| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Yard. Doçent Kemalistler ![]() | beyin göçünü biliyoruz....Türkiye'de de beyin göçü var bilmeyenler şuradan bakabilir http://www.genbilim.com/content/view/855/86/ size göre beyin göçü neden oluyor.... önlemek için ne yapılmalı... David Smith --------------------------------------------------------------------------------------------------- "Zamanımı gerçekten boşa harcadım." Jeffrey Dahmer "my pain is self choosen" |
|
| | #2 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 2.797
Forum Gücü: 104 Forum Puanı:45037 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Türkiye'de eğer yanlış bir şeyi düzeltmeye kalkarsanız oklar üzerinize çevrilir..Türk insanına yararlı bir şeyler yaptıysanız burnunuzdan getirirler..Bir bürokratsanız ve işinizi düzgünce yapmak isterseniz kuru iftiraya uğrama ihtimaliniz yüksektir..Hakkınız hukuksal yollardan aramak isterseniz sonuçta suçlu çıkacağınıza emin olabilirsiniz..Cevabım pek bilimsel olmamış olabilir ama gelecek cevaplara göre konuyu daha da irdeleyebiliriz..
|
|
| | #3 |
| Öğretim üyesi Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 228
Forum Gücü: 14 Forum Puanı:4717 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
başta eğitim özgürlüğü sağlanmalı yurt dışında okuyan ve ünversitelerinde 1. olan onlarca başörtülü vatandaşımız var
Bir insanın akıllı olmasına birşey dediğimiz yok. Yeter ki; aklını başkalarına kabul ettirmeye çalışmasın. Eflatun |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | poor_youth (07-09-08), Redkid (09-09-08) |
| | #4 |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 342
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bence en önemli sebep egitimdeki yetersizlikler. Türkiyede örnegin üniversitelerde dersler veriliyor, bunda sorun yok, ama bilimsel calismalar cok cok az, yeni birsey üretilmiyor. Örnegin bir yüksek lisans ögrencisi tez hazirlarken, yeni projeler yaratmiyor, olanlari kullaniyor, diger asamalarda da durum cok farkli degil. Bunda en büyük etken üviversitelerin bilimsel degil siyasal olmasi. Bunun beyin göcü ile ne alakasi var demeyin. Bilime hizmet etmek isteyen insanlar, elbette bilimsel egitimin ve calismalarin oldugu alanlara kayacaktir. Bana göre en büyük kayip, dis ülkelere master, doktora icin gidenlerdir, cünkü onlar gidince dönmüyorlar. Birde isin maddi kismi var. Türkiyede örnegin yurtdisinda egitim görmüs ile türkiyede egitim görmüs arasinda firmalar dogal olarak ayrim yapiyorlar. Cünkü onlarda türkiyedeki yetismis elemanlarin cok saglam bir egitim sisteminden gecmedigini biliyorlar, cok az sayida iyi egitim almis olanlarda, yurt disina kaciyor, cünkü maddi acidan doyurulmuyor. Tabi bunda yabanci ülkelerin bilimadamina verdigi önemde var, türkiyede degeri anlasilamayan bu insanlar, yurtdisini bir care olarak görüyorlar, orda kendilerini biraz kaba olacak ama "adam yerine konulmus" hissediyorlar. Ayrica maddi imkanlar ve bilimsel bir egitim imkani da yakaliyorlar. Örnegin türkiye düsük puanla "kötü" denilebilecek bir üniversitede okuyanlar, yurtdisinda o türkiyede girmeyi bile hayal edemeyecekleri üniversitelerden (ODTÜ gibi mesela) cok daha üst düzey üniversitelerde okuma sansina sahip oluyorlar. Neden? Cünkü yurtdisinda firsat esitligi var, seni bir tek sinav ile degerlendirmiyorlar, sana sans veriyorlar, calisip sansini degerlendiriyorsun, türkiyede ise bir tek sinavla gelecegin belirleniyor. Toparlarsak, türkiyede egitimin gercek anlamda bilimsellesmesi, kalite artisi, üniversite sayilarinin artisi, bilimsel calisma alanlarinin artisi, öncelikle tek sinav sacmaligini kaldiracak, firsat esitligi saglayacak, sonra zamanla ülkenin sanayilesmesini de dogal olarak saglayacak, kalifiye elemanlara ihtiyac artacak, onlar maddi olarakta doyurulacaktir. Bu durumda kimse yurtdisina gitmek istemez, acikcasi örnegin ben sahsen yurtdisinda egitim gören biri olarak, bu durumda türkiyeye dönmeyi pek düsünmüyorum, tanidigim insanlarin hicbiri düsünmüyor diyebilirim. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | HANNİBAL (07-09-08) |
| | #5 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Maddi olanaksızlık en büyük sorundur. Eğitim sistemini yetersizliği, taraflılığı ve düzensiliği ise tuz biberi oluyor. Bu şartlarda bunu engellemek olanaksızdır. Beyin göçü kervanına katılanlar bu durumda hiç haksız değil. Onlar da elbette başkaları gibi yaşamak ister. Bu şartlara katlanmak zorunlulukları da yok. Bizim onlara bu yüksek yaşam ve geçim şartı sağlama zorunluluğumuz var ki, günümüz Türkiye'sinde bu sağlanamıyor. |
|
| | #6 |
| Yard. Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 1.342
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:9132 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Mühendise doktora para vermezseniz, kendilerine 500 katı daha fazla para verecek ülkeleri seçerler hem normal hem de sinir bozucu bir durumdur... ![]() ''Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız bir de cehaletin bedelini hesaplayın'' (Socrates) |
|
| Mesaja teşekkür eden: (3 Kişi) |
| | #7 |
| Yard. Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.568
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:6707 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
bence bilimadamlarının yanısıra yazarları da ele almak lazım sanatcıları da... Fazıl Say'a hitaben giderse bir kayıp olmaz diyen burnunun dikine bir cumhurbaşkanı var halhazırda.... bu tip olaylar sık yaşanıyor sonrada neden kültür dejenere oluyor diye yakınıyorlar.. yıllarca Mahzuni "amerika katil"dedi diye hapis yattı bir sürü dert açtılar başına.... böyle yapılırsa topcular popcular mutlu mesut;halkı uyutan bir kültür çıkar ortaya bence... David Smith --------------------------------------------------------------------------------------------------- "Zamanımı gerçekten boşa harcadım." Jeffrey Dahmer "my pain is self choosen" |
|
| Mesaja teşekkür eden: | bEyAzLi (09-09-08) |
| | #8 |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 472
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:11475 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Beyin göçü iyi eğitim görmüş insanların yetiştiği az gelişmiş/gelişmekte olan bir ülkeden gelişmiş bir ülkeye göçüdür. Ülkemiz itibari ile bu durumun en büyük nedeni ise yetersiz kaynaklar bununla birlikte toplum yapısıdır. Bu durumu ise ortaya konmuş olan Analizlerle pekiştirecek olursak;Türkiye beyin göçü en fazla olan 34 ülke arasında 24üncü sıradadır.Bu ise iyi yetiştirilmiş yüz kişiden 59unun kaybedilmesi gibi bir sonuç çıkarmaktadır. Bunların dışında yine kaynaklarda belirttildiği üzere beyin göçünün gelişmiş ülkelerdede yaşandığı bir gerçekliktir. Örnek olarak ise Avrupa Ülkeleri ve İngiltere'den ABD'ye beyin göçleri söz konusudur ki birinci dereceden akrabam yani kuzenim Cass University-London'da lisansını tamamlayarak,Yüksek Lisans Doğrultusunda prestijli bir üniversite olan Stanford University-United States of America'da iyi bir derece ve tez ile akademi hayatını nihayetinde sonlandırarak Bir yatırım bankası olan Morgan Stanley'de stratejist olarak profