DownLoaduc
Zamansız Tartışma Platform  Meydan  Meydan Grupları

Konu Seçenekleri
Eski 14-02-08, 00:40 Çevrimdışı   #1
Öğretim üyesi
Huzur Pınarı

Şidaam - ait Avatar
Genel Mesajlar: 589
Teşekkür etti: 201
RepForum Gücü: 19
Forum Puanı:7818
Şidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmışŞidaam yememiş içmemiş konu açmış
dikkat Türkçe-mizin Şeyine Şey etmeyelim!!

Geçenlerde bir işyerine telefon etmem gerekti, dostum olan sahibini aradım. Bülbül gibi şakıyan sesiyle sekreter hanım telefonun öbür ucunda sordu: - Kim diyeyim efendim? Adımı verdim. - Sizi şimdi bağlıyorum efendim, dedi, işveli sesiyle... veya bana öyle geldi! Allah Allah! Ben ne yaptım ki beni "bağlıyor" bu kızcağız diye huysuzlandım! Bir an kafamdan geçti; "Acaba beni Michael Douglas mı zannetti, demir karyolaya mı bağlayacak? Yoksa bu işveli sesli hanım kız Sharen Stone mu?" Yoksa koyun mu zannetti? Şırrak karşıma dostum çıkınca bir anlık hayallerim söndü gitti! O anda söylemedim ama bir başka gün dostuma: - Yahu, dedim, senin sekreter hanım beni "bağlamaya" kalktı! Güldü, geniş yürekli, hoşgörülü dostum: - Napiim, o hep öyle konuşur ama, dedi, yeni kuşak gençler birtakım kelimeler üretiyorlar ki, düzeltene kadar bir yenisi geliyor yerlerine! İyi ki "Size geçiriyorum" dememiş!" - Ama çok çirkin, ikaz etsen de öğrenseler! - Kardeşim sizin gazeteleriniz, dergileriniz, muhabirleri, yazarları bile bu uydurma dili konuşuyor, yazıyor çoğu zaman. Sizlerin yol göstermesi daha isabetli olmaz mı? Bak şu laflara: Adam eşiyle mutlu bir hayat sürdürüyor, gazetede ondan bahsedilirken "Eşiyle oldukça mutluydu" diye çıkıyor! Bir başkası: Annesi ölmüş, kızcağız iki gözü iki çeşme ağlıyor, gazetede haber :"Genç kadın oldukça müteessir görünüyordu!" Çok mutlu yerine, eh, biraz mutlu, çok üzüntülü yerine, oldukça (az) üzüntülü hayli garip ve hayli ayıp kaçmıyor mu?

"Kendine iyi bak"! Yeni moda bir laf veya emir de "Kendine iyi bak." Adam sevgilisinden ayrılırken genç kıza, "Kendine iyi bak" diyor ama maşallah iki genç de sağlıklı. Belki akşam, belki yarın buluşacaklar! O arada kendine iyi bak! Olur şey değil! Geçenlerde eski sekreterim ziyaretime gelmişti, ayrılırken: - Kendinize iyi bakın, demesin mi! Bir an alındım, hiç böyle söylemezdi diye düşündüm, yoksa şimdi kötü mü görüyordu sağlığımı? (Gidicisiniz gibi!) Belki bir hastayı ziyaretten sonra ayrılırken "Aman kendine iyi bak" denilebilir ama her dakika bu laf kullanılır mı?

Eski İstanbul valisi doğru Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Şükrü Haluk Akalın'la Devrim Sevimay Vatan'da bir röportaj yapmış. "Kendine iyi bak" lafına başkan da takmış, "Kendime iyi bakarım, sizin söylemenize gerek yok ki. Dilimizde 'Sağlıcakla kal', 'Allahaısmarladık', gibi sözler varken" diyor. "Bir de 'Size döneceğim' var; aslında atlatma dili bu!" "Ne zaman birlikteydik, ne zaman ayrıldık da bana döneceksiniz, demek geliyor içimden." - Peki hala tartışılıyor eski İstanbul valisi mi, İstanbul eski valisi mi? - Tartışmaya gerek yok. Tamlayan kelime başa gelir. Hiç "Telefon eski kulübesi" diyor musunuz? Eski telefon kulübesi diyoruz. Doğrusu eski İstanbul valisi...

Euronun Türkçesi avro... Gelelim euroya. TV'de, borsada her yerde değişik telaffuz ediliyor, doğrusu nedir? Akalın cevaplıyor: - AB para birimini Almanlar oyro, Fransızlar öro, İngilizler yuro diye seslendiriyor. Bunun formülü şöyledir. Kendi dilinizde Avrupa'yı nasıl okuyorsanız, ilk hecesinin sonuna o harfini getirirsiniz. Türkçesi, doğrusu avro'dur. Geçen hafta Azerbaycan'daydım ve onların bile avro dediklerini duydum. - Şey için ne diyorsunuz? - Eşya kelimesinin tekilidir. Şey önemli kelimedir ama kullandığınız yere bağlı. "Şeyin şeyini şey ettim" derseniz, olmaz. Hangi anlamı katarak söylediğinize bakmak gerekir. Ben de haddim olmayarak gazetecilerden, yazarlardan, öğretmenlerden "Ne olur Türkçede beraberce şeyin şeyine şey etmeyelim" diye rica ediyorum.

Kaynak: Yılmaz Çetiner

Bediüzzaman sünnet olan sarığı için başını verirken,
Ben farz olan örtüm için hayatımı versem AZDIR!!

Ben annemin kızıyım; harbiyim, yalan bilmem.
Kalbim oyuncak değil, hiç kimseye Eğilmem!

Mesaja teşekkür eden: (6 Kişi)
Bυя¢U (14-02-08), biTsEdE_giTsEk (22-05-08), Jen (14-02-08), Samson (22-05-08), serkhan_585 (07-05-08), Yσкє∂!¢! (22-02-08)
Eski 01-05-08, 15:40 Çevrimdışı   #2
Öğrenci
Genel Mesajlar: 2
Teşekkür etti: 0
RepForum Gücü: 0
Forum Puanı:1
xcosmo Herkese mesafeli
saol kardes biz gencler cok yeni kelime üretirioz
Eski 07-05-08, 17:02 Çevrimdışı   #3
Asistan

serkhan_585 - ait Avatar
Genel Mesajlar: 427
Teşekkür etti: 458
RepForum Gücü: 4
Forum Puanı:897
serkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuşserkhan_585 üç beş tanıdığı olmuş
Ruhsal Durumum:
bu ne ya cok guldum.sen de gul emi ;-)
bizede yani Azerbeycanda sey-cism ve ya 1 esyaya diyoruz. bazen zozumuzun arkasini getiremeyince de "sey imm sey" diye konusuyoruz :-)))

Konu serkhan_585 tarafından (07-05-08 Saat 17:05 ) de değiştirilmiştir..
Eski 22-05-08, 11:28 Çevrimiçi   #4
Grup Lideri
Antikapitalistler

ŞiYaR - ait Avatar
Genel Mesajlar: 6.735
Teşekkür etti: 12.485
RepForum Gücü: 140
Forum Puanı:57449
ŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazŞiYaR tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ödüller:
memo bunuda tercüme et bakem

Nedir bu başımdaki felaket
Kırk yıldır sefalette bu Ahmet
Kefenimi alın dikin bir zahmet
Gömün beni, gömün beni bir başıma.

Elimde değil, susamıyorum...

Ahmet Kaya
16 Kasım Ölüm Yıldönümü
Eski 22-05-08, 11:32 Çevrimdışı   #5
Profesör

bandobras - ait Avatar
Genel Mesajlar: 4.129
Teşekkür etti: 2.508
RepForum Gücü: 66
Forum Puanı:24347
bandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbandobras tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
abi bırak şu bot beyinlilerii başka forumdaki birine mesaj yazarken buraya yazmış nasıl işse anlamadım gitti

[IMG]http://img256.imageshack.us/img256/3854/banev5.jpg
[/IMG]
Mesaja teşekkür eden:
ŞiYaR (22-05-08)
Eski 25-05-08, 18:36 Çevrimiçi   #6
Profesör
Figüranlar

bEyAzLi - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.661
Teşekkür etti: 1.427
RepForum Gücü: 50
Forum Puanı:18170
bEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymazbEyAzLi tanımayanı zamansız forum da kimse adam yerine koymaz
Ruhsal Durumum:
Paylaşım çin teşekkurler..
Eski 11-09-08, 17:12 Çevrimdışı   #7
Doçent
Huzur Pınarı

poor_youth - ait Avatar
Genel Mesajlar: 3.260
Teşekkür etti: 1.454
RepForum Gücü: 34
Forum Puanı:11001
poor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmışpoor_youth Rep olayını aşmış
Ruhsal Durumum:
Kendine iyi bak demeyi yanlis bulmuyorum cunku bir dakika sonra ne olacagimiz belli degil ,kendine dikkat et manasinda soyluyoruz sonucta=)

\,\,/,/,
\\ - - //
(--O-O--)
----------oOOo-(_)-oOOo----------
Kendilerini bitmez cümle sananlara ufacık bir nokta.

Konu Seçenekleri