Konu Seçenekleri
Eski 10-05-08, 17:43 Çevrimdışı   #1
Muhabir
Düşünürler grubu

GönüLçeLen` - ait Avatar
Genel Mesajlar: 4.758
Teşekkür etti: 3.019
RepForum Gücü: 112
Forum Puanı:46323
GönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazGönüLçeLen` tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
dikkat Sisyphos

Efsaneye göre; sisyphos, ölüm tanrısını, kendisini almaya geldiğinde kandırarak tutsak almayı başarmış mitolojik bir kahramandır. ölüm tanrısının yakalanmasından sonra, yeraltı tanrısı hades kimsenin ölmemesinden işkillenip kardeşi zeus'tan yardım ister. insanların ölmemelerinin bir kaosa sebep olacağını düşünen zeus, hades'e sisyphos'un yakalayacağına dair söz verir. zeus'un emri ile hades'e yardım eden ares sisyphos'u yakalar ve yeraltı dünyasına hapseder. sisyphos, karısından eğer ölürse adına çok güzel bir cenaze töreni yapılmasını istediğini ama karısının bu arzusunu yerine getirmediğini söyleyerek sızlanmaya başlar. ona acıyan hades, her onurlu erkeğin yapması gerektiği gibi(!) sisyphos'a yeryüzüne çıkıp karısını cezalandırması ve kendine uygun bir cenaze töreni yapılmasını sağlaması için izin verir. ama; yeryüzüne dönen sisyphos tekrar yeraltına inmeyi rededer. duruma çok kızan hades, haberci tanrı hermes'i sisyphos'u yakalamakla görevlendirir. kurnaz sisyphos yıllar sonra hermes tarafından yakalanarak, hades'e teslim edilir ve hades tarafından, kocaman bir kayayı elleri ile iterek, çıplak ve yüksek bir dağa çıkarmaya mahkum edilir. cezanın en kötü yanı, kayanın dağın tepesine dek geldikten sonra tam zirveye oturacakken aşağıya yuvarlanmasıdır, kaya asla dağın tepesinde durmayacaktır ve bu ceza sonsuza dek devam edecektir.
Buradaki fikir; "eğer bi şey devamlı bu şekilde ilerliyosa,değişmiyosa ve bana acı veriyosa ben de acı çekerek duruma uymuş oluyorum o halde karşı çıkmalıyım" mantığıdır. eğer sisyphos yenilir ve acı çekmeye devam ederse bu tanrıların zaferi olurdu ama o direniş gösterdi ve zafer kendine geçti.bunun uygulaması camus' nün de belirttiği gibi hayattır ayrıca Camus yine bu konuda "insan, anlamsizligina ve tüm baskilarına karşın yaşamı yenmek zorundadır." demiştir.
Aldous huxley'nin şu sözünü eklersek denklem tamamlanmış olacak: "belki de bu dünya başka bir dünyanın cehennemidir."
Sonsuzluğa mahkum edilmek,ne yapmış olursa olsun birinin başına gelebilecek olan en kötü şeyse, tanrıların sonzsuz bir görevi ifa etmekle cezalandırdıkları sisyphos, bir canlıya verilebilecek en büyük cezayla cezanlandırılmış insandır. Burada Ahmet Telli'nin birkaç mısrasını paylaşmak isterim(: ;
''Sonsuza kadar sonuzluğa asılı kalmak
Tanrılara ödül,insanoğluna ceza ise
Kalbim,bağışlanmayacak birşey yap
Katlanma kendine ve bu dünyaya!''

Yaz günü palto giyerim
Ceplerim dolu dolu şiir
Gören beni deli sanır
Adım kaçığa çıkar
keşke kaçsam
Keşke kaçabilsem şu dünyadan.

-Yağmur içen kız.-

Konu Seçenekleri