| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Asistan Antikapitalistler ![]() | Politik müzikler hakkında ne düşünüyorsunuz?
...
|
|
| | #2 |
| Öğretim üyesi Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 230
Forum Gücü: 12 Forum Puanı:1082 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
çok güzel bi konu.. öncelikle şunu belirteyim müzikten bahsettiğimize göre bir eserin yapılış amacı politik de olsa öncelikle müzikal kaliteyle ortaya çıkmalıdır.yani ilk yargılanan yönü müziği olmalıdır.örneğin bir sanatçı tanınmak ve sevilmek için öncelikle siyasi görüşünün ortaya atarsa yaptığı şeye müzik denemez.çünkü popüler olmak için yada çıkar uğruna toplumun belli bir kesimini kullanıyor ve duygularını sömürüyor demektir hemde müzikal anlamda emek vermeden.buna en bariz örnek şehitlik vatan millet din devlet ideoloji gibi kavramlar hakkında etkileyici şarkılar yapıp para kazana bir takım soytarılar(ben satançı diyemiyorum kusura bakmayın) birde meselenin şu yönü var.kimi sanatçılar müzikal anlamda kaliteyi yakalamalarına rağmen belli kesimlerce vurguladıkları siyasi görüş beğenilmediği için suçlanmaktadır.(ahmet kaya grup yorum SOAD vs vs)bu kişilerin veya grupların siyasi görüşleri ön plana çıkarılmakta hatta bunları dinleyen insanlar yadırganmakta aşağılanmakta vatanı sevmemekle dinsizlikle suçlanmakta(adeta vatanın ve dinin bekçileriymiş ve onlara emanet edilmiş gibi)dır. ben ne olursa olsun müzikal kaliteden yanayım ve bu yüzden kim olaursa olsun sevdiğim(dha doğrusu beğendiğim) müziği dinlememe hiçbişey mani olamaz Gözlerinden düştüm, yerlerde yuvarlandım Belki o final aşkının kadehlerinde yudumlandım Belki de bir son dakika fotoğrafı olup Duvarlarına asıldım Gerçek olan tek şey vardı Hüzünlü bir öyküde Yanlış bir adrese postalanmıştım ben |
|
| Mesaja teşekkür eden: (5 Kişi) | "Şaki_Sevdası" (05-09-07), BigBang (08-09-07), düş sokağı (12-10-07), MissCrow (08-09-07), saroth (04-12-07) |
| | #3 |
| Stajyer Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 9
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:146 ![]() ![]() |
tabiki her insanın görüşleri olabilr ama bunun da bir dozu war tabe.
![]() Love's the funeral of hearts And an ode for cruelty When angels cry blood On flowers of evil in bloom The funeral of hearts And a plea for mercy When love is a gun Separating me from you.. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | "Şaki_Sevdası" (08-09-07) |
| | #4 |
| Rektör Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 6.488
Forum Gücü: 64 Forum Puanı:16138 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | sanat eserlerini genel olarak ele alacak olursak , üretilen bir eseri politik bir fikre uydurmak elbetteki sanatı etkileyecektir ..tabiki önemli olan müzikal açıdan kulağa hoş gelmesidir !!örneğin zülfü livaneli ses tonu güzel olmadığı halde politik tavrı ve beste yeteneği ile çok iyi işler yapmıştır !!birçok enstrüman için besteler yapmıştır !!diğer yandan mahsuni şerif de tek sazla birçok güzel beste ve şiire adınaı yazdırmıştır !!bir dönem çok iyi besteler imza atan grup yorum , özlellikle son albümlerinde müzik kalitesini bir kenara bırakmış görünüyor ... ama sonuç olarak toplumdaki sorunları dile getirmek için ; sanat bulunmaz bir ulaşım aracıdır !!çünkü gerçek sanatçı , toplumun sorunları dile getirerek , bu sorunların çözümüne fayda sağlayabilmelidir !! parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz ! ![]() |
|
| Mesaja teşekkür eden: (6 Kişi) | "Şaki_Sevdası" (08-09-07), Dj_InN (11-09-07), düş sokağı (12-10-07), ghostsea (26-02-08), mls1917 (04-12-07), zoe (23-02-08) |
| | #5 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 5.359
Forum Gücü: 173 Forum Puanı:69772 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | "Sanatçının ömrü sevenlerinin sevgisi kadardır" Politik müzik kesinlikle müzigin olmazlarindandir. Müzik ile herseyi elestire bilirsin, bir seylere sitem edebilirsin ve bunu bir politik arac olarak kullana bilirsin. Yani müzigin kalitesinden önce ne anlatmak istedigi önemlidir bence. Yukardaki biri demis ki örneğin bir sanatçı tanınmak ve sevilmek için öncelikle siyasi görüşünün ortaya atarsa yaptığı şeye müzik denemez.çünkü popüler olmak için yada çıkar uğruna toplumun belli bir kesimini kullanıyor ve duygularını sömürüyor demektir hemde müzikal anlamda emek vermeden.buna en bariz örnek şehitlik vatan millet din devlet ideoloji gibi kavramlar hakkında etkileyici şarkılar yapıp para kazana bir takım soytarılar Kesinlikle katilmiyorum, uye magazinlerde izledigi kisilerle karistirmis galiba Sanatcinin ilk önce politik düsüncesini ortaya koymasi benim icin cikar degil, aksine bazi kari misali kiviran sarkicilar cesitli demecler verip iki tarafli oyun oynuyan "soytarilardan" kendisini ayirmasindir. Neysem oyum , demek önemlidir. Eger bir sanatci müziginin basindan siyasi görüsünü ortaya koyuyorsa satislarinin düsmesini göze aliyor demektir.(bu yüzdendir ki cogu sanatci siyasi demec vermez) Bence görüsünü belirtmiyenler toplumu sömürüyor. "Her gün bir yerden göçmek ne iyi, Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan akmak ne hos, Dünle beraber gitti cancagizim; Ne kadar söz varsa düne ait, Simdi yeni seyler söylemek lazim." - Mevlana - |
|
| Mesaja teşekkür eden: | "Şaki_Sevdası" (08-09-07) |
| | #6 |
| Yard. Doçent Figüranlar ![]()
Teşekkür etti: 236
Forum Gücü: 27 Forum Puanı:8209 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Eylemlerde iyi gaz veriyor. |
|
| | #7 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.809
Forum Gücü: 105 Forum Puanı:45638 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Öncelikle müziğin ne olduğu konusunda fikir birliğine varmamız lazım..Müzik seslerin uyumudur kısaca..Müziğin içinde sözler ve ideolojik fikirler yer almaz..Müziğe söz ve ideolojik fikir eklerseniz birincisine şarkı ikincisine marş denir..Klasik müzikte kullanılan oratoryo opera operet gibi tarzlar insan sesinin bir enstruman olarak kabul edilmesinden kaynaklanır konumuzla karıştırmayalım..Eğer bir fikri müzik eşliğinde savunuyorsanız artık müzik felsefesini bir kenara koyuyorsunuz demektir..Müzik bir sanat dalıdır..Bilinen hafıza uyarımı efekti veren 2 unsur vardır 1- koku,2- müzik...Yani müzik insanlarda o kadar önemli bir yere sahip..Bu durumda fikirlerini yaymak için müziği kullanmak çok akıllıca bir hareket olacaktır...Bir insanın müziğe bakış açısı çokta akademik düzeyde olmayabilir..Onun için hoş bir melodi,iki kıvrak söz,sevdiği enstruman seslerinden bir tutam yeterli olabilir..Ama müzik müziğe biraz daha geniş açıyla bakanlar için bunlardan ibaret değildir..Bir kere müzik bazılarımız için adeta hayatın ta kendisidir..Varoluş sebebidir..Onun için o kadar önemlidirki onu herşeyin üzerinde görür..O insanlar için müziği bir fikire alet etmek o fikiri bir parazit,bir mantar olarak görmesi demektir..Her ne kadar belki o fikirleri benimsese,arkasında da olsa işin içine müzik girince böyle düşünmektedir..İşte bende öyle düşünen insanlardan birisiyim.. (Müzik bir düşünceyi destekleyebilir..Bir felsefeyi anlatabilir..Bu,notalarla yapılır ancak..-bence-) |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | "Şaki_Sevdası" (08-09-07), baris71 (09-09-07) |
| | #8 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 1.096
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:7137 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | eğer bir ideolojiye sahipse insan, mutlaka hayatında bunun etkilerini hissettirecektir.. ve tabi ki eğer müzisyenin de ideolojisine uygun müzik yapması kaçınılmazdır diye düşünüyorum.. çünkü şarkılar müzisyenin bakış açısını yansıtır bir yerde.. yani örneğin aşka bakış açısını, yaşama bakış açısını, ihanete bakış açısını, güncel olaylara bakış açısını... bu yüzdendir ki müzisyenin ideolojisi yani bi yerde bakış açısı, eseri mutlaka etkileyecektir.. kalbinde belirsiz bir yolun kuşkusu titrek sesinde umutların avuntusu bir mendil eski bir resim bulduğum tahta masasında bilmeden unuttuğu gözyasları doldurmus giderken boslugu |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | "Şaki_Sevdası" (08-09-07), Selek (24-02-08) |
| | #9 |
| Cezalı Üye
Teşekkür etti: 432
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:4478 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
politik bu hiçbişi anlaşılmıyor dediklerinden |
|
| | #10 | |
| Asistan Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 112
Forum Gücü: 4 Forum Puanı:296 ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| | #11 |
| Profesör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 327
Forum Gücü: 94 Forum Puanı:35555 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sanatçı toplumun her kesimine hitap etmeli.. müzik sanat için değilde siyasi bir amaç için yapılıyorsa zaten benim gözümde sanatsal bir değeri yoktur.. belli siyasi görüş içinde iş yapanları şuana kadar dinlememeye gayret gösterdim bundan sonra da dinlemeyi planlamıyorum..
"son sözler yeterince konuşmamış aptallar içindir" karl marx ---- Cemiyet, ah cemiyet, yok edilen ruhiyle; Ve cemiyet, cemiyet, yok eden güruhiyle ![]() |
|
| | #12 | |
Forum Gücü: 105 Forum Puanı:45638 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| | #13 | |
| |
|
| | #14 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.203
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:7985 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
politik müzik kavramı ile kast ettiğiniz türü tam anlayabilmiş değilim, ama bence müzik hayatın tamamına müdahil olmalıdır. On şarkılık bir albümün aşkı ayrılığı anlatması ve bunu anlatırken de çok sığ ifaler kullanması bir çok insana normal geliyor ama bana ne bileyim sanki bir iki tane de sosyal mesajlar veren, yorumcunun kişiliğini ve hayata bakışını analiz etmemizi sağlayan çalışmalar yapması daha da hoş olur gibi düşünüyorum. Tabi bu toplama albümler yapanlar için geçerli değil. Ama tabi rock ve rap haricinde bu ivmeyi yakalamak bir kaç isim haricinde neredeyse imkansız...
|
|
| Mesaja teşekkür eden: | "Şaki_Sevdası" (09-09-07) |
| | #15 | |
Buradaki politik müzik kavramı, kişilerin ideolijik fiklirlerini yaptıkları müziğe yansıtmasıdır. | |
|
| | #16 |
| Doçent ![]()
Teşekkür etti: 2.117
Forum Gücü: 19 Forum Puanı:4494 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ideolojilerin kan yerine müzikle yansıtılması cok guzel tabiki... Yani dini bile siyasete sokmus bir toplum olarak alkışlanacak bir durum. |
|
| | #17 |
Teşekkür etti: 293
Forum Gücü: 5 Forum Puanı:211 ![]() ![]() ![]() |
Müzikle hayat artık içiçedir,hayatta ne geçiyosa müzikte de artık aynısına rastlar olduk.. Bir grup insan vardır aşk insanıdır adeta;aşk şarkılarını mükemmel yaparlar.. Bir grup insan artık hayatı iyice çözümlemiştir ve şarkılarında hayat ile ilgili mükemmel mesajlar verirler Bir grup insana da zamanında siyasi görüşleri yüzünden çok çektirmişlerdir.Bu yüzden bu adamlar içindeki hıncı ve bastırlmışlığı dışarıya o müzikle yansıtırlar.. Müziğin iyi olmasının ise kişinin siyasi görüşüyle bir alakası yoktur.Tamamen müzisyenin kulak yeteneğine bağlıdır. Grup Yorum'un şarkılarını siyasi görüşünün öyle olmadığı halde dinleyen insanlar tanırım.Ayrıca birçok da asker tanıyorum Ahmet Kaya dinleyen.. |
|
| | #18 | |
Forum Gücü: 105 Forum Puanı:45638 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| Mesaja teşekkür eden: | "Şaki_Sevdası" (10-09-07) |
| | #19 |
| Doçent Genç Kuvvet ![]()
Teşekkür etti: 1.181
Forum Gücü: 21 Forum Puanı:4142 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Muzik topklumu etkilemek için güzel bir araç halıyle POLİTİK OLMASIDA NORMAL MUSTAFA YILDIZDOĞAN GRUP YORUM GİBİ :d
|
|
| | #20 | |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 5.359
Forum Gücü: 173 Forum Puanı:69772 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
![]() Mustafa Yildizdogan 2. - 3 sarkiya yer veriyor bir albumde Ozan Arif Masallah tümü "Her gün bir yerden göçmek ne iyi, Her gün bir yere konmak ne güzel Bulanmadan, donmadan akmak ne hos, Dünle beraber gitti cancagizim; Ne kadar söz varsa düne ait, Simdi yeni seyler söylemek lazim." - Mevlana - | |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |