| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Doçent Genç Kuvvet ![]() | Rock Müzik Nedir Ne Değildir. Bununla Ilgili Bir Yazi Sizler Ne Düşünürsünüz???
Osmanlı’da rock mes’elesi Türk basınının alaturka mensupları arabeske, alafranga geçinenleri de “rock kültürüne” tamamen teslim oldular ya sıradan okuyucuyu kaçırmamak için, benim de içime sıkıntı geldi. Zevkler ve renkler, diyeceksiniz... Ben o “tartışılmaz” yargısını şu şekilde düzeltiyorum: Zevkler ve renkler tartışılır, ama kimsenin tercihine karışılmaz (ona faşizm derler)... Ben bestecilerden Franz Schubert’i severim, sen Yusuf Nalkesen’i... Ben Johann Sebastian Bach dinlerim, sen Şekip Ayhan Özışık. Birbirimize karışmayız. Ama tartışırız. Hatta, mutlaka tartışmalıyız da. Rock müziği, yalnız bir müzik türü değil, aynı zamanda bir dünya görüşü, bir yaşama biçimi, bir felsefedir. Doğru. Ama “serserilik” üzerine kurulu bir yaşama biçimidir bu. Yaşını başını almış ve durmuş oturmuş adamların işi değildir. Sen gençsin, öyle takılırsın, ben orta yaşlıyım, böyle takılırım, kimse kimseye karışamaz. Rock kavramının yan açılımları, itiş kakış, kalabalık konserler, gürültü, hız, gece hayatı, içki, hatta uyuşturucu, kolay seks, kötü giyim, parasızlık falan çağrıştırır... Evet, gerçekten bir evrendir bu, ama herkesin evreni değildir. Güldürü, saçı sakalı ağarmış kazık kadar herifler “rock” etmeye koyuldukları zaman başlar, nasıl altmış yetmiş yaşında adamlar yirmi yaşında kızlarla gezdikleri zaman herkes gülüyorsa... Çünkü “yaşlı rock” evreni, azıcık da hayatta başarısızlık, doyumsuzluk, bir aile kuramamış, bir baltaya sap olamamış, bir kadınla doğru dürüst bir ilişki sürdürememiş olmak falan kokuyor... Bunlar hayatın daha başında olanların, “bu işe” yeni girenlerin özellikleridir, öyle olması doğaldır. O zaman yadırganmaz. Ama elli yaşında değil... Çünkü rock kültürü, her şeyden önce bir gençlik kültürü, bir öğrenci kültürüdür. Elbette rock üretmeyi sürdüren yaşlılar da vardır ama (başta bizim Erkin Koray olmak üzere), ben üretenden değil, tüketenden sözediyorum. (Bu arada rock müziğinin alt kategorilerini de birbirine karıştırmayalım, “rock’n roll” ile “heavy metal” arasında dağlar kadar fark vardır, “swing” ile “acid jazz” arasında dağlar kadar fark olduğu gibi...) Temposu iki vuruşlu, yani temelde “kalp atışı ritmine” dayalı olduğu için de en basit, en kolay müzik sayılır. Onda ne üç dörtlük vuruşun zarafeti vardır, ne de örneğin bir dokuz sekizlik vuruşun çetrefilliği. Üstelik ne senkop, ne bir bok. Fakat rock, evrensel değildir. Rock, jazz değildir. Anglo-Amerikan alt sınıflarının kültürüdür. Öğrenci dedim, “daha çok da eğitimsiz ve işsiz hooligan” şeklinde düzeltiyorum. Elbette her toplumda bir alt sınıf ve onun kültürü de olacaktır ama, ben de orada olmak zorunda değilim. Büyük Britanya ve Amerika Birleşik Devletleri dışında kalan her ülkede, rock müziği bir “Amerikan hayranlığı ve özentisinin dışavurumundan” başka bir şey olmamıştır. Adı mis gibi Jean-Philippe Smet olan bir Fransız çocuğu, onu tutup Johnny Hallyday yapmıştır. Bizim gençliğimizde ortalıkta dolaşan, bizim de dinlediğimiz Fransız şarkıcılarına bakın: Frank Alamo... Richard Anthony... Eddy Mitchell... Dick Rivers... Ne kadar Fransız, değil mi? Türkiye’nin bu konuda diğer bütün ülkelerden farklı, önemli bir özelliği daha vardır. Türkiye’de sınıflar doğru düzgün oluşmadığı için, batıda alt sınıf kültürü olan rock, bizde üst sınıf kültürüdür. Çünkü bizde üst sınıf “batı taklitçiliğine” göre, İngilizce bilmeye falan göre belirlenir ve rock parçalarını orada Liverpool garibanı John dinler, bizde Suadiye çocuğu Mansur, ya da Ankara Koleji öğrencisi Serdar. (İyi de, Haşmet’e ne oluyor?) Eh, bu da başlıbaşına bir çelişkidir. Fakat Frank Zappa ve Led Zeppelin dinleyerek bir de devrimcilik oynamaya kalkıyorsan, Anadolulu köylülerin ve işçilerin seni ciddiye almayacaklarını ve peşinden gitmeyeceklerini de başından kabul edeceksin. So, you love rock, eh? No objection, buddy. Nobody is perfect... I can’t say that I hate it, either. Geri Dönüşü oLmayan ßir TüneLdeyim |
