DownLoaduc
Zamansız Tartışma Platform  Meydan  Diğer Tartışmalar

Konu Seçenekleri
Eski 24-06-08, 16:32 Çevrimdışı   #1
Profesör
Antikapitalistler

pavel - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.667
Teşekkür etti: 3.100
RepForum Gücü: 89
Forum Puanı:36556
pavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazpavel tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Sizin Tabunuz Ne ?

Alıntı:
Sanat, medya, politika ve edebiyat dünyasından, kamuoyunun yakından tanıdığı isimlere sorduk: "Sizin tabunuz ne?..." Arkasından ekledik: "Yıktığınız bir tabunuz var mı?" Sonra biraz daha ileri gittik: "Hep aynı mıydı tabularınız, yoksa zaman içinde değiştiler mi?"Aldığımız cevaplar ilginçti. Çünkü ünlü simalar kişisel tabularından bahsederken, diğerlerinin yanıtlarından habersiz hemen hemen aynı noktaya geldiler: Türkiye toplumunun bir türlü yıkamadığı tabularına... Atatürkçülük, laiklik, din, Kürt ve Ermeni meseleleri, asker, polis… Ortaya çıkan tablo karşısında bir soru daha sormamak mümkün değildi: Onlar toplumdan bağımsız olmayan kişisel tabularını yıkmıştı. Acaba Türkiye kendi tabularını yıkabilecek miydi?..

Tabular, konuşulması ve tartışılması en zor konuların başında geliyor. İnsanların dokunulmazlarını ifade eden tabular, toplumun dokunulmazlarına dönüşüyor. Tabu denince genel Türkiye fotoğrafı içerisinde pek çok dokunulmaza rastlamak mümkün; din, Atatürk, askerlik, cinsellik, örf ve âdetler toplumsal tabularımızdan sadece birkaçı. Bazılarımız için hep yıkılması, ortadan kaldırılması, mücadele edilmesi gereken konuları temsil eden tabular, bazılarımız içinse "mutlaka korunmalı" statüsündeki noktalara işaret ediyor. Kimisi yıkmaya, kimisi ise korumaya çok kararlı
"Tabulaştırma eşiğimiz düşüyor"
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arus Yumul'un "tabu" tarifi de bu açıklamaları destekliyor: "Tabu, toplum tarafından sakıncalı bulunan, hoş karşılanmayan, bu yüzden korkulan, dokunulmayan, zikredilmeyen sözler, düşünceler, eylemler ve bunlara karşı geliştirilen güçlü toplumsal tepkidir. Bu tepki bazen kanunla yasaklama, bazen de toplumsal dışlama, horlama, ayıplama gibi şekillerde olur. Ensest gibi ruh ve beden sağlığını koruyan tabuların yanı sıra toplumu zapturapt altına almaya çalışan, nizam ve intizam içinde tutmaya yarayan, egemenlerin gücünü pekiştiren tabular da var. Özellikle ilkel toplumlarda tabuyu çiğneyen tabu haline getirilir. Hrant Dink ve Atilla Yayla'nın başına gelenleri gördükçe tabulaştırma eşiğimizin giderek düştüğünü söyleyebiliriz."
Toplumsal tabuların mı kişisel tabuları, yoksa kişisel tabuların mı toplumsal tabuları belirlediği ise yumurta-tavuk hikâyesinin bir başka boyutu. Psikoterapist İskender Savaşır'ın yaklaşımı tabuların bireysel psikolojiye değil grup psikolojisine ait olduğu yönünde: "Tabu, grupların oluşum süreci içinde, grup asabiyetini korumak uğruna üyelerine koydukları yasakları anlatmak için kullanılan bir kavram. Tabular birilerine dokunulmazlık alanı yaratırken, onları nemalandırırken, başka bazılarını mağdur ederler"
......................Yeni Aktüel dergisi................

toplum olarak gerek gelenek gerek göreneklerimizden dolayı bir konu hakkında veya herhangibir şey hakkında bilgimiz olmadan onları değiştirelemez veya tartışılamaz hale getiriyoruz...hepimizin bir çok tabusu var sizinkiler neler onları sahipleniyor musunuz yoksa elinizde olsa değiştirirmisiniz...

CEZALI ÜYE
Mesaja teşekkür eden: (6 Kişi)
bEyAzLi (24-06-08), J.Mengele (24-06-08), troçki (25-06-08), YagmurYüreklim (24-06-08), YaGMuR_CiNi (24-06-08), ŞiYaR (26-06-08)
Eski 24-06-08, 20:09 Çevrimdışı   #2
Profesör
Figüranlar

bEyAzLi - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.846
Teşekkür etti: 1.492
RepForum Gücü: 52
Forum Puanı:19161
bEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
Benim yıkamadıgım tabularım din, Atatürk; Osmanlı, devlet...
Ha bir de İnternet neden mi internet tabularımı yıkacagım en son yer

Yıktıgım tabum fanatik siyasetci değilim takım tutar gibi parti tutmam..
Yıktıgım tabum özür dilemek asla cekinmem..
Yıktıgım tabum küfür asla karsımda ki kim olursa olsun küfür etmem sanalda bile ..
Yıktığım tabum artık herkesi dost olarak görmüyorum .. (iki tane dostum var başka olurmu bilmem )

Doğruyu bulmak zekâ ve bilgi meselesinden çok, kişilik ve ahlak sorunudur.

Yalnız ben
Yalnızlıklar komedisinin üçüncü perdesinde
Figüran olmuşum geceye...
Eski 24-06-08, 22:22 Çevrimdışı   #3
Doçent
Huzur Pınarı

agulasor - ait Avatar
Genel Mesajlar: 2.604
Teşekkür etti: 1.232
RepForum Gücü: 30
Forum Puanı:10055
agulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmış
Alıntı:
bEyAzLi´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
Benim yıkamadıgım tabularım din, Atatürk; Osmanlı, devlet...
Ha bir de İnternet neden mi internet tabularımı yıkacagım en son yer

Yıktıgım tabum fanatik siyasetci değilim takım tutar gibi parti tutmam..
Yıktıgım tabum özür dilemek asla cekinmem..
Yıktıgım tabum küfür asla karsımda ki kim olursa olsun küfür etmem sanalda bile ..
Yıktığım tabum artık herkesi dost olarak görmüyorum .. (iki tane dostum var başka olurmu bilmem )
abı dınden Ataturkten osmanlıdan devletten tabu (gelenek gerek göreneklerimizden dolayı bir konu hakkında veya herhangibir şey hakkında bilgimiz olmadan onları değiştirelemez veya tartışılamaz hale getirmek) olurmu?

"Sistemden beslenenler sistemi değiştiremezler."

guzel goren guzel dusunur,guzel dusunen hayatından lezzet alır. BSN
Eski 25-06-08, 19:43 Çevrimdışı   #4
Profesör
Figüranlar

bEyAzLi - ait Avatar
bEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
Alıntı:
ahmedkırmızıgul´isimli üyeden Alıntı Mesajı Göster
abı dınden Ataturkten osmanlıdan devletten tabu (gelenek gerek göreneklerimizden dolayı bir konu hakkında veya herhangibir şey hakkında bilgimiz olmadan onları değiştirelemez veya tartışılamaz hale getirmek) olurmu?
Din tabum belli yıkılmaz yıkma gereği de duymuyorum;
Atatürk tabum değil yıkmak isterim ama kendimce gercekten guvenebildigim beni ikna eden kaynak bulamadım ..

Osmanlı da tabum kimseye laf soyletmem..(Kırmızı cizgilerimden.)

Devlet yıkmak istedigim tabum ama kime nasıl yada hangi kaynaga ne kadar guvenebilirim bunu da bilmediğim için gormek istedigim gibi oldugunu düşünüp oyle davranıyorum Bunu da iyi niyetimden yapıyorum cunku devlete zarar vermek yasayan bütün halklara zarar vermek demek sevmediğim yonlerini de değiştirebilen kurumlarda soz sahibi olabilirsem onlarla paylaşıyorum

Örnek :Bana ters gelen kanunu değiştirecek kurum TBMM ise oraya gönderdiğim millet vekilini görüşüme uygun olmasna dikkat ediyorum..

Yalnız ben
Mesaja teşekkür eden:
agulasor (25-06-08)
Eski 25-06-08, 19:49 Çevrimdışı   #5
Doçent
Huzur Pınarı

agulasor - ait Avatar
agulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmışagulasor Rep olayını aşmış
abı ben yıne anlatamadım herhalde sımdı tabunun tanımında dıyorkı herhangı bır sey hakkında bılgımız olmadan onları tartısılmaz hale getırmek,bende dıyorum kı senın dın yada osmanlı Ataturk devlet hakkında bısey bılmeden mı onları tartısılmaz hale getırıyorsun ?

Eski 25-06-08, 20:02 Çevrimdışı   #6
Profesör
Figüranlar

bEyAzLi - ait Avatar
Ruhsal Durumum:
yok yaw tabu tanımında hemfikir değiliz bu tanımı yapanla benim bilgim olanda olmayan da tabum var

Yalnız ben
Eski 25-06-08, 20:03 Çevrimdışı   #7
Doçent
Huzur Pınarı

agulasor - ait Avatar

Eski 25-06-08, 20:10 Çevrimdışı   #8
Rektör
Düşünürler grubu

J.Mengele - ait Avatar
Genel Mesajlar: 7.271
Teşekkür etti: 3.151
RepForum Gücü: 93
Forum Puanı:33483
J.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
Dinim, milletim, ailem.....

