktan sonra defalarca yapıştırılabilir* yeni bir seçime kadar tamponda kalır.). Yani bir kopyala emri vermeniz gerekmez* seçip orta tuşa basmanız yeter* komut satırına yapıştırılmış olur. Konsolda kullanılabilmesi için gpm çalışıyor olmalıdır. <Shift><Insert> yapıştırma işlemini klavyeden yapar. ~ Kullanıcının ev dizinini gösterir /home/kullanıcı_adı ile eşanlamlıdır. cd ~/docs komutu ev dizininizin altında docs dizinine gider. Sadece cd komutu ise cd ~ komutuna eşittir ve ev dizininize gider. . ya da ./ O anda bulunduğunuz dizindeki bir betiği çalıştırırken kullanmak içindir. /. ya da Slashdot Internet'deki en sağlam haber sitesine gider ;-). cd .. Bir üst dizine geçer. exit Sistemden çıkmanızı sağlar. reset Konsol bir şekilde saçma sapan karakterler basıyorsa (genelde çalıştırılabilir bir dosyayı ekrana çıktıladığınızda olur) düzeltmeye yarar. tty yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| | #3 |
Forum Gücü: 11 Forum Puanı:2125 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Linux'un Desteklediği Donanımlar -------------------------------------------------------------------------------- Linux şu anda başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere Apple* Atari ve Amiga gibi 68000 tabanlı bilgisayarlar üzerinde* Sun Sparc işlemcili iş istasyonları* Alpha işlemcili kişisel bilgisayarlar* MIPS* PowerPC* HP PA-RISC ve ARM mimarilerinde çalışmaktadır. IBM uyumlu kişisel bilgisayarlar üzerinde 80386 ve üzeri (80486 80586 Pentium PentiumPro ve türevleri) değişik üreticilerin işlemcileri ile sorunsuz olarak çalışmaktadır. 80286 ve 8086 işlemcili bilgisayarlar için sınırlı kabiliyette Linux uygulamaları mevcuttur. AGP* PCI* VESA* ISA ve MCA mimarilerinde her türlü anakartı desteklemektedir. Teorik olarak 4 Gbyte'a kadar RAM desteklenmektedir. AT uyumlu diskler (IDE* EIDE ve 16 bitlik MFM*RLL veya ESDI) desteklenmektedir. Kontrol kartına uyumlu destek bulunduğu sürece SCSI diskler ve diğer cihazlar desteklenmektedir. IDE-ATAPI CD-ROM sürücüleri ve bazı özel CD-ROM kontrol kartları desteklenmektedir. Metin ekranlarda CGA* EGA* VGA* Hercules veya uyumlu kartlar desteklenmektedir. X Pencere ortamında genel VGA ve SVGA uyumlu kartlar ve S3* ET4000* 8514/A* ATI MACH8* ATI MACH32 gibi birçok görüntü kartı desteklenmektedir. Birçok 10 ve 100 Mbit ethernet kartı* ISDN* ATM* FDDI* SLIP* CSLIP* PPP desteği verilmektedir. Başta SoundBlaster* Gravis Ultrasound olmak üzere birçok ses kartı desteklenmektedir. Linux altında hangi donanımların desteklendiği ile ilgili ayrıntılı bilgiyi Hardware-HOWTO'dan alabilirsiniz. HOWTO belgeleri hakkında daha geniş bilgi ve nereden temin edeceğiniz kitabın sonunda ayrıntılıca anlatılmıştır. Makinanızda Linux çalıştırmak için kullanacağınız uygulamalara bağlı olarak en az bir 386SX işlemci ve 4 Mbyte RAM'a ihtiyaç duyacaksınız. Sabit disk üzerinde ise en az 40 Mbyte'lik bir alan ayırmanız gerekecektir. Rahat bir kullanım için en az 8 Mbyte RAM ve 200 Mbyte sabit disk ve bir 486 işlemci önerilmektedir. yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| | #4 |
