| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Doçent Antikapitalistler ![]() | Stand-up sahnenin üzerindeki özgürlüktür Stand-up sahnenin üzerindeki özgürlüktür Mekiye Görenç Batman’da Kürtçe stand-up yapan Aram Dildar (Tevfik Arıtürk), amacının iyi bir stand-up ile Kürtçe’yi geliştirmek olduğunu belirterek, Kürtlerin muazzam bir espri hazinesi olduğunu ancak bölgede sanata yeterince destek verilmediğini söyledi. Batman’da Kürtçe stand-up yapan Aram Dildar (Tevfik Arıtürk), amacının iyi bir stand-up ile Kürtçe’yi geliştirmek olduğunu belirterek, Kürtlerin muazzam bir espri hazinesi olduğunu ancak bölgede sanata yeterince destek verilmediğini söyledi. Batman Sanat Tiyatrosu’nda çalışmalarını sürdüren Aram Dildar, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı ‘Ez Pir Tirş im (Ben çok ekşiyim)’ stand-up gösterisini değişik kentlerde sergilemeyi planlıyor. Yaklaşık bir yıldır bu gösteri üzerinde durduğunu söyleyen Dildar, oyununu Kürtçe hazırlamış. Kürtlerin muazzam bir espri hazinesi olduğunu belirten Dildar, “Amacım güldürürken düşündürmektir de. Bölgede sanata yeterince destek verilmediği yönünde şikâyetler var eğer sanatçılar güzel eserler ortaya koyarsa halk bunu takdir etmesini biliyor” dedi. Dilimi geliştirmek istiyorum Batman’lı olan Dildar, 12 kardeş olduklarını ve ailesinin şu an İstanbul’da yaşadığını söyledi. İlkokul ve liseyi Batman’da okuduğunu belirten Dildar, 4 yıldır Batman Sanat Tiyatrosu’nda yer aldığını kaydederek, “Liseyi bitirdikten sonra tiyatroya başladım. Tiyatroya merakım çok fazlaydı. Yani bir yerde kalabalık bir grup görsem mutlaka bir oyun oynamaya başlarım. Okulda genelde oyunlarımı Türkçe yapardım. Sonra okulda stand-up yapmaya başladım. Yaptığım espriler beğenilince bende bunu daha profesyonel bir şekilde ve Kürtçe oynamaya karar verdim. Türkiye’de Türkçe stand-up çok fazla yapılıyor. Ancak Kürtçe pek yapılmıyor. Neden dilimizi geliştirmeyelim. Ve ben aldığım kararla Kürtçe oynayarak, dilimi geliştirmek istedim” diye konuştu. Kürtçe Stand-up’ta Murat Batki’yi tanıdığını kaydeden Dildar, “Batki, işini gerçekten iyi yapıyor. Üzerimde etkisi çok. Bir iki saat sahnenin üzerinde kalıyorsunuz, cidden heyecan verici bir iş” dedi. Stand-up’u sahnedeki özgürlük olarak değerlendiren Dildar, şunları söyledi: “Tiyatroda sadece bir konu vardır ve siz sadece o konu üzerinde yoğunlaşırsınız. Ancak Stand-up öyle değildir. Sahnenin üzerinde 20 konuya da dikkat çekebilirsiniz. Yanlış söyleseniz de pek fark edilmez ve insanlar gülmeye başlar. Bu nedenle Stand-up sahnenin üzerindeki özgürlüktür. Stand-up’ta bir konu yok, birçok konu var. Farklı farklı konuları veriyorsunuz. Hem düşündürüyorsun hem de güldürüyorsun.” İyi bir Kürtçe stand-upçu olmak isteyen Dildar, bu alanda kendini geliştireceğini belirtti. (Batman/DİHA) |
|
![]() |
| Tags |
| aram dildar, ez pir tirş im, stand-up |
| Konu Seçenekleri | |
| |