|
| Mesaja teşekkür eden: | tutbenidüşmeden (16-04-08) |
| | #2 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.865
Forum Gücü: 108 Forum Puanı:47069 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu yazıyı kimden alıntı yaptıysanız (yapmadıysanız o ayrı) belirtirseniz bizde burada yazılanların şaka yada ciddi olduğunu anlayabiliriz...
|
|
| | #3 |
| Yard. Doçent Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 821
Forum Gücü: 48 Forum Puanı:19167 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Yazı Hakkında ufak bi araştırma yaptım yazıyı yazan kişi "Engin Ardıç" http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=47321,10,2 Peki kimdir bu adam? Leman dergisine Apocu tabiri kullanan. Türkiyede her siyah t-shirt giyen satanisttir damgasını vuran ve bu saçma sapan bilinci insanlara aşılayan. Sağa sola sataşmaya bayılan. O yüzden pek umrumda olmayan bi makaledir ki kalkıp uzun uzun yorum yazamıcam kendisi hakkında.. Kendi menfaatleri doğrultusunda tavırlarına devam etmesi dileklerimle. "Bizi aptal sananların dikkatine çok kötü giydiririz Kalıp üstünüze oturmazsa dert etmeyin Bir beden büyüğünü veririz" |
|
| Mesaja teşekkür eden: | xxxTKxxx (26-06-08) |
| | #4 |
| Cezalı Üye
Teşekkür etti: 171
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:2883 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | engin ardıç yazdıysa yazı ciddi değildir. muhtemelen birilerine laf sokmak, ayar vermek için yazmıştır. (şimdi göz attım da mansur forutan, serdar turgut ikilisine ayar vermiş, evet.) |
|
| | #5 |
![]() O Şimdi Asker
Teşekkür etti: 3.606
Forum Gücü: 222 Forum Puanı:89018 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Sadece Gülerim ![]() Bir şehri tam kalbinden Beyninden Vurup gitmek Var aklımda... (Tüm Askerlerimize bol bol dua edin)... Gözlerim Arkadaş Uzaklara, Dalar Gider ah Faydasız... |
|
| | #6 |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.218
Forum Gücü: 103 Forum Puanı:39297 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Yok devenin nalı Ö(lürsem)S(ebebi)S(ensin) Kristallnacht Gidin Sorun Belki De Kendisi Akinci Dölü TÜRK Oglu Türktür |
|
| | #7 |
| Yard. Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 1.630
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:6647 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | başlığı görünce okumaya değer demiştim.değdi gerçekten de...içeriği çok engin bilgilerle donatılmış makaleye benzer birşey okudum sanırım ![]() zamansız yorumsuz sessiz ... |
|
| | #8 |
| Doçent Genç Kuvvet ![]()
Teşekkür etti: 628
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:6918 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
thanx...
Geri Dönüşü oLmayan ßir TüneLdeyim |
|
| | #9 |
| Grup Lideri Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 103
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:1201 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
engin ardıç geri kafalı bir köşe yazarıdır başka birşey değildir... sadece gülmekle yetiniyorum arkadaşlar... ii forumlar dilerim.. |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |