| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]() | sizce evrim acısından en gelişmiş canlı hangisidir? evet soru açık... evrim bakımından en gelişmiş canlı kimdir? insanlar kendileri gibi görürler normalde... ama evrim bakımından; minimum yasası gecerlidir... en az enerji harcayarak en çok işi yapabilen canlı daha cok gelişmiştir... ayrıca bulundugu ortama en cok adapte olabilen o artamda , tüm olumsuzluklara ragmen yasayabilen canlıdır evrim bakımından gelişmiş olan... düşünme gücüne ragmen, bir hamam böcegi bile insandan daha evrim gecirmiş sayabiliriz aslında... hangi insan aç susuz haftalarca yasayabilir? ya da kafası koptugu halde canlı kalmaya devam edebilir? seve... omedya mına |
|
| | #2 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 30 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ben evrime değil Allah'a dolayısıyla yaratılışa inanınırım. Herkesin inancınada saygılıyım. Ama yaratılmışların en üstünü şüphesiz insandır. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (7 Kişi) | ẶЙÐ_ЌùŹĠúŇî (28-03-08), A.BuğrA (28-03-08), delkray (28-03-08), Yσкє∂!¢! (27-03-08), YaGMuR_CiNi (27-03-08), ~C@dY~ (28-03-08), Şidaam (27-03-08) |
| | #3 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.854
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:46819 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Biyolojik açıdan ben virüslerin evrim halkasında ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum..Her daim her şart ve her ortama kolaylıkla ve kısa sürede uyum sağlayabiliyorlar...
|
|
| | #4 |
| Cezalı Üye
Teşekkür etti: 5.335
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:31527 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Evrime ben de inanmıyorum. |
|
| | #5 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.649
Forum Gücü: 38 Forum Puanı:12486 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aslında güzel bir soru Adir. Zaten farkedenler olmuştur, forumda "merhaba ben Evrim" diyen olsa atlayan ilk insanlardan biri olacağım kesin! ![]() Evrim açısından en gelişmiş canlıyı ararsak, bunun neye göre, kime göre, hangi şarta göre olduğunu da tartışmamız lazım. İnsan belki de düşünsel faaliyetlerini en geliştirmiş canlı olabilir, ancak dediğin gibi hamamböcekleri de oldukça gelişmiş yaratıklar. Bunun yanında ekstrem şartları seven pekçok bakteri türü var; asidofiller pH'ın 3'ten düşük olduğu ortamlarda, alkalifiller pH'ın 9'dan yüksek olduğu ortamlarda, Halofiller 2M'dan fazla tuzlu ortamlarda (aşırı doymuş tuzlu su gibi), hipertermofiller 80 dereceden yüksek sıcaklıklarda, hipolitler taşların içinde veya soğuk çöllerde (antarktika gibi) yaşarlar. Yani aslında her canlı ayrı mükemmellik seviyesinde günümüzde. Herkes kendi ekolojik nişine uygun gelişmişlik göstermiş durumda. Bu noktada en gelişmiş canlıyı söylemek zor; mükemmel canlıyı söylemek imkansız. |
|
| | #6 |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.212
Forum Gücü: 102 Forum Puanı:38915 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | inanmiyorum evrime çünkü islamiyetle kesişen bi yani yoq... Ö(lürsem)S(ebebi)S(ensin) Kristallnacht Gidin Sorun Belki De Kendisi Akinci Dölü TÜRK Oglu Türktür |
|
| | #7 |
| Asistan Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 125
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:541 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zor şartlara dayanmayı gelişmişlik olarak alırsak bence hipertermofil arkealar en gelişmiş canlıdır.fakat zor şartlarda yaşamaya endeksli bir gelişmişlik pek doğru sayılmaz. Bence gelişmişlik endeksi fizyolojik olarak kompleks organları olan enerji ve temel ihtiyaçlarını karşılamada verimli ve gelişmiş sinir sistemine sahip olmadır. Sinir sisteminde en gelişmiş canlı insan olsa gerek. Tabi sinir sistemi gelişmişliğide sadece zihinsel gelişmişliğe bağlamak yanlış olur. Mesela kuşların hareket yetenekleri veya görme duyuları bizlerden daha gelişmiştir. Yada oksijeni kullanmadaki verimlilikleri metabolizma hızlarıda öyledir. Bunun dışında göç etmede çok zor bir olaydır. Bunun dışında metabolizmanın sıcaklık değişimlerine olan toleransı bizlerin düşüktür. Isı yalıtımımızında pek iyi olmadığını düşünürsek (gerçi giyisi yaparak bunu telafi ediyoruz) mükemmel olmamızla böbürlenmememiz lazım. Gelişmişlik zaman ve mekana görede değişir tabi. Örneğin 70 milyon yıl önce en gelişmiş canlılar dinazorlardı ,bir süre atlar egemen oldu ,kısa bir zaman içindede biz egemeniz. Ve bu egemenlik kolay kolay elimizden alınmayacak gibi. Mesela olası bir göktaşı tehlikesi bizi pek korkutmayacak gibi ilerki zamanlarda. Her neyse bir pengueni türkiyeye getirsek tavuk ondan daha gelişmiş olduğunu zanneder. yada kafesin ardındayken bir leopar bize güçsüz gözükür... ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim... |
|
| | #8 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.179
Forum Gücü: 215 Forum Puanı:92877 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evrim koca bir yalan yorum yazmak isterdim ama inandırıcı yanı yok cunku evrimleşme hem manevi olarak hemde kanıtlanmış bilimsel makalelere gore işleyiş surecine katılmıyorum ....
GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | ẶЙÐ_ЌùŹĠúŇî (28-03-08), Yσкє∂!¢! (28-03-08) |
| | #9 |
| Asistan Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 125
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:541 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bilimde gerçeklik ölçütü sağduyu değildir. Sağduyu felsefede bir ölçüt olabilir ,bilimde geçerlilik rasyonel bilimlerde sayılardır parametrelerdi... Biyoloji gibi bilimlerde de nedensellik ve empirizm geçerlidir.Herşeyden önce bilim pozitifist bir olgudur. Kısacası ne "evrim çok saçma" , "mantıksız" gibi ibarelerin nede evrim-yaradılış konusundaki ezici yaradılış oyunun bir geçerliliği vardır. Dr. gorkis yanılmıyorsam tıp okuyorsun; farzedelim bir epilepsi hastan var.Sen hastanı muayene etmek istiyorsun tomografi , tahlil vs. yaptırmak ve tedaviye başlamak istiyorsun. Öte yandan hastanın aile büyüğü buna cin girmiş bizim hocaefendiye gösterelim diyor. hasta ikilemde kalacaktır sana sorar epilepsi nedir? sen istediğin kadar açıkla yinede mistizm fetişizmi veya günaha girme korkusu bilimin önüne geçecektir. Benim epilepsi hakkında bilgilerim sınırlı. Fakat cinlerin sebep olmadıklarını biliyorum. Bunu bana sağduyum emrediyor.Aynı şekilde hastanın kararıda sağduyularıyla alakalı. Evet sağduyuda kişiden kişiye göre değişiyor. Ve bilginin olmadığı yerde sağduyular devreye giriyor. eğer sağduyular bilgi edinmemizde bir engel oluşturuyorsa bu sağduyu değil bence insanlığın en tehlikeli hastalığı olan önyargıdır. Evrim konusunda yorum yapmak bende istemiyorum çünkü sorunun bilgisizlik değil önyargı olduğunu düşünüyorum. Bu sadece evrim konusunda değil çoğu bilim dallarında siyasette hatta sosyal hayatta karşımıza çıkıyor. Hayatta mutlak doğru olarak düşündüğümüz fikirlerimizde bile 90 derece zıtlıklar olabiliyor. Halbuki hepimiz yalnızca bir tane doğrunun olduğunu biliyoruz... ve bir orman gibi kardeşçesine, bu hasret bizim... Konu acü tarafından (28-03-08 Saat 20:21 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| | #10 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.343
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:8779 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Evrim bir gerçektir...canlıların doğaya uyumları her her harükarda olmuştur ve olmaya devam edecektir...evrimin önü ne müslüman inancına sahip olanlar ne diğer dinlerden olanlar tarafından kesilemez ve kesilmiyecektirde... canlılar zaman boyunca her duruma ayak uydurmasını bilmişlerdir...mu mükemmelilik din savunucuları tarafından Allah ın mucizeleri olarak sayılmaktadır...tabiki bütün görüşlere satgı sonsuz olmalıdır ve olacaktır...onlara göre bütün hayvanlar pat diye yaratılmıştır...insanlarda takım elbiseleriyle yada türbanlarıyla hatta hatta uçları kırpılmış bıyıklarıyla pat diye var olmuştur...olabilir tabiki... ama benim için ve şimdiye kadar öğrendiklerim kadarıyla herşey adaptasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır... daha önce bu konular burda uzun uzun tartışılmış olabilir tabiki... bazı arkadaşlar yine ben hayvan değilim sen kendini hayvan kabul ediyorsan et demiştir mutlaka...sizin demenizle yada başka bir şeyle değil benim vücudumda diğer hayvanlarda bulunan organlar var...bir gözüm kulağım burnum akciğerim midem karaciğerim her şeyim var...onlardan yüksek değilim ben ama hayvanlardan düşük olabilirim belkide...onlar bazıları iki solunum yaparlar...ben yapamam mesela... tabi yaradılışta bunlar uzun uzun açıklanmaya çalışmış uzun metinlerle cevaplar verilmiş olabilir... sızıntı dergisinde görmüştüm...yarı insan yarı balık bir karikatür...sudan çıkmaya çalışırken...tabi suyun dışındaki kısmı insan içindeki kısmı balık... ama ne olursa olsun ne kadar dalga geçilirse geçilsin...bunun kanıtları arkeolojide olsun değişik bilimlerde olsun her zman bulunmuştur... size bir yaratık göstereyim mesela semendereleri göstereyim... ![]() ![]() ![]() sonsra birde bilimsel araştırma göstereyim...nedense bilimle hareket ettiğimizde her zman bazı şeyler ortaya çıkar... ![]() Türlerin yaşadığı : Dönem 4,4 milyon yıl önce Keşfedildiği yer :Aramis, Etiyopya Yorum:Bu ilkel türün nereye ait olduğu ve iki ayağı üzerinde yürüyüp yürümediği henüz bilinmiyor. ![]() 4,2 milyon yıl-3,9 milyon yıl önce Kanapoi, Kenya Bu tür, atalarımızın bilinenden 500.000 yıl önce iki ayak üzerinde durduğunu gösteriyor. ![]() 3,6 milyon yıl-2,9 milyon yıl önce Laetoli, Tanzanya Şimdiye dek yalnuızca doğu Afrika'da görüldü. En ünlü temsilcisi 3.2 milyon yaşındaki Lucy adındaki iskelet. ![]() 3 milyon yıl-2,3 milyon yıl önce Taung, Güney Afrika Bu türün insan ,ile insansı maymun arasındaki kayıp halka olduğu düşünüldü. ![]() 2,8 milyon yıl-2,3 milyon yıl önce Omo Havzası, Etiyopya A.Boisei ve A.Robustus'un atası olduğu düşünülüyor. Richard Leakey'in ekibinin bulduğu yukarıdaki fosile "Siyah Kafatası" adı verildi ![]() 2,5 milyon yıl Bouri, Etiyopya En son tespit edilen insansı tür. Taştan yapılmış aletleri kullanan ve et yiyen ilk tür. ![]() 2,3 milyon yıl-1,4 milyon yıl önce Olduvai Vadisi, Tanzanya Leakey ekibinin bulduğu ilk insansı. Büyük azıdişleri nedeniyle bu kafatasına "Fındıkkıran" adı verildi. ![]() 1,9 milyon yıl-1,5 milyon yıl önce Kromdraai, Güney Afrika 1938 yılında Robert Broom tarafından keşfedildi. Yalnızca Güney Afrika'da görüldü; insanın doğrudan atası.. ![]() 2,4 milyon yıl-1,8 milyon yıl Koobi Fora, Kenya H.Habilis'in ilk şekli olduğu düşünülüyor. Eğer kendi başına bir tür olarak ele alınırsa, cinsimizin ilk bilinen üyesi olduğu anlaşılır. ![]() 1,9 milyon yıl-1,6 milyon yıl Olduvai Vadisi, Tanzanya 1960'lı yılların başında Leakey'in grubu tarafından ortaya çıkarıldı. Bir zamanlar ilk kez "Becerikli Adam"ın alet kullandığı sanılıyordu. ![]() 1,7 milyon yıl-1,5 milyon yıl Koobi Fora, Kenya Afrika'da bulunan ilk H.erctus olabilir. Kendi başına, bağımsız bir tür olup olmadığı tartışılıyor ![]() 1,7 milyon yıl-250.000 yıl Trinil, Endonezya 1891'de keşfedildi. Ateşi ilk kullanan ve Afrika'nın dışına çıkan ilk insansı tür olduğu düşünülüyor ![]() 800.000 yıl önce Gran Dolina, İspanya Neanderthal ile modern insanın son ortak atası. Fosile verilen bu isim tartışma konusu ![]() 200.000-30.000 yıldan büyük Neander Vadisi, Almanya H.sapien'ler ile aynı zamana rastlar. 600.000 yıl öncesine dayanan türe bazı durumlarda H.heidelbergensis adı verilmektedir. ![]() Bilinen en eski fosil 100.000 yıl öncesine dayanmaktadır 1 milyon ve 100.000 yıl arasında Afrika kökenli diğer fosiller, büyük bir olasılıkla, modern insanın atalarını oluşturuyor ![]() Modern Insan ileriki zmanda gözlerimiz ayaklarımız ellerimiz bilimsel bir evrim geçirecek...düz duvara tırmanabileceğiz...kanatlarımızla uçabileceğiz...burnumuz muhteşem bir koku alma yeteneğine sahip olacak...bir çita gibi hızlı koşabileceğiz...ne kadar komik gelir şimdilerde bunlar bize... ![]() ![]() Dostluklar kurulsun insanlar gülsün barış güvercini uçsun dünyada... |
|
| Mesaja teşekkür eden: (5 Kişi) |
| | #11 |
Forum Gücü: 38 Forum Puanı:12486 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Doktorum, sadece bir soru sormak istiyorum: Recurrent laryngeal nerve, nedir, neye hizmet eder, başka yan özellikleri var mıdır?
