| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]() | Nevruz, 1980’li yıllarda pkk’nın “Serhıldan” günleri olarak şehir ayaklanmaları taktiği için kullanılmaktaydı. Kır güçleriyle şehir güçlerinin Nevruz’da belli yerleşim merkezlerinde odaklanarak kitlesel ayaklanma taktiği ile; yerleşim bölgelerinde kurtarılmış şehirler, kasabalar elde etme stratejisine yönelikti. Buna karşılık da devletin tavrı Nevruz’a karşı yasaklamalar şeklinde olmaktaydı. Bu Nevruz ayaklanmalarının başarısızlığa uğraması sonucu,pkk taktiksel anlamda Nevruz’u bir barış günü olarak Kürt kimliğini Türklerden ayırma doğrultusunda kullanmıştır. 1990’lı yıllarda Sovyetler Birliği’ndeki Türk devletlerinde Nevruz yasağının kalkması Türkistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye’de Nevruz’un kitlesel olarak kutlanmasının önünü açmıştır. Sovyetler Birliği’nde Türk kimliğinin sembolü olarak görülen ve bu nedenle yasaklanan Nevruz, son yıllarda Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Afgan Türkistanı, Azerbaycan ve Türkiye’de eş zamanlı olarak kitlesel katılımlar ile kutlanmıştır. Burada canlı yayınlarla eş zamanlı olarak televizyonlardan yayımlanması, Nevruz’un geçmişte pkk’nın ileri sürdüğü gibi Kürt bayramı olmadığı, tüm Güney Türklerinin ortak bayramı olduğunu açıklıkla ortaya koymuştur. “Kürt” sözcüğü emperyalistlerce üretildi Ekrat kimliğini Türk süperetnosundan ayırma çabasıyla emperyalist merkezlerde yazılan Kürt tarihi tezlerini dikkatlice okuduğumuzda, bu tezlerin maddi tarihsel verileri, bu tezleri çürütmektedir. Bunlardan en önemlisi, tarih boyunca Ekrat olarak geçen halkların günümüzde emperyalistler tarafından Kürt olarak isimlendirilmesidir. Oysa Şerefname “Al-ı Osmanlı sultanlarıyla çağdaş İran ve Turan kralları” tarihi olarak Anadolu, İran ve Türkistan’da Türk tarihsel devrimleri ve Türk süperetnosunun tarihi Farsça olarak yazılmıştır. Bu tarihi süreçte, Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde, Selçuklular, Harzemşahlılar, İlhanlılar, Çağataylılar, Timurlular, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Safevilerin İran ve Anadolu’daki egemenlikleri sürecinde, bu Türkmen-Tatar iktidarlığına tabi Ekratların tarihini kaleme almıştır. Oysaki, emperyalist merkezlerde üretilen Kürt sözcüğü ve Kürt tarihi kavramı gerçekten çarpıtılarak Ekrat yerine Kürt kavramı geliştirilmiştir. Bu kavramın gelişimini bir Kürt bilgini olan Mehrdad Izady “Kuzey Kırmançiyi konuşanlar, genellikle kendilerine Kırmanç, dillerini ise Kırmançi olarak adlandırırlar. Bunlar hiçbir zaman geleneksel olarak kendilerini Kürt, dillerini ise Kürdi olarak adlandırmamışlardır. Ta ki yakın zamanda kendini Kırmanç yüksek sınıfından, Kürt dilini ise Kürtçe olarak tanımlamasını sağlayan aydınlar ve dışarıdakiler tarafından teşvik edilinceye kadar...” (Izady, s. 302) diyerek Kürt kelimesinin aydınlar ve dışarıdakiler tarafından empoze edildiğini itiraf eder. Kendisi dışarıda, Amerika’da yaşayan bir Kürt aydını olarak bu gerçeği en iyi bilen kişidir. ![]() ![]() ![]() Sovyetler Birliği’nde Türk kimliğinin sembolü olarak görülen ve bu nedenle yasaklanan Nevruz, son yıllarda Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Afgan Türkistanı, Azerbaycan ve Türkiye’de eş zamanlı olarak kitlesel katılımlar ile kutlanmıştır. Nevruz’un geçmişte pkk’nın ileri sürdüğü gibi Kürt bayramı olmadığı, tüm Güney Türklerinin ortak bayramı olduğu açıklıkla konmuştur. Nevruz’un bir ayrımcılık, Kürt ayrımcılığı günü olmadığı, tam tersi Türk süperetnosunun birleştirici bir gün olduğu, bir gelenek olduğu, bir bayram olduğu ortaya çıkmıştır. Kaynaklarım: Mehrdad R. Izady, Kürtler, Doz Yay., 2004 Faik Bulut, İslamcı Örgütler, Doruk Yay., 1997 Şeref Han, Şerefname-2, Ant Yayınları, 1971 Şeref Han, Şerefname-1, Hasat Yay., 1990 Evet Sayın Forum arkadaslarım bu actıgım konum kaynakları ile belirtilmiştir bazılarımız bunu yalanlayacak hayır diyecek,kırmızı font'lu yazılar kullanılacak ama buda yatsınmayacak bir gercek! iyi forumlar ... GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM Konu DR_GoKiSsS tarafından (23-04-08 Saat 02:56 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (14 Kişi) |
| | #2 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 2.172
Forum Gücü: 82 Forum Puanı:26868 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | İNŞALLAH gitçeği yere gider Kadehte yansimama baktim ayakLi bir kanıtım Kadin dergiLeri testLerinde her soruya yanıtım.. |
|
| | #3 |
| Profesör ![]()
Teşekkür etti: 2.508
Forum Gücü: 66 Forum Puanı:24347 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | emin ol gitmez ama belki kafası karışan bazzı vatanseverlerin şüpheleri kaybolur [IMG]http://img256.imageshack.us/img256/3854/banev5.jpg [/IMG] |
|
| | #4 |
| Rektör ![]()
Teşekkür etti: 2.172
Forum Gücü: 82 Forum Puanı:26868 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | BiLiyorum gitmicek o kadar sabitLemişLerki kendiLerini sadece kendi biLdikLeri doğru.. Kadehte yansimama baktim ayakLi bir kanıtım Kadin dergiLeri testLerinde her soruya yanıtım.. |
|
| | #5 |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 342
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Yine hayal görüyorsunuz, yooo yooo afedersiniz, yukardaki yazi nevruz du ![]() ISterseniz size newroz un hikayesini anlatayim. Ama bosverin ne yapacaksiniz siz newroz u , kisaca söylemek gerekirse, demirci kawa yi arastirin, newroz un nerden geldigini ve hangi amacla kutlandigini görürsünüz.Yaww zaten türk-irkcilarina kalsa bütün dünya aslinda türk, herseyi aslinda türkler icat etmis yada bulmus (ama "gavurlar" hep türklere haksizlik edip, patentleri almislar ), aslinda dünyada türkten baska birsey yok![]() ![]() |
|
| | #6 |
| Profesör ![]()
Forum Gücü: 66 Forum Puanı:24347 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hea herkes Türk nevruza siz hikaye uydurmuşsunuz diye sizin bayramınız olmuş öyle mi ![]() komiksin [IMG]http://img256.imageshack.us/img256/3854/banev5.jpg [/IMG] |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Metu İz baCK (23-04-08) |
| | #7 |
| Rektör Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 3.035
Forum Gücü: 86 Forum Puanı:30101 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nevruz'un Türk bayramı olduğunu zaten biliyoruz... Alışmaya başlıyoruz yavaş yavaş her şeyin kürt olduğu palavrasına ![]() Bu kürt bayramıdır,Şu kürt devletidir, O kürt sanatçısıdır... Hayal dünyaları çok geniş... ![]() Düşünün 5000 yıllık tarihleri var Türk tarihinden bile fazla basit numaralar bunlar Birde kendi uydurdukları şeylere yine kendileri inanıyor başka inananda yok ![]() Tüm hainler diz çökecek bir gün TÜRK bayrağının altında... Ich Bin Heinrich Himmler |
|
| | #8 |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bir seyi anlayamiyorsunuz, sizlerin nevruz diye bildigi sey ile, newroz cok farkli. Ben size diyorum ki, nevruzunuzu savunabilirsiniz, kutlayabilirsiniz, sizin icin baska bir anlam ifade edebilir, ben buna saygi duyarim. Ancak bizim newroz umuz baska, bizim icin anlami farkli, önemli degil, nerden nasil geldigi, tutki 80 den sonra gelmis olsun, yada demirci kawa efsanesinden, hic önemli degil. Önemli olan bizlerin bunu ne anlamda kutladigimizdir. Bu anlam kisaca: Zalimlige baskaldiridir. Bu kadar basit, bosuna yok su türk bayrami bu kürt bayrami tartismasi yaratmayin bence. Bizler bu anlami ile kutluyoruz ve bu anlami ile newroz bizimdir, nevruz da sizin olsun, anlastik mi? |
|
| | #9 |
| Profesör ![]()
Forum Gücü: 66 Forum Puanı:24347 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | kendinize antikapitalist diyorsun ama kapitalin o dev gücüne karşı birlik olma çarımızı sürekli reddedip kendi küçük dünyanda yaşamak istiyorsun...aslında hatan tüm yaşam felsefeni antikapitalizme dayandırmış olman... herşeyi sadece ekonomik düşünüyor ve tüm olumsuzlukların altında ekonomik bir neden arıyorsun... sana acımaktan ötesini yapabilseydim keşke... [IMG]http://img256.imageshack.us/img256/3854/banev5.jpg [/IMG] |
|
| | #10 | |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| | #11 |
| Profesör Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 3.076
Forum Gücü: 86 Forum Puanı:35280 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | işte düştüğünüz en büyük yanlışlardan biri bir ırkı yok saymak ve sanki emperyalist güçler tarafından varedilmiş ve ülkenin temeline dinamit yerleştirilmek için oluşturulmuş bir ırk gibi görmek birlik ve beraberlikten bahsedenler için bir çelişki değilmi.... doktor... bir çok kaynak var aslında bunların en başında ttk nın kaynaklarını en önemli kaynaklardır... tabi sen kaynak sunmuşsun bende M.Kemal Atatürk'ün sözlerini kaynak olarak göstereyim... 1.dünya savaşı esnasında düşmanın yurttan atılması, işgal edilen bölgeleri tekrar kazanmak ve dış güçleri ülkeden bertaraf etmek adına mustafa kemal atatürk' ün kürt vatandaşlarımıza verdiği destekler neticesinde aynı zamanda da onların hakkındaki düşünceleridir. '' doğu vilayetleri halkı taarruzlara hedef olmuş, en büyük felaketi görmüş bir unsur olmak sıfatıyla, birlik ve fedakarlık lüzumunu en önce takdir ettikleri iftiharla görülmektedir. bu sebeple ben kürtleri de bir öz kardeş olarak bağrımıza katıp tekmil milleti bir nokta etrafında birleştirmek ve bunu dünyaya müdafaa-i hukuk-u milliye cemiyetleri vasıtasıyla göstermek karar ve azmindeyim. '' ufak bir anekdot: zamanın kürt aşiretleri de din ve vatan uğrunda açılacak mücahedeye katılmaya hazır olduklarını kazım karabekir paşa' ya bildirmişlerdir. 2.atatürk " ben kürtleri de bir öz kardeş olarak bağrımıza katıp tekmil milleti bir nokta etrafında birleştirmek ve bunu dünyaya müdafaa-i hukuk-u milliye cemiyetleri vasıtasıyla göstermek karar ve azmindeyim. '' bu sözleriyle kürtlere ne kadar iyi baktığını göstermiştir . CEZALI ÜYE |
|
| Mesaja teşekkür eden: | ŞiYaR (23-04-08) |
| | #12 |
Teşekkür etti: 3.035
Forum Gücü: 86 Forum Puanı:30101 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Aynı zamanda Kürt Teali Cemiyetinide kurmuşlardır... Bu dernekler dışında, memleket içinde daha başka birtakım dernek ve kuruluşlar da ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında Diyarbakır, Bitlis, Elâzığ illerinde, İstanbul'dan idare edilen Kürt Teali Cemiyeti vardı. Bu derneğin amacı yabancı devletlerin himâyesi altında bir Kürt devleti kurmaktı. Mustafa Kemal Atatürk yaptığımız işi tam yapalım kürt isyanlarının kronolijisinide verelim... 1806, Baban Aşireti, Abdurrahman Paşa İsyanı 1833-1837, Mir Muhammed (Soran) İsyanı 1838 1. Han Mahmud İsyanı 1842 - 1847 2. Han Mahmud İsyanı (son döneminde Bedirhan Beyle ittifaken) 1843-1847 Bedir Han İsyanı 1855, Yazhan Şer İsyanı 1878-1881, Şeyh Ubeydullah Nehri İsyanı 1919-22, Simko (Ismail Ağa) İsyanı 11 Mayıs 1919, Ali Batı İsyanı 21 Mayıs 1919, Mahmut Berzenci İsyanı 6 Mart 1921, Koçgiri İsyanı 4 Eylül 1924, Beytüşşebab İsyanı 10 Haziran 1925, Nehri İsyanı 7 Ağustos 1925, Reşkotan-Raman İsyanı Kasım 1925, 1. Sason İsyanı 16 Mayıs 1926, 1. Ağrı İsyanı 21 Ocak 1926, Hazro İsyanı 7 Ekim 1926, Koçuşağı İsyanı 26 Mayıs 1927, Mutki İsyanı 13 Eylül 1927, 2. Ağrı İsyanı 7 Ekim 1927, Bıcar İsyanı 6 Temmuz 1929, İt Resul İsyanı 20 Eylül 1929, Tendürek İsyanı 26 Mayıs 1930, Savur İsyanı 20 Haziran 1930, Zilan İsyanı 21 Temmuz 1930, Oramar İsyanı 7 Eylül 1930, 3. Ağrı İsyanı 24 Ekim 1930, Pülümür İsyanı Eylül 1930, 2. Mahmut Berzenci İsyanı Kasım 1931, Şeyh Ahmed Barzani İsyanı Ocak 1937, 2. Sason İsyanı 21 Mart 1937, Dersim İsyanı M.K.Atatürk'ün idam emrini veren kimdir bilir misin? Kürt Mustafa Paşa'dır. Bu adamın eniştesi ingiliz ajanı Kürt İzzet'tir. Onunda yeğeni Şerif Paşa Kürt Teali Cemiye'tinin paris temsilcisidir.. ![]() Tüm hainler diz çökecek bir gün TÜRK bayrağının altında... Ich Bin Heinrich Himmler Konu J.Mengele tarafından (23-04-08 Saat 18:57 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| | #13 | |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.140
Forum Gücü: 100 Forum Puanı:37649 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Siz Yahudiler bizim akrabamız yoq sümerlilerden geliyoruz diyerek daha çok şeyler sıkarsınız ![]() Ö(lürsem)S(ebebi)S(ensin) Sanmam Kurt Adam Angolosakson Rüyasi Gidin Sorun Belki De Kendisi Akinci Dölü TÜRK Oglu Türktür | |
|
| | #14 |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.545
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:25406 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
böyle ülke ve forum içindeki topluluklar arasına tefrika sokacak maddeler üretmeden önce iyice araştırmak gerekir. biri diyorki kürt kelimesi emperyal bir yalan, diğeri demirci kawa diyor. neyse o tartışmalar sizin olsun ben nevruza geleyim. kelimenin etimolojisine bir bakalım: Kelimenin aslı eski Farsça'dan gelir: nava=yeni + rəzaŋh=gün/günışığı, anlamı "yeni gün/günışığı" dır ve günümüzün Farsçasında da hâlâ aynı anlamda kullanılmaktadır(nev=yeni + ruz=gün; anlamı "yeni gün") diğer dillerde ise: Azerice: Novruz, Farsça: نوروز, Kürtçe: Newroz, Kazakça: Наурыз, Kırım Tatarca: Navrez; Tacikçe: Наврӯз; Lazca: Pagana, Türkçede Nevruzdur. Yani baharın gelişini simgeleyen bir bahar bayramı. Çeşitli