Kan kokusunu özler misin?

пиперуда обичам те
Eski 25-06-08, 20:24 Çevrimdışı   #9
Doçent
Huzur Pınarı

agulasor - ait Avatar
yok ya ben burda verılen tanıma cok takıldım ,ya bızım bıldıgımız tabu tanımı yanlı syada burda verılen tabu tanımı
sımdı ısmaıl aılesı hakkında hıc bır bılgısı olmadan mı onları tartısılmaz hale getırıyor?

Eski 25-06-08, 20:27 Çevrimdışı   #10
Rektör
Düşünürler grubu

J.Mengele - ait Avatar
Genel Mesajlar: 7.271
Teşekkür etti: 3.151
RepForum Gücü: 93
Forum Puanı:33483
J.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazJ.Mengele tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
Tabu, insan davranışlarının belli alanları ya da belli normlarla ilişkili olarak kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklara denir.

Kan kokusunu özler misin?

пиперуда обичам те
Eski 25-06-08, 20:47 Çevrimdışı   #11
Profesör
Figüranlar

bEyAzLi - ait Avatar
Ruhsal Durumum:
Tabi yaw bencede bilmediklerim nasıl tabum olur onlar benim fobilerim )

Yalnız ben
Eski 26-06-08, 10:52 Çevrimdışı   #12
Rektör
Antikapitalistler
Genel Mesajlar: 8.382
Teşekkür etti: 6.488
RepForum Gücü: 64
Forum Puanı:16138
troçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaztroçki tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ödüller:
tuvaletini kenefe yapmak , yüzünü lavoboda yıkamak , ve buna benzer birçok şey bizi sarmalayan tabulardır aslında ..kent insanı olmak bile bir tabu...kurtulma cesaretimiz var mı ?....karşı cinse ilgi duymak , evlenmek , aile oluşturmak , maddelere bağımlı olmak ...bunlar da bir tabudur ..kurtulma cesaretiniz var mı ?..o kadar çok var ki..saymakla bitmez..dinlemeye cesaretiniz var mı ?

parasız eğitim , parasız sağlık ve parasız aşk istiyoruz !
Eski 26-06-08, 14:12 Çevrimdışı   #13
Asistan
Kemalistler

acü - ait Avatar
Genel Mesajlar: 277
Teşekkür etti: 125
RepForum Gücü: 8
Forum Puanı:541
acü ara sıra gören oluyoracü ara sıra gören oluyoracü ara sıra gören oluyoracü ara sıra gören oluyoracü ara sıra gören oluyoracü ara sıra gören oluyor
Bence özgürlük iki çeşittir, fikirlerde özgürlük ve eylemlerde özgürlük. Fikirlerinde özgür olamayan birey eylemlerinde özgür olması sakıncalıdır. Bu nedenle her türlü tabuya karşıyım ve bir nevi savaş açtım. Öyleki artık çay içmemeyi düşünüyorum. iyice azalttım. basket oynarken sol elle oynuyorum, mausu sol elle kullanıyorum... Biraz abartılı gözükebilir ama aslında soyut tabulardan kurtulmaktan daha kolay olduğunu söyleyebilirim.

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
bu hasret bizim...
Eski 26-06-08, 19:50 Çevrimdışı   #14
Rektör
Düşünürler grubu

Virane - ait Avatar
Genel Mesajlar: 9.054
Teşekkür etti: 5.401
RepForum Gücü: 175
Forum Puanı:70592
Virane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazVirane tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
ya ne biliyim camiya shortla giymek gibi bir durum galiba.

Hani insan yok canim daha neler der ya, bence tabular sinir gibi birsey. Bu siniri gecemezsin abi gecersen millet sana ne der?

Sonra illa gicik oldugun icin yaparsin, damarinda vardir.

Nitekim hep öylede olur, birseyi yapma derler illa yaparim. Bazi esnalarda haric tabi.

Sanirim kendi tabularim pek yok, az veya cok cevremin bana sundugu tabular var. Nasil desem genelde eski bizim milletin deyimleri tabudur. Kendi tabularim pek aklima gelmiyor :/

"Her gün bir yerden göçmek ne iyi,
Her gün bir yere konmak ne güzel
Bulanmadan, donmadan akmak ne hos,
Dünle beraber gitti cancagizim;
Ne kadar söz varsa düne ait,
Simdi yeni seyler söylemek lazim."

- Mevlana -

Konu Seçenekleri