| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Doçent Antikapitalistler ![]() | sizce müzik evrenselmidir? sizce müzik evrenselmidir? ya da şöyle sorayım... ne dediğini anlamadıgınız ama müzigi hoşunuza gittiği için dinlediginiz şarkı türkü vs. oluyormu? sizce müziğin dili varmıdır? yoksa sadece kişinin ruhuna hitap eden melodilerden mi ibarettir? |
|
| | #3 |
![]() ![]() Mod. denetleyicisi
Teşekkür etti: 3.332
Forum Gücü: 94 Forum Puanı:34538 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
müzik enstrmandan çıkan ses sonuçta müzik evrenseldir ama şarkı sözleri anlamadıktan sonra evrensel bi nitelik taşımaz sanrm ![]() MmMmMmMmMmMmm...! |
|
| Mesaja teşekkür eden: | гєรรђ๏t (17-09-07) |
| | #4 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.203
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:7985 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tabiki oluyor, çok da merak edersem bu adam veya kadın ne diyor diye, bulmak gayet kolay... sonuçta spor olsun müzik olsun insanları birleştirmek, kaynaştırmak için değil mi? Siz müzikle dünyanın öteki ucundaki birine duygularınızı hayatınızı, bakışınızı anlatıyorsunuz. Belki hüzünleniyor belik de dertlerinizden uzaklaşıyorsunuz...
|
|
| | #5 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 852
Forum Gücü: 49 Forum Puanı:17132 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Spor ve müzik ülkelerin tanıtımında çok önemli.. Müzik tabiikide evrenseldir..Nitekim insanları kaynaştıran,aynı amaç için çalışmasını sağlayan bir olgudur müzik Yok imza falan!!! |
|
| | #6 |
| Öğretim üyesi Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 230
Forum Gücü: 12 Forum Puanı:1082 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | bence de evrenseldir.hatta müzikte enstrüman en önemli unsurdur.benim için söz çok geri plandadır.ayrıca her türlü enstrüman sevilebilir, dinlenebilir.isterse dünyanın diğer ucundaki bi kültürü yansıtsın.yöresel kültüre göre enstrüma seçmenin ırkçılıktan pek bi farkı da yok bence. zaten kültür kabuğuna çekilmiş dış dünyadan habersiz bi topluluğun oluşturduğu bi ürün değildir.kültür bir kaynaşma ürünüdür.müzik de bu kültürün en önemli öğelerindendir. Gözlerinden düştüm, yerlerde yuvarlandım Belki o final aşkının kadehlerinde yudumlandım Belki de bir son dakika fotoğrafı olup Duvarlarına asıldım Gerçek olan tek şey vardı Hüzünlü bir öyküde Yanlış bir adrese postalanmıştım ben |
|
| | #7 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 15.208
Forum Gücü: 222 Forum Puanı:90458 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Mutlaka evrenseldir. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | ~sebofan_memo~ (20-09-07) |
| | #8 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 9.881
Forum Gücü: 137 Forum Puanı:49559 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | kesinlikle müzik evrenseldir.. zaten ben sarkilarda sözlere bakmam genelde..söze bakcak olsam siir okurdum.. müzik evrenseldir..icini titretir.. dili yok, dini yok, cinsi yok... Kollarından boşluğu fırlat soluk aldığımız uzaya; Belki kuşlar daha derin bir uçuşla duyar genişleyen havayı ... |
|
| Mesaja teşekkür eden: | BigBang (18-09-07) |
| | #9 |
| Rektör Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 6.488
Forum Gücü: 64 Forum Puanı:16138 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | evrensel olan müzik değildir bence ..notalardır evrensel olan ..matematik gibidr !!..zira birçok enstrüman yerel çalgı olarak bilinir ..notaların bu evrenselliğini müziğine yansıtan ve bunu da enstrümanı ile ya da sesi ile çok iyi anlatabilen o evrenselliği yakalamış demektir ..tabi bunda da insanın duygu ve hisleri önemlidir ...bu müziği evrensel yapan icra edenden çok dinleyendir aslında .. parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz ! ![]() |
|
| | #10 |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.258
Forum Gücü: 26 Forum Puanı:7148 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ben müziğin evrensel olduğuna inanırım... ne dediğide çok önemlidir tabi ama bazen hiç anlamadıgım parcaları dinleyince bile üzülebiliom... önemli olan kkişinin ruhuna hitap etmesidir bence... saygılar... |
|
| | #11 |
Teşekkür etti: 2.854
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:46819 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Müzik evrensel midir sorusundan çok müzik evrensel olmalıdır'ı tartışmamız lazım..Müzik aletlerinin evrenselliğinden söz ederken o müzik aletinin evrensel olmak gayesiyle ortaya çıkarılmadığı,o müzik aletini kullanan toplumların kendi kültürlerinden birşeyler katarak onu evrensel hale getirdiğini hatırlamalıyız..Müziklerinin evrensel olması o toplumların belli bir kültür ve bilinç düzeyinde olmaları anlamına gelmektedir..Müzikte evrenselliği yakalamış toplumlar müzik konusunda bir kere teknik olarak donanmış durumdadırlar..Şu anda dinlediğimiz yabancı müzikler belki pazarlama harikası oldukları için dinleniyor diyebiliriz ama unutmamalıyızki bu adamların müzik temelleri çok çok sağlam...
|
|
| Mesaja teşekkür eden: | yεsiL (18-09-07) |
| | #12 | |
Forum Gücü: 64 Forum Puanı:16138 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
mesajının diğer kısmına pek bir şey diyemeyeceğim ama bu kısmı oldukça kamaşık geldi bana ..bence dediğim gibi evrensel olan şey notalardır ..müziği evrensel yapan da sesler ve hislerdir ..yoksa senin dediğin gibi alt yapı ya da teknikle alakalı değildir ..ve şu anda senin bahsettiğin ama benim pek çoğunu dinlemediğim yabancı müziklerin de öyle abartılacak kadar bir durumu yok..türkiyede yetişen aşık veysel bile hiçbir teknolojik gelişme olmamasına rağmen amerikada beğeni toplayabilmiştir ..dediğim gibi evrenselliği yaratan ses (nota ) ve hislerdir !!! parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz ! ![]() | |
|
| | #13 |
| Öğrenci Müzik grubu ![]()
Teşekkür etti: 4
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:41 ![]() |
tabiki evrensel olmasa müzik hergün gelişmezdi
|
|
| | #14 | |
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:46819 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Yabancı müzik konusuna gelince..Ben yabancı müzik dinliyorum..En sevdiğim grup Pink Floyd'dur..Bu adamlar şarkılarında toplumun temel yerleşik söylemlerine karşı çıkarlar..Televizyon başta olmak üzere tüketim toplumunu ağır bir dille eleştirirler..Başta din olmak üzere kimseyi inançlarından ötürü yargılamazlar..Yaptıkları müziğin teknik boyutuna gelirsek..Yaptıkları hemen hemen tüm albümler rock müziğin klasik albümlerinden olmuştur..Rock müzik başta olmak üzere müzik dünyasına elektronik altyapılı orglar ve gitar prosesörleri sayesinde yeri dolmaz katkılar yapmışlardır..Bu adamların eğitim sistemlerinde matematikten başarısız olmanın anlamı yoktur..Yada matematik dersinde başarılı olmak sadece başarılı bir matematikçi olmak anlamına gelmektedir..Ama müzik derslerinde başarısız (yetenekten bahsetmiyorum) olmak başarısız bir insan olmak demektir..Çünkü hayata geniş açıdan bakmanın,sabırlı olmanın,hoşgörülü olmanın,düşünce sistemlerini koordine etmenin anahtarı müzikten geçiyor..Emin olun bu adamlar müziğe ilgileri olmasa bile müziğin ne olduklarını çok iyi biliyorlar..Çünkü gerekli eğitimi alıyorlar..Ben müzik tekniği konusunda "donanımlı" olmak derken bunları kasdetmiştim.. | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | HaZaL (29-09-07) |
| | #15 |
Forum Gücü: 64 Forum Puanı:16138 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | yani şimdi önce şunu söyleyeyim ..aşık veysel konusu ..ben amerikada dinlenebilmesini , onun evrensel bir boyuta ulaşmasına delil olarak görüyorum .. diğer konu ise senin bahsettiklerinle ilgili ..şimdi tabiki müzik aletlerinin belli sınırları var !!dediğin gibi ,bağlama ve gitar örneğinde olduğu gibi !!insan sesine gitar daha kapsamlı olabilir bu doğru !! ama bu senin bahsettiğin şey müziğin evrenselliği ile alakalı değil ..bu bahsettiğin enstrümanın evrenselliği !! arada çok fark var bence ..sana katılıyrum ..söylediklerin tabiki doğru , ama benim bahsettiğim şey bu değil ...ben seslerin evrenselliğinden bahsediyorum .. eğer bir melodi insanda bir şeyler canlandırıp onu düşündürebiliyorsa bu iş tamamdır !!sözler de o kadar önemli olmuyor bazen .. parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz ! ![]() |
|
| | #16 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 7.061
Forum Gücü: 82 Forum Puanı:22366 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Müzik zaten her notasında, her tınısında, her sözünda evrenseLLiği barındırır... ne duyduğumuz değil nasıl etkiLendiğimizdir, etkiLeniyorsak evrenseLdir... |
|
| | #17 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 5.401
Forum Gücü: 175 Forum Puanı:70592 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Evrensel derken ?
|
|
| | #18 | |
Forum Gücü: 107 Forum Puanı:46819 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| | #19 |
Forum Gücü: 64 Forum Puanı:16138 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | tamam da şimdi o koreli grubun ,yaşam tarzları belirliyor bence çaldıkları şarkıları ..onların ülkesinde neyse popüler olan onu çalıyorlar !!bu senin bahsettiğin popüleritedir , müziğin evrenselliği ile ilgili değil ..işte burada karışıyor bence konu ..bu ayrımı iyi tespit etmek gerek !!aşık veysel amerikada dinlendiğinde onların tarzında bir şeyler yapmadı !!yine kendi ürünlerini dinletti onlara ..ama koreli grup tüm dünyada popüler olmuş şarkıları çaldı !!bu durum tamamen sistemin insanlara sunduğu , medya ile popülerleştirdiği ürünlerdir !!inan bana şimdi tüm televizyonlarda aşık veysel çalınsa ; tüm ülke saçma sapan popüler müzikleri dinlemese işin rengi ve hatta sesi oldukça değişirdi !! parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz ! ![]() |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |