| |
| |
| Anket Sonuçlarını Göster: Sizce Polis Orantısız Güç Kullanıyor Mu? | |||
| Evet | | 12 | 57,14% |
| Hayır | | 5 | 23,81% |
| Kararsızım (Neden Kararsız Olduğunuzu Belirtiniz) | | 4 | 19,05% |
| Oylayanlar: 21. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor | |||
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]() | Arkadaşlar Soru Gayet acık; Sizce Polis Orantısız Güç Kullanıyor mu ? GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM |
|
| Mesaja teşekkür eden: (4 Kişi) |
| | #2 |
| Stajyer Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 19
Forum Gücü: 0 Forum Puanı:597 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
parkta oturup bira içenlere tekme atan polis, terörist eylem(terörist eylem sözü yanlış anlaşlmasın) yapana anca biber gazı sıkabilior. bu nedenden dolayı kararsızım. |
|
| | #3 |
| Doçent Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 1.081
Forum Gücü: 36 Forum Puanı:11314 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Duruma göre ve Polisine göre değişiyor.O nedenle kararsızım
... |
|
| | #4 |
| Doçent ![]()
Teşekkür etti: 957
Forum Gücü: 44 Forum Puanı:15997 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kullanıyo bazıları hariç olabilir ama istisnalar kaideyi bozmaz
|
|
| | #5 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.151
Forum Gücü: 93 Forum Puanı:33483 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
yetersiz kalıyor...
![]() Kan kokusunu özler misin? пиперуда обичам те |
|
| | #6 |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.649
Forum Gücü: 82 Forum Puanı:26777 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
yaşam şartları, kanunlarla daraltılan görev ve sorumlulukar, can güvenliği derken adamlarda psikolojimi kalıyor ama durduk yere bir adama atılan yumruk hala gözümde sanki dalamadığı eylemcilerin hıncını adamdan çıkarıyor gibiydi hatırlayın geçen sene bir eylemdi. duruma ve konjonktüre göre değişir. [Tuğrul Bey] İtle yaşayanın arkadaşı it, çakalla yaşayanın arkadaşı çakal olur, terbiyesizler arasında yaşayanlarda terbiye aranmaz... Anti-Komintern ![]() |
|
| | #7 |
| Grup Lideri Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 12.705
Forum Gücü: 142 Forum Puanı:58313 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pervasız Türk polisi Perihan Mağden 30/09/2007 (8112 kişi okudu) 'Aa! bak tavşan' denildi diye, gözlerimizi silindir şapkadan çıkacak tavşana dikmemizle birlikte, arkadan bir filin kaçırılarak paravanın arkasına gizlenmesi alışageldiğimiz Memleket Gerçekliği hallerindendir. Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nda (PVSK) değişiklik Yapılmasına Dair 5681 sayılı yasa da tam böyle! 14 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Aparrr toparrr. Cümlemizin ilgisi seçimlere kilitlenmişti. 'Yangından Mal Kaçırır Gibi' (çok yaygın 1 Memleket Modeli) çıkarılan bu yasa; içeriğinden çıkarılış biçimine kadar bir sürü ciddi tepki ve eleştiriye maruz kaldı. Ama BU Modelin (Yangından Mal/ya da Hak Kaçırma Modelinin) tabiatı icabıdır: Bir kulağından girip öbür kulağından çıktı eleştiriler AK Parti hükümetinin. Aceleleri vardı; yasa çıkarıyorlardı ki Polisimiz'in yetkileri genişlesin. Çabucak. Hazır gündem seçime kilitlenmişken, herkes seçimle yatıp seçimle kalkarken Türk Polisi'nin yetkilerini artırmanın (Türkiye vatandaşlarının hakları pahasına) tam zamanıydı. Yasa oy çabukluğu marifet; eleştiriler, tepkiler kaale alınmadan çıkartıldı. Şimdi işte PVSK'da yapılan değişikliklerin neden olabileceği olumsuzlar ve hak ihlalleri, beklenti/uyarı/eleştiri olmaktan çıkıp gerçeklik halini (teker teker) almaya başladı. Lar. SANKİ Polisimiz'in eli kolu bağlıydı. Avrupa Birliği Normları perişan etmişti hepsini. SUÇla baş edemiyor, ne halt edeceklerini bilemiyorlardı. Medyalama DA böyle bir algıda seçiciliğin üstüne körükle gitti: Nurtopu gibi bir yasamız, bu yasaya dayanarak pervasız yöntemlerine pervasızca dönen/balıklama dalan/'eli' yeniden rahatlayan polisimiz! Gidişat iyi değildir. Aynen 301 çıkmadan yapılan uyarıların tek, tek, tek doğru çıkması gibi. Boğaziçi Üniversitesi'nde yaptırılmayan Ermeni Konferansı'nı, o esnada Cemil Çiçek'in laflarını hatırlayın. 301'in kaldırılmasına karşı çıkan Cemil Çiçek'in 'savunmalarını' hatırlayın. Önce 301'den mahkûm edilen Hrant Dink'i, sonra da Trabzon'da kurtların/kuşların/istihbaratçıların/çoluğun çocuğun hep birlikte bildiği/planladığı cinayeti hatırlayın. Polis için çalışan (ama polis için çalışıp çalışmadığını polisin dahi bilip/bilmediği) Erhan Tuncel'in 1 Polis ağbisiyle yapmış olduğu (Hrant Dink'in kaldırımdaki kanları taze ve sıcakken) can alıcı konuşmaları hatırlayın. Dün gazetelerde satır satır çözülen. Polisimiz yeniden (ve temizinden) yapılandırılmadan, jandarmamız/ jandarma istihbaratımız/istihbaratımız gıcır gıcır süzgeçlerden geçirilip tertemiz hallere getirilmeden yetkilerinin artırılması, olacak iş değildir. Ateşle oynamaktır: ateşten gömlektir. Ve de olmamıştır nitekim. 5681 sayılı Yasa'nın yürürlüğe girdiği günden itibaren Türkiye Cumhuriyeti'nde İŞKENCE ve KÖTÜ MUAMELE artmıştır. Bunu ben değil, sayılar söylüyor: Şikâyet başvuruları artmıştır. Ciddi oranda. Son zamanlarda, basında sıkça yer aldığı üzre Güvenlik Güçlerinin (genişletilmiş 'yetkilerini' kullanarak) suç araştırması, kimlik sorma, gösterilere müdahale etme gibi icraatlarında/gerekçelerle gözaltına alınmalarda hatırı sayılır bir artış yaşanmıştır. Güvenlik Görevlileri 'görevlerini' yapıp (arttırılmış) 'yetkilerini' kullanırken, gerek gözaltına alınma esnasında, gerek gözaltında: aşağılama, hakaret, ağır dayak, biber gazı sıkma, cinsel taciz, saç çekme, işkenceye tanıklık ettirme, işkenceye uğrama gibi 'uygulamalara', giderek daha çok sayıda insanımız maruz kalmaktadır. PVSK'nın bazı maddelerinde değişiklik yapan 5681 sayılı Yasa (polisin aksi yöndeki iddialarına karşın) 'görev' ve 'yetki' kullanımını keyfiyete dönüştürücü, hak ihlallerini kolaylaştırıcı, hatta TEŞVİK EDİCİ rol oynamaktadır. Halep ordaysa son zamanlarda olan bitenlerin arşını burdadır. "Aslında bu denli ağır sonuçlara yol açan 5681 sayılı Yasa'nın içeriği ve çıkarılış biçiminin yanı sıra, vahim sonuçlarına ve eleştirilere gösterilen duyarsızlık, şu günlerde yoğun tartışma konusu olan Anayasa'nın nasıl bir içeriğe sahip olacağının da göstergesidir. Başka bir ifadele; yapılanlar, yapılacak olanların bir ölçütü olmaktadır. İşkence ve kötü muamele, salt anayasa değişiklikleri ile çözülecek bir sorun değildir. Mevcut Anayasa'nın tüm yetersizliklerine karşın, 5681 sayılı Yasa gibi yasaları çıkarmamak; BM İşkenceye Karşı Sözleşme'nin Seçmeli Protokolü'nü onaylayarak resmi ya da gayriresmi her türlü gözaltı yerini, ulusal ve uluslararası mekanizmalar aracılığıyla ziyarete ve denetime açmak vb. önlemlerle BİLE işkence ve kötü muameleyi önlemek mümkün. Yeter ki, bunları yapabilecek inandırıcı bir istek ve kararlılığa sahip olunsun. Dolayısıyla böylesi bir istek ve kararlılığın bir göstergesi olarak 5681 sayılı Yasa'nın değiştirilmesi için yeni hükümeti ve TBMM'yi göreve çağırıyoruz. Yavuz Önen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı" (Son paragrafı alıntıladım: Çok güzel yazılmış zira.) Sessiz Sakin Bir Yer Bulsam Koysam Başımı Yalnızlığıma... |