|
|
| Mesaja teşekkür eden: | DR_GoKiSsS (28-03-08) |
| | #12 | |
Forum Gücü: 215 Forum Puanı:92877 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
laryngeal nerve, recurrent (anat) rekürrent larinjiyal sinir'dir ben sorunu tam olarak anlayamadım ? GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | KartofeL (28-03-08) |
| | #13 |
Forum Gücü: 215 Forum Puanı:92877 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kartofel,ama en taze bilgilerimde bilateral subtotal tiroidektomide paratiroid glandların korunmasının posto hipokalsemi gelişimi üzerinde etkileri diyebilirim
GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM |
|
| Mesaja teşekkür eden: | KartofeL (28-03-08) |
| | #14 | |
Forum Gücü: 38 Forum Puanı:12486 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Yani bu sinir nereden nereye ulaşır, amacı nedir, bu amaç dışında başka amaçları varsa onlar nelerdir? Ne gibi anatomik özellikleri vardır?Zaten cevabı vermişsin hemen, teşekkür ederim canım. | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | DR_GoKiSsS (28-03-08) |
| | #15 | |
Forum Gücü: 215 Forum Puanı:92877 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
bu sorunun cevabını yazmaya baslayayım mı kartofelciğim ? GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM | |
|
| | #16 |
Forum Gücü: 215 Forum Puanı:92877 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | 1.süperior larengeal sinir Süperior larengeal sinir, eksternal ve internal larengeal sinir olarak iki dala ayrılır. Eksternal larengeal sinir krikotiroid kasın motor inervasyonunu sağlar. İnternal larengeal sinir larenkse girmek için tirohiyoid membranı deler. Vokal foldların üstünde kalan larenks bölümlerinin ve larengofarenksin priform reses bölümünün duyusunu taşır. 2-Rekürren (inferior) larengeal sinir Rekürren (inferior) larengeal sinir daha önce anlatıldığı gibi krikotiroid kas haricinde tüm larengeal kasların motor inervasyonunu sağlar. Ayrıca vokal foldların altında kalan larenks bölümünün ve trakeanın üst bölümünün duyusunu sağlar. Trakea ve özefagus arasındaki yarıktan yukarıya doğru boyunda seyreder. Aortik arkların vücudun sağında ve solunda farklı gelişim göstermesi sonucu, sağ rekürren (inferior) larengeal sinir sağ subklavian arterin önünden geçerek bu damarın üstüne ve arkasına dönerek larenkse doğru ilerler. Sol rekürren larengeal sinir ise, toraksa doğru ilerler ve aortun yukarısına arkaya doğru dönmeden önce, ligamentum arteriosumun arkasında aort arkının önünde bulunur. Dilerim bunlar işini gorur heyecanlı heyecanlı hemen yazdım eger yanlısım varsa konu uzerinden msj atarsan iyi bir paylasım olur diye dusunuyorum GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM |
|
| | #17 | |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.854
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:46819 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
..Biraz seviyemize inin anlayamıyoruz..
| |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Sodir (28-03-08) |
| | #18 |
| Öğretim üyesi Sanatkârlar grubu ![]()
Teşekkür etti: 843
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:11798 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | hiç bir canlı, diğerine göre "üstün" değildir. günümüzde hayatta olan her organizma, iki milyar yıl boyunca evrim geçirmiş ve ortama adapte olmuştur. evrim yukarıya giden bir merdiven değil, dallanan bir * işareti şeklindedir. ![]() |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |