DownLoaduc
Zamansız Tartışma Platform  Eğitim  Dil Eğitimi  Diğer Diller

Konu Seçenekleri
Eski 06-06-08, 22:37 Çevrimdışı   #1
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Genel Mesajlar: 160
Teşekkür etti: 54
RepForum Gücü: 0
Forum Puanı:605
Delila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyor
"Kürtçe bilmediğiniz kelimeler"

arkadaşlar bu bölümde bana kürtçe bilmediğiniz kelimeleri sorabilirsiniz.

ben zamanım yettiği sürece bazı kelimeleri buraya yazacağım.

vatan---welat

özgürlük---azadi

yaşam---jiyan

umut---hevi

sevgi--evin

savaş--ceng

kız kardeş--xweng

erkek kardeş--birader
Mesaja teşekkür eden: (5 Kişi)
alaskalı_eren (03-11-08), antiterorES (07-06-08), sonsuus (07-06-08), troçki (06-06-08), tutbenidüşmeden (07-06-08)
Eski 06-06-08, 22:42 Çevrimdışı   #2
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Delila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyorDelila ara sıra gören oluyor
arkadaş-heval

gelecek--mand

aydınlık--ronahî

dağ--çiya

çiçek--kulîlk
Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi)
alaskalı_eren (03-11-08), troçki (06-06-08)
Eski 06-06-08, 23:33 Çevrimdışı   #3
Rektör
Antikapitalistler
Genel Mesajlar: 8.382
Teşekkür etti: 6.488
RepForum Gücü: 64
Forum Puanı:16138
troçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ödüller:
ben bir ara yazdığım birkaç şiiri kürtçeye çevirmek istemiştim ..bi arkadaşım vardı ama yazdıklarıma baktı da bazı kelimelerin karşılığında hangi kelimeyi koysak diye düşünmüştük epey ..sonra da vazgeçtik kaldı öyle yazıldığı dilde şiir..türkçe olarak

parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz !
Mesaja teşekkür eden:
Delila (07-06-08)
Eski 07-06-08, 00:48 Çevrimdışı   #4
Profesör
Düşünürler grubu

MiSsCaT - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.685
Teşekkür etti: 4.286
RepForum Gücü: 158
Forum Puanı:71180
MiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ödüller:
çiya "çık" heval

kürtçe öğrenelim kampanyası

hep destek tam destek

ben çıkmak nedir merak ettim cümlem tamamlanmadı boşluğu doldurursan sevinirim

s.R..!
`Deniz ülkesi..

tek tek anlayarak hatalarımı
sevmeye çalışıyorum `Yalnızlığımı

|6|
Sessizlik

Eski 07-06-08, 01:31 Çevrimdışı   #5
Asistan

antiterorES - ait Avatar
Genel Mesajlar: 270
Teşekkür etti: 421
RepForum Gücü: 16
Forum Puanı:7129
antiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmışantiterorES yememiş içmemiş konu açmış
teşekkürler.faydalı olacağına inandığım bir konu açmışsın.benim kürtçe karşılığını merak ettiğim birkaç kelime var.aklıma geldikçe de soracağım.

tabanca
yılan
su
ev
çekyat
lamba
pantolon
duvar
taşınmak
koşmak
yatmak
uyumak
alkışlamak
zıplamak
evlenmek

şimdilik aklıma gelen bunlar.ayrıca kürtçe gramer hakkında da kısaca bilgi verebilirsen iyi olur.yani cümle dizilişi falan nasıl?(örn:özne+tümleç+yüklem vs..) ya da soru cümleleri nasıl yapılıyor..

..........
.........
........
.......
......
.....
....
...
..
.
Eski 07-06-08, 01:47 Çevrimdışı   #6
Asistan

purpleizm - ait Avatar
Genel Mesajlar: 244
Teşekkür etti: 17
RepForum Gücü: 6
Forum Puanı:952
purpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuşpurpleizm üç beş tanıdığı olmuş
Ruhsal Durumum:
Edit Secret : Yorumlarınızı kişisel olarak değil forum kurallarına uygun olarak yapın .
Eski 07-06-08, 02:23 Çevrimdışı   #7
Doçent
Huzur Pınarı

agulasor - ait Avatar
Genel Mesajlar: 2.595
Teşekkür etti: 1.229
RepForum Gücü: 30
Forum Puanı:10055
agulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmış
ben kurtce ogrenmek ıstıyorum bana bı sozluk yada kolayca ogrenebılcegım bı kaynak onerebılırmısınız ?
yada mersınde gıdebılecegım bı kurs veya ona benxzwer bı yer varmı ?

"Sistemden beslenenler sistemi değiştiremezler."

guzel goren guzel dusunur,guzel dusunen hayatından lezzet alır. BSN
Eski 07-06-08, 11:59 Çevrimdışı   #8
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
MiSsCaT´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
çiya "çık" heval

hep destek tam destek

çıkmak -- derketin
Eski 07-06-08, 12:12 Çevrimdışı   #9
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
antiterorES´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
teşekkürler.faydalı olacağına inandığım bir konu açmışsın.benim kürtçe karşılığını merak ettiğim birkaç kelime var.aklıma geldikçe de soracağım.

tabanca
yılan
su
ev
çekyat
lamba
pantolon
duvar
taşınmak
koşmak
yatmak
uyumak
alkışlamak
zıplamak
evlenmek

şimdilik aklıma gelen bunlar.ayrıca kürtçe gramer hakkında da kısaca bilgi verebilirsen iyi olur.yani cümle dizilişi falan nasıl?(örn:özne+tümleç+yüklem vs..) ya da soru cümleleri nasıl yapılıyor..
tabanca--demançe
yılan--mar
su--av
ev--xanî
çekyat--binçeng
lamba--
pantolon--lambe
duvar-- dîwar
taşınmak---hev naskirin
koşmak---bezîn
yatmak---razan
uyumak---xew de çûn
alkışlamak---çepik lê dan
zıplamak---pengizîn
evlenmek---zewicîn

gramer konusunda ingilizceye çok yakındır...kürtçe bilen bir kişi bu yüzden ingilizceyide çok çabuk bir şekilde öğrenebilir...

dizilişini ingilizcede olduğu gibi yapabilirsiniz...ayrıntılı bilgiler için kürtçe gramer kitaparı satılmaktadır...
Eski 07-06-08, 12:17 Çevrimdışı   #10
Doçent
Figüranlar

HaRuKa - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.226
Teşekkür etti: 1.514
Forum Puanı:24026
HaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Erkek kardeş- birader bu yanlış... ''Bıramın'' diye biliyorum ben.

Birader Türkçe.

Arşı geç,ferşi atla,sidreyi aş,
Gör ne var maverada ibrethiz.
Eski 07-06-08, 12:20 Çevrimdışı   #11
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
HaRuKa´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Erkek kardeş- birader bu yanlış... ''Bıramın'' diye biliyorum ben.

Birader Türkçe.
bıramın abi demek...
Eski 07-06-08, 12:27 Çevrimdışı   #12
Doçent
Figüranlar

HaRuKa - ait Avatar
HaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazHaRuKa tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Bıramın - abi kardeş manasın da kullanılıyor işte. Aynen ingilizce de olduğu gibi.

Eski 07-06-08, 12:30 Çevrimdışı   #13
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
Bıramın - abi kardeş manasın da kullanılıyor işte. Aynen ingilizce de olduğu gibi.
bıramın abi demek

erkek kardeş birader demek.

nasıl erkek kardeş ile abi kelimeleri birbirinin aynısı değilse

birader ile bıramın kelimeleride aynı değil.
Eski 07-06-08, 12:53 Çevrimdışı   #14
Doçent
Figüranlar

HaRuKa - ait Avatar
''dahası bıramın birader köklerine bakarak bile bir sonuca varabilirsin.''

Çok yüzeysel bir yorum Büyük ünlü uyumuna bakarak Türkçe kelime ayrımı yapamazsın!. niye mi? Şunun için;

Dilimizde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan birkaç kelime vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman.

Büyük ünlü uyumu alıntı kelimeler için söz konusu değildir: ahenk, badem, ceylân, çapari, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, kiraz, kitap, liman, limon, maden, manifatura, metal, meydan, mikrop, minare, model, nişan, nişasta, pehlivan, rüzgâr, selâm, terazi, tercüman, tezgâh, tiyatro, valiz, vida, viraj, yadigâr, ziyafet, ziyaret.

Gibi...

Sizin mantığınıza göre Anne o zaman yabancı bir kelime ya da alıntı?

Konu HaRuKa tarafından (07-06-08 Saat 12:55 ) de değiştirilmiştir..
Mesaja teşekkür eden:
Virane (07-06-08)
Eski 07-06-08, 13:04 Çevrimdışı   #15
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
''dahası bıramın birader köklerine bakarak bile bir sonuca varabilirsin.''

Çok yüzeysel bir yorum Büyük ünlü uyumuna bakarak Türkçe kelime ayrımı yapamazsın!. niye mi? Şunun için;

Dilimizde büyük ünlü uyumu kuralına uymayan birkaç kelime vardır: anne, dahi, elma, hangi, hani, inanmak, kardeş, şişman.

Büyük ünlü uyumu alıntı kelimeler için söz konusu değildir: ahenk, badem, ceylân, çapari, çiroz, dükkân, fidan, gazete, hamsi, kestane, kiraz, kitap, liman, limon, maden, manifatura, metal, meydan, mikrop, minare, model, nişan, nişasta, pehlivan, rüzgâr, selâm, terazi, tercüman, tezgâh, tiyatro, valiz, vida, viraj, yadigâr, ziyafet, ziyaret.

Gibi...

Sizin mantığınıza göre Anne o zaman yabancı bir kelime ya da alıntı?

evet bunlar değişik dillerden farsça gibi türkçeye veya kürtçeye karışmış ve bütünleşmiş kelimelerdir.

türkçe olarak sayılmazlar.
Eski 07-06-08, 13:28 Çevrimdışı   #16
Doçent
Figüranlar

HaRuKa - ait Avatar
Göktürkler döneminden kalma, Türk Edebiyatı'nın ilkyazı örnekleri olan yazılı taşlar Orhun Kitabeleri'dir. Orta Asya'da Orhun ve Yenisey Irmakları yöresinde (günümüz Moğolistan) eski Türk Boyları'ndan (özellikle Göktürklerden) kalan Türkçe yazıtlar.

Türk Milleti'nin adının geçtiği ilk Türk metin olup; taşlar üzerine yazılmış ilk Türk tarihi, Türk devlet adamlarının millete hesap vermesi, milletle hesaplaşması, devletin ve milletin karşılıklı vazifeleri, Türk nizamının, Türk töresinin, Türk medeniyetinin, yüksek Türk kültürünün büyük vesikası, Türk askerinin dehasının, Türk askerlik sanatının esasları, Türk feragat ve faziletinin büyük örneğidir.

Türk içtimai hayatının yüksek tablosu, Türk hitabet sanatının şaheseri, hükümdara ne eda ve ihtişamlı hitap tarzı… Türk Milliyetçiliği'nin temel kitabı. Bir kavmi bir millet yapabilecek eser, Türk yazı dilinin ilk örneği ve başlangıcını miladın ilk asırlarına çıkartan delil, Türk ordusunun kuruluşunu ilk asırlara götüren vesika… İnsanlık aleninin sosyal muhtevası, Türk feragat ve faziletinin büyük örneğidir.

Bu kitabeler de ana kelimesi geçiyor bu da günümüz diline anne olarak yansıyor. yani

Türkçe yapı bakımından bağlantılı ve kaynaştıran dil grubunda yer aldığından.

Bu yüzden bu kelime Türkçe bir kelime olmuş oluyor.

Eski 07-06-08, 15:35 Çevrimdışı   #17
Rektör

YaGMuR_CiNi - ait Avatar
Genel Mesajlar: 9.090
Teşekkür etti: 15.379
RepForum Gücü: 214
Forum Puanı:89927
YaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazYaGMuR_CiNi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
dusman çakal ve dag kelimelerinin karsitlarini merak ediyorum
yardimci olur musun

.

Herkes
aynı şeyi düşünüyorsa,
hiç kimse
fazla birşey düşünmüyor
demektir

Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi)
aLadea (08-06-08), MiSsCaT (07-06-08)
Eski 07-06-08, 15:40 Çevrimdışı   #18
Profesör
Düşünürler grubu

MiSsCaT - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.685
Teşekkür etti: 4.286
RepForum Gücü: 158
Forum Puanı:71180
MiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazMiSsCaT tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ödüller:
Alıntı:
MiSsCaT´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
çiya "çık" heval

hep destek tam destek

çiya derketin heval !!!

dağa çık arkadaş oluyor sanırım

derya'cım dağ -- çiya
ben öğrendim

s.R..!
`Deniz ülkesi..

tek tek anlayarak hatalarımı
sevmeye çalışıyorum `Yalnızlığımı

|6|
Sessizlik

Eski 07-06-08, 15:58 Çevrimdışı   #19
Rektör
Genel Mesajlar: 7.672
Teşekkür etti: 1.431
RepForum Gücü: 77
Forum Puanı:23470
scabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazscabiyersto tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Güzel konu (:

bende yardımcı olabilirim

Azaldıkça aç kalmanın korkusuyla kuryacaksın..
Bu sebeble yaşlanacaksın..
Çünkü sen de baştan olmak üzere sonlanancaksın..
Trilyon da olsan harcanacaksın..
Savaşı kes barışacaksın!
Kendinle aynalarında birebir anlaşacaksın..
Eski 07-06-08, 18:17 Çevrimdışı   #20
Cezalı Üye

Delila - ait Avatar
Alıntı:
YaGMuR_CiNi´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
dusman çakal ve dag kelimelerinin karsitlarini merak ediyorum
yardimci olur musun
düşman---dijmin

çakal---çeqel

dağ---çiya
Mesaja teşekkür eden:
troçki (08-06-08)

Konu Seçenekleri