|
| Mesaja teşekkür eden: | DREWFOSTER (23-02-08) |
| | #8 |
Forum Gücü: 142 Forum Puanı:58313 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dur ihtarına uymadığı için vuruldu İzmir’de Baran Tursun adlı gencin, dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından açılan ateşte başından vurulması üzerine soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanlığı olayla ilgili müfettiş görevlendirdi. AA Güncelleme: 10:49 TSİ 30 Kasım 2007 Cuma İZMİR - İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Hata yaparsa polis de cezasını görür” diye konuştu. Olayla ilgili araca uyarı ateşi açtıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 polis memurundan biri tutuklandı. Beyin ölümü gerçekleşen gencin babası Mehmet Tursun ” ‘Dur’ ihtarına uymayan bir kişinin başından vurulması mı lazım? Aracı durdurmak için polisin kullanabileceği onlarca yöntem var. Benim oğlum pırıl pırıl bir gençti. Oğlumu vuran kişi veya kişilerin cezalandırılması için hukuki yönden elimden geleni yapacağım” dedi. Sessiz Sakin Bir Yer Bulsam Koysam Başımı Yalnızlığıma... |
|
| | #9 |
Türk hükümetinin “işkenceye sıfır tolerans” ve “demokratik reform” söylemleri, Uluslararası kuruluşların raporlarıyla tekzip edilmeye devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü'nün (AI) Türkiye konulu raporunda Türkiye'ye ağır eleştiriler yöneltilerek, Türk polisi ve jandarmasının işkence yaptığı, kötü muamelede bulunduğu ve cinayet işlediği, ancak bu eylemlerin cezasız kalmaya devam ettiği belirtildi. Ajansların kaydettiğine göre, Örgütün raporunda, "Polis ve jandarmanın ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle açılan soruşturma ve davaların baştan savma ele alındığı, hakim ve savcıların şüpheli kararlar verdiği, bunun durumun daha ciddi bir hal almasına yol açtığı" kaydedilerek, "Sonuçta insan hakları ihlallerinin kurbanları için adalet ya çok geç tecelli ediyor ya da hiçbir zaman hak yerini bulmuyor" denildi. AI raporunda ayrıca , "güvenlik güçlerinin cezalandırılmamasının etkenleri arasında, idari gecikmeler, adli süreçteki eksiklikler ile insan hakları savunucuları ve gazetecilere yönelik baskıların bulunduğu" bilgilerine de yer verildi. Öte yandan raporun yayınlanmasının ardından Türk yetkililer örgüte dönük baskı uygulamaya başladılar. İstanbul Valiliği, örgütün Türkiye'deki banka hesaplarının tamamını dondurdu. Valilik, Emniyet Müdürlüğünün valiliğe yaptığı ihbarı gerekçe olarak gösterdi. Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye yöneticisi Sebastian Forsman ise, valiliğin kararının yanlış olduğunu belirterek, "Yardım kararı mevzuatını yanlış değerlendirdiler. Derneklere yapılan bağışlar o mevzuatın kapsamı dışındadır" diyerek tepki gösterdi. Formsan, valiliğin kararından dönmesi için dava açtıklarını da belirtti. Uluslararası Af Örgütü'nün genel merkezi de Türkiye'yi uluslararası alanda protesto etmeye hazırlanıyor. Sessiz Sakin Bir Yer Bulsam Koysam Başımı Yalnızlığıma... |
|
| | #10 |
| Öğretim üyesi Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.183
Forum Gücü: 37 Forum Puanı:16005 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | bizim toplum polisi şiddete meyilli nedense... nedense hep solculara saldrıo... başka bi olayda öyle güç kullandıgını görmedim... toplumu korumakla yükümlü olan toplum polisi üniformasının verdiği güçle egosunu tatmin edio ve siyasi düşüncesi nedeniyle kimilerine orantısız güç kimilerine ise gülümsemeyle yaklasıo... (istisnalar kaideyi bozmaz) seve... omedya mına |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | DREWFOSTER (23-02-08), tutbenidüşmeden (23-02-08) |
| | #11 |
| Dekan ![]()
Teşekkür etti: 2.738
Forum Gücü: 124 Forum Puanı:50912 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Önümüze çıkan olumsuz polis portrelerini alıp, işte bakın diyorsunuz. Eğer polisi bir birey olarak düşünürsek, davranışlarıda bizden biri gibi olacaktır. Bu yüzden son yıllarda yapılan değişiklikler ile polisin eğitimli olması şartı konmuştur. Meyvelerini görmeye başladık, sonraki yıllarda artacaktır. Eğer polisi bir kurum olarak düşünüyorsak, devletten ayrı düşünmemeliyiz. Siyasi olarak yönlendirilmektedir. Eğitimli polisler ile insan haklarını çiğneme durumu azalacaktır. Peki sistem fazla mı güç veriyor polise. Bence değil. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar belli. Gece dışarıdayken veya sabah yürüyüşteyken bir polisin gelip kimliğimi sorması beni memnun ediyor. Bir gün sabah 5 te beni bekleyen arabayı daha fazla bekletmemek için koşuyordum, nerden geldiğini anlamadığım polis arabası belirdi birden, üstüm arandı, küçük bir sorguya bile çekildim Adamlar gece gündüz ayırımı yapmadan çalışıyor. Bazılarının aile yaşamı yıpranıyor bu yüzden. Sosyal yaşamları zaten birçok işte olduğu gibi nerdeyse yok. Evet görevleri bu...Birde kötü polisler var, rüşvet alabilmek için kılı kırk yaran, belindekine ve rozetine güvenerek külhanbeyi rolüne soyunanlar, Sistemin onlara verdiği yetkileri suistimal edenler... Bu son yıllarda hızlı bir şekilde değişiyor. Eğitimli bir polis nesli yetişiyor. "Pervasız Türk Polisiymiş" ahh ahh! Pervasızın anlamını öğrenebilmeleri için aynaya bakmaları gerekir. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | ŞiYaR (23-02-08) |
| | #12 |
Elbetteki bende o konuları eklediğimde tüm polis teşkilatını göz önüne almadım,iyiliklerini,vicdanlı olduklarını zaten herkes biliyor,bunu bende inkar edemem... ama aklıma bi anım geldi " sene 97 sanırım ist a bayisi olduğumuz şirketin seminerine katılmak için gitmiştim.her ilden bir bayinin temsilcisi olarak bir kişi gidiyordu.bizim g.doğu ve doğudan bayi temsilcileride vardı.yani hepimiz kürttük 7 - 8 kişi,diğer illerdende gelen vardı,kalabalık bi grupla kadıköyde bi otele yerleştirildik ve otelden gebzeye otobüsle tüm temsilciler seminere götürülür akşamda otele bırakılırdı...yine seminer dönüşü bi akşam kadıköyden taksime gittik arkadaşlarla yani o kürt arkadaşlarla ve kürt olmayan bir iki kişi ile beraber.taksimde o zaman telefon kulübeleri vardı sıra sıra dizilmişti,şimdi varmı bilmiyorum ? içimizden biri evini arayacaktı sanırım ve kulübeye gitti telefon etmek için.bizde diğer arkadaşlarla bekliyoruz kulübelerin önünde.tam beklerken polis otosu geldi önümüzde durdu,hemen polisler indi bir kaçtane.kimlikler dedi,çıkardık kimlikleri aldı eline hepsine bakıyor,ben siverek biri d.bakır,biri mardin,konyalıydı biri,diğeri aydın sanırım (tam olarak hatırlamıyorum) vs. ne işiniz var dedi burda ? anlattık durumu bizde...bize dediki polis " hiç durmayın hemen otelinize dönün,biz sizi bıraktık ama başka ekipler bırakmaz,başınız ağrır dedi...ilk o an jeton düşmedi tabi neden öyle dedi diye ama otele dönünce yatakta oturmusum ve düşünüyorum kendi kendime.demekki bi önyargı,bi çekememezlik,bi ayrımcılık var bizlere karşı.bizim yerimizde kürtler değildi başka ırktan yani devletin kucak açtığı kol kanat gerdiği sayın vatanı seven (sözde) gençler olsaydı aynı durumlamı karşılanacaktı acaba ? beyler kimlik,buyur polis abi,haa bu arada polislik sınavı ne zamandı bende katılacaktımda" gibi muhabbette geçecekti kesin... Sessiz Sakin Bir Yer Bulsam Koysam Başımı Yalnızlığıma... |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | DREWFOSTER (23-02-08), Samson (23-02-08) |
| | #13 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 15.208
Forum Gücü: 222 Forum Puanı:90458 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Evet! |
|
| | #14 |
| Dekan ![]()
Teşekkür etti: 2.738
Forum Gücü: 124 Forum Puanı:50912 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Şiyar kardeş, polisin olumsuz, kötü tavırlarını da gördüm. İki paket sigara için otobüs durduranlarını, herhangi bir kuralı ihlal etmediğimiz halde rüşvet alabilmek için "donumuza" kadar araştıranları, sırf istediği anda arabasını çekmedi diye adam dövenleri... Senin verdiğin örnekte doğrudur. Bu tip davranışlarının temel nedeni eğitimsiz olmaları. Ahlaki, psikolojik, sosyal..., olarak gerekli eğitimi almamış olmaları. Yukarıda dediğim gibi onlarda içimizden oldukları için aslında bizi yansıtıyorlar. Agresif davranışlar, sosyal yapıyı-insan yapısını iyi analiz edememe, yetersiz bilgi ile görüş edinme gibi daha bir çok olumsuz özelliği taşıyabiliyorlar. Toplumumuz da böyle değil mi? "Bir akıllıya 40 kere deli dersen delirirmiş" misali; birbirimizi ayrı kutuplara itmekte "deli inadı" ile hareket ediyoruz. Ama dediğim gibi, temelden başlayan bir değişim mevcut, bence zamanla çok daha iyi olacak. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | ŞiYaR (23-02-08) |
| | #15 | |
Forum Gücü: 142 Forum Puanı:58313 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
haklısın kardeş,katılıyorum sana...benim ailemdede polis olan var,rütbeli asker var,onlarla bu konuları konuşamadık hiç,yani ben hiç açamadım bu konuları...seninde dediğin gibi onlarda bizden,içimizden çıkmış ve o mesleği seçmiştir,kimi ekmek parası için,kimi o mesleği sevdiği için... Sessiz Sakin Bir Yer Bulsam Koysam Başımı Yalnızlığıma... | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Samson (23-02-08) |
| | #16 |
| Öğretim üyesi Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 206
Forum Gücü: 20 Forum Puanı:7870 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Evet kullanıyorlar malesef ama eskiye göre daha az sanki.. Bir ara sınırlama getirilmiŞti polislere ama okadar çok yaygara koparıldıki malesef yetkiler geri verilmek zorunda kalında tabi sonra sonuç ortada.. Bediüzzaman sünnet olan sarığı için başını verirken, Ben farz olan örtüm için hayatımı versem AZDIR!! Ben annemin kızıyım; harbiyim, yalan bilmem. Kalbim oyuncak değil, hiç kimseye Eğilmem! |
|
![]() |
| Konu Seçenekleri | |
| |