Forum Gücü: 11 Forum Puanı:2125 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Linux Ara Birimleri -------------------------------------------------------------------------------- Linux yüklü (kurulu) bir bilgisayarı açtığınızda; eğer kurulum sırasında LILO kurulmuşsa* bilgisayardaki işletim sistemlerinden birisini seçmeniz gerekecektir. Ardından seçtiğiniz işletim sistemi yüklenir. Kod: LILO: Linux Linux’un seçilmesiyle bilgisayarınıza Linux yüklenecektir. Linux’e komut vermek için $ ya da # işareti ile başlayan bilgi istemi (prompt) kullanılır. Bu işaretin ardından komutlar yazılır ve ENTER tuşuna basılır. Kod: # ls –s gibi. Linux* komut satırı arabiriminin yanı sıra* X Windows gibi grafik kullanıcı arabirimine sahiptir. 1. KOMUT SATIRI Komut satırı (command line* command prompt)* komutları yazabileceğiniz bir satırdır. Komutların yazılarak işletilmesini sağlar. Komut satırı kullanımı eskiden beri (DOS* UNIX* vb) işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir ortamdır. Günümüzde hemen her işletim sisteminde komut satırı aracılığıyla yazabileceğiniz komut (hala) vardır. Genel olarak komut satırı formatı: Kod: # komut parametreleri Komutun ardından komutun parametreleri yazılır. Örneğin ls bir komut s ise bir parametredir. Kod: # ls –s Komut satırında* kullanılan komutların parametreleri hakkında geniş bilgi için man komutu kullanılır. Kod: # man ls Yukarıdaki komut sayesinde* ls komutuna ait yardım bilgileri alınır. 2. KDE K Desktop Environment olarak bilinen bir masaüstü arabirim programıdır. KDE* Windows işletim sistemlerinde yer alan* masaüstü ve grafik arabirim olarak kullanılan programlara benzer. KDE* sayesinde programları başlatmak* sistem ayarları yapmak ve diğer yönetim işlemlerinin çoğu grafik kullanıcı arabirimi sayesinde kolayca yapılır. KDE’nin diğer arabirim ortamları gibi ana amacı* kullanıcıların işletim sistemini kolayca (fare ile) kullanabilmelerini sağlamaktır. Grafik kullanıcı arabiriminin alternatifi komut satırıdır. Komut satırında işlem yapabilmek için komutları ve parametrelerini bilmek gerekir. KDE pencereleri* Windows pencereleri gibi belli bir stile sahiptir. 3. GNOME GNOME (GNU Network Object Model Environment) da KDE gibi kullanıcı arabirimi için araçlar (programlar) topluluğudur. GNOME arabiriminde bir panel ve ekranın alt tarafından da bir görev çubuğu vardır. Pencere yönetiminde KDE kadar etkili olmayan GNOME özellikle dosya yöneticisi olarak kullanılır. Dosya yöneticileri* bildiğiniz gibi sistemin sabit diskinde yer alan dizin ve dosyaları görüntüler ve üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasını sağlar. 4. X WINDOWS X WINDOWS SYSTEM X olarak bilinen diğer bir grafik kullanıcı arabirimi de özellikle Windows işletim sistemine benzer kullanıcı arabirimi sağlar. X WINDOWS ortamında pencere* dosya ve program yöneticileri vardır. Pencere yöneticileri* komut satırı arabirimi yerine Linux işletim sistemi üzerinde pencereleri* menüleri kullanabilme olanağı sunar. Dosya yöneticileri sistemin sabit diskinde yer alan dizin ve dosyaları yönetmek için grafik kullanıcı arabirimi sağlar. 