topluluklarda, farklı günlerde kütlanıyor bu gün, öyle çok arasıda yok bir kaç gün var kutlama günleri arasında. Kuzey yarım küredeki her toplum kutlar bu bayramı. tarihi ise 15.000 yıl öncesine buzul çaığnın bitimi ile başladığı pers kaynaklarında söylenir. bu bayram sadece kürt ve Türk milletlerine özgü bir bayram değildir. orta asya daha doğrusu kuzey yarım küredeki bir çok millet çeşitli isimlerle baharın gelişini kutlar. ha terör örgütü bu bayramı istismar eder o ayrı konu. o zaman birilerinin çıkıp bayramı istismar eden terör olaylarını kürtlerden uzak tutmalıdırki kendilerinide temize çıkarsınlar. yoksa bu olay üzerinden istismar edilmek çok kolay bir şeydir. [Tuğrul Bey] İtle yaşayanın arkadaşı it, çakalla yaşayanın arkadaşı çakal olur, terbiyesizler arasında yaşayanlarda terbiye aranmaz... Münkür münafığın soyu, Yaktı harap etti köyü, Ölüsüne bir tas suyu, Dökeninde avradını... |
|
| | #15 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Uzun zamandır var olan bu gerçek yeni ortaya çıkmış gibi vermenin alemi yok. |
|
| | #16 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.797
Forum Gücü: 104 Forum Puanı:45037 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bu bayramın Kürtlerce sahiplenilmesinde bir sakınca görmüyorum..PKK propaganda amaçlı sömürüsü söz konusu bile olamaz..Beraber omuz omuza kutlanan bu gün pkk nın işine gelmeyecektir..Bu bayramın Kürtlerce sahiplenilmesine karşı olanlar bu topraklar üzerinde kardeşlik adına bir armağan olarak baksınlar olaya..Rakımızdan baklavamıza kadar çalınan kültürlerimizde ne kadar hassassak bu konuda da o kadar hassas olmalıyız...
|
|
| Mesaja teşekkür eden: | ŞiYaR (23-04-08) |
| | #17 |
Ya ben anlatamiyorum ya bu insanlar anlamak istemiyorlar. Ben diyorum ki, kürtler kendilerine bir gün sectiler adina newroz dediler ve bu günü zulme karsi baskaldiri anlaminda bayram olarak kutluyorlar. Ben bunda en kücük bir sakinca görmüyorum. Nevruz benim diyenlere söylüyorum, nevruz sizindir diyorum, siz onu nevruz olarak kutlayin. Bunun newrozla alakasi yok, hicbir kürt size nevruzunuzu kutlamayinda demiyor, nevruz bizimde demiyor. (Nevruz kelimesi de bu arada türkcedeki büyük ünlü uyumuna uymuyor, nerden geliyor acaba )
|
|
| | #18 |
Teşekkür etti: 3.120
Forum Gücü: 210 Forum Puanı:90041 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | gulmemek isterdim ama newroz dediğiniz olgu nedense bizim nevruz bayramımızla aynı gune yada gunlere denk geliyor cok enteresan şaşırdım nedense bizim demek istemezdim ama malum bazen domuzla koyunu ayırt etmek lazım diye dusunuyorum ama şunlarıda goruyorum ki yine kendi bilmez ahmaklar tezatlıklar içinde !!!pkk destekcileri degilde kürt aydınlarının bu forumda olmasını cok ama cok isterdim ! GLoBaL Çingene GökiŞ (: ![]() Beni Çekemeyenler Anten Kullansın =) Ne KomiNizM,Ne FaŞiZM,YaŞaSıN ErotizM Konu DR_GoKiSsS tarafından (26-04-08 Saat 13:55 ) de değiştirilmiştir.. |
|
| Mesaja teşekkür eden: (4 Kişi) |
| | #19 | |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
![]() ![]() ![]() Sizin nevruzunuzla, bizim newrozumuz ayni gün olsun, bunda ne zarar var, yani günlerde mi türk? ![]() ![]() ![]() Son cümlene dönelim, tek bir cümle ile cevap veriyorum sana : Kürt aydinlarinin hepsi pkk lidir. Bilmem anlatabildim mi? | |
|