5. LİNUX İÇİN PENCERE YÖNETİCİLERİ Bazı pencere yöneticileri: BlackBox Enlightenment AfterStep WindowMaker IceWm Linux üzerinde kabuk (shell) işlemlerini açıklamak. A. KABUK (SHELL) Kabuk (shell) işlemleri denince genellikle UNIX işletim sistemlerinde bulunan gelişmiş komut satırı sistemi düşünülür. Onu da size şu size şekilde aktarmak istiyorum: Hepimiz DOS işletim sistemini duymuş ve kullanmışızdır. İşte DOS üzerinde DIR komutu ile yaptığımız işlemler* bu sözü edilen kabuk işlemlerine (komutlarına) karşılık gelmektedir. Kabuk* Linux işletim sistemini komut satırı arabirimi ile yönetebileceğimiz bir arabirimdir. Kabuk* yalnızca verilen komutları yorumlamak ya da yerine getirmenin yanı sıra gelişmiş ve etkileşimli bir programlama ortamıdır. Yani kullanıcı ve uygulama yönetimi için çeşitli kabuk programları yazılabilir. Genel olarak komut satırı formatı: Kod: # komut parametreleri Komutun ardından komutun parametreleri yazılır. Örneğin ls bir komut s ise bir parametredir. Kod: # ls –s Komut satırında* kullanılan komutların parametreleri hakkında geniş bilgi için man komutu kullanılır. Linux ve UNIX işletim sistemleri üzerinde çalışmak üzere çok sayıda kabuk sistemi vardır. Programcı ya da sistem yöneticisi bunlardan istediğini seçebilir. yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| | #5 |
Forum Gücü: 11 Forum Puanı:2125 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ara bilgidir...hakkında fazla bilgim yok.... XWindows Otomatik Gelsin Bazen Linux'u açtığınızda direkt olarak Xwindows gelmez. Komut satırında kalır ve siz startx yazarak girebilirsiniz. Ama Xwindows'un otomatik gelmesini istiyorsunuz. Yapılacak işlem: /etc/inittab dosyasındaki initlevel değerini 5 yapın. XWindows kullanıcıları için yeteri kadar konsol açılsın Eger surekli Xwindows kullaniyosaniz ve konsolla pek isiniz olmuyorsa /etc/inittab içindeki: # Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 Satırlarını # Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 #3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 #4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 #5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 #6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 olarak degistirmenizi öneririm. Bu* size 4-5 MB arasi RAM'inizi boşaltır. 2 konsol genelde yeterli oldugu icin x kullanıcılarına* kullanmadığınız konsollar kapatmış olursunuz. Linux her açılışta otomatik mount yapsın /etc/fstab dosyasına otomatik mount satırlarını eklemek yeterli olacaktır. Not : Boşluklara dikkat! Örnekler: /dev/hda1 / ext3_default 1 1 /dev/cdrom /mnt/cdrom auto user*noauto*nosuid*exec*nodev*ro 0 0 gibi. Eğer otomatik mount yapmak istediğiniz bölüm Fat32 ise dosya tipi yerine "vfat" yazacaksınız. Örneğin: /dev/hda1 /mnt/Win_c vfat auto*usr*rw 0 0 Linux'da Scandisk Linux işletim sisteminde esasen scandisk gibi bir işleme gerek yoktur. Aslında Manuel olarak gerek yoktur. Çünkü Linux her açılışta disk kontrol işlemini otomatik olarak yapar. Ama bazı durumlarda manuel olarak yapmak gerekebilir. Bu durumda yapılması gereken işlem şudur. Öncelikle taranacak diski unmount edin. Komut satırında iken: fsck komutunu vermeniz gerekir. Bu komut esasen hangi dosya sisteminde hangi sorunlar olduğunu bulmak ve gerekli programı başlatmaktır. Yani kendisi sadece test eder* onarmaz. Sorunu bulduktan sonra o dosya sisteminin tamir aracını çalıştırır. ext2 dosya sistemi için bu aracın adı "e2fsck" dir. Ext3 dosya sistemi için "e3fsck"... Bu komutların direkt kullanımı ve parametreleri: -c :disk üzerinde bad sectör taraması yapar. -f :dosya sisteminin temiz olması halinde bile kontrol eder. -y : sorulan tüm sorulara "yes" cevabını otomatik olarak verir. Öncelikle taranacak diski unmount edin... e2fsck /dev/hda1 e2fsck -f -y /dev/hda1 e2fsck -c /devhda1 gibi. Sabit Disk'lerin 32 bit erişimini açın Genellikle sabit disklerin 32 bit disk erişimi kapalı oluyor. Bunu açılışta aktifleştirmek için hdparm aracını kullanıyoruz* tabii ki sistemde bunun mevcut olması gerek. Çoğu linux dağıtımında var. /etc/rc.d dizininde sysinit.rc diye bir dosya olması gerek. Onu bir editörle açıp ortalarında bir yere: hdparm -c1 /dev/hda satırını ekleyebilirsiniz. hda yerine diskiniz neyse onu koymanız gerektiğini söylememe gerek yok. Tam olarak ne işe yaradığını bilmiyorum ama sistemimde performans sorunum var gibisinden bir soruma aşağıdaki satırı yazmam önerisi gelmişti* atlamadan yazayım: hdparm -u1 /dev/hda bu da "unmask irq" gibisinden bişey diyor hdparm'ın man sayfaları. sabit diskinizle ilgili test için ise: hdparm -t /dev/hda hdparm -T /dev/hda kullanabilirsiniz. yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| | #6 |
Forum Gücü: 11 Forum Puanı:2125 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Linux'un Avantaj ve Dezavantajları -------------------------------------------------------------------------------- Pekçok insan* "neden Linux?" diye sorabilir. Belki de cevap önce kullanıcının kendini tanıması ile bulunabilir. Değişik yerlerde Linux kullanılması ve bunun sonuçları hakkında gözlemlediklerimin ışığı altında çok kabaca: Eğer* bilgisayarla ilişkiniz belirli paket programlara dayanıyorsa* bilgisayar kullanmak için bilgisayar konusunda bilgi sahibi olmanız gerektiğine inanmıyorsanız* bilgisayar ile uğraşmak hoşunuza gitmiyorsa* sorunlarınızı kendi başınıza çözmeyi denemekten hoşlanmıyorsanız* bir sorun çıktığında para vererek de olsa bu sorununuzu birisi aracılığı ile çözmek istiyorsanız Linux kesinlikle size göre değil. Ama eğer* bilgisayarınızla ilgilenmekten hoşlanıyorsanız* bilgisayarda çıkan problemlerle uğraşmak hoşunuza gidiyorsa* diğer işletim sistemlerinin sizi sıktığına ve sınırladığına inanıyorsanız* donanımınızdan daha çok performans istiyorsanız* UNIX işletim sistemi ile çalışmayı seviyorsanız Linux size göre olabilir. Avantajları UNIX işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak istiyorsanız ve bu işletim sisteminde platforma bağımlı bir yazılım kullanmıyorsanız* Linux ideal bir çözümdür. Linux ücretsizder. Sadece işletim sisteminin maliyeti açısından değil* verdiği performans için ihtiyaç duyduğu donanım açısından da çok ucuzdur. Üstüne üstlük çok kullanılan ve bol yedek parçası bulunan bir platform altında çalıştığı için belirli bir Linux sisteminin performansını artırmak için yapılması gereken yatırım başka bir UNIX iş istasyonunu aynı oranda geliştirmek için gereken yatırıma göre çok düşüktür. Herhangi bir Sun bilgisayarın hafizasını iki katına çıkarmak için harcanacak para ile bir Linux-PC'nin hafizasını iki katına çıkarmak için harcanması gereken parayı kıyaslamayı deneyin. Fakat şirketler bazında Linux'un bedava bir işletim sistemi olması genelde gözardı edilir. Bir Linux makine bu sayede sadece işletim sistemi açısından değil donanım olarak da ucuza gelmektedir. Linux hızla geliştirilmektedir. Bu gelişimin en büyük yararı* eksikliklerin kullanıcıların talepleri ve çabaları sonucunda hızla giderilmesidir. Linux diğer tüm işletim sistemlerine göre belirli bir donanım için daha hızlı destek verebilmektedir. Linux çok değişik donanımlar ve servisler icin özel olarak hazırlanır. İşletim sisteminin temelini oluşturan çekirdek kullanıcı tarafından da derlenebildiği için* bu derleme sırasında sadece kullanım amacına yönelik alt programlarla donatılır. Bu genel olarak daha sistemin performansını artırmaktadır. (Örnek olarak SCSI donanımınız yoksa çekirdeğinizde SCSI ile ilgili alt programlara yer vermezsiniz) Dezavantajları Linux'un serbestçe dağıtılıyor olması bir çok kişinin bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır. ``Ciddi bir şey olsa* bedava olmazdı !'' kanısı oldukça yaygındır. Linux'un sürekli gelişiyor olması en büyük dezavantajlarından biridir. Henüz tüm ihtiyaçlara cevap vermemesi (hala Windows95 programlarını çalıştıramıyor* gelişimin bazı aşamalarında topyekün değişiklikler yapılması* gelişimi takip etmek için bazen sürekli yenileme yapılması* birçok kullanıcının bu işletim sistemine güvenmemesine yol açmıştır. Linux herhangi bir ticari destek altında gelişmemektedir. Bunun en büyük yararı işletim sisteminin ticari kaygılar taşımamasıdır. Ancak bunun yanısıra diğer işletim sistemlerinde olan teknik destek* dağıtım ve dökümantasyon alanlarında eksikleri vardır. Özellikle teknik destek eksikliği* anahtar teslim çözümlere alışmış kullanıcıların çokluğu Linux kullanıcılarının sayısını sınırlayan temel faktörler olmuşlardır. Bu konudaki eksikliği gidermek için çeşitli gönüllü kuruluşlar* kullanıcı grupları oluşmuştur. Zamanla Linux teknik desteği ticari bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Şu anda tüm dünyada Linux çözümleri konusunda teknik destek veren danışmanlar bulunmaktadır. Bu kişiler ve kurumlar hakkında ayrıntılı bilgiyi Consultants-HOWTO dökümanında bulabilirsiniz. Linux işletim sistemini geliştirenlerin ticari kaygılar gütmemeleri bazı ticari yazılımların Linux üzerinde gelişmemesine sebep olmuştur. Linux üzerinde belirli konularda diğer işletim sistemlerinden aşağı kalmayan yazılımlar bulunmasına rağmen* belirli bazı konularda çok zayıf kalmıştır. (Mesela oyunlar) Linux üzerinde yer alan çözümlerin hepsi* basit kullanıcıların rahatça kullanabileceği düzeyde değildir. Bazı çözümler kullanıcıların belirli bir yazılım ve işletim sistemi bilgisine sahip olmalarını gerektirmektedir. Sonuç olarak: Biz uzun süre Linux kullandık ve çok zevk aldık. Diğer işletim sistemleri ile yapamadığımız birçok uygulamayı Linux sayesinde gerçekleştirdik. Belirli bir donanım ile gösterdiği performansın bir çok işletim sisteminin üzerinde olduğunu gördük. Ne var ki her uygulama için Linux'un ideal bir çözüm olarak ortaya çıkmadığının bilincinde olmak gerekir. Belki ilerleyen senelerde üzerinde geliştirilen uygulama yazılımları daha çok kişiyi başka işletim sistemleri kullanmaktan vazgeçirecektir. yazılanlara cevap veremeyeceğim normal olarak.... özel üyeliğimi alabilirsiniz hiç sorun değil.... herkese esenlikler dilerim hannibal..... |
|
| Mesaja teşekkür eden: | 3nokta14 (13-02-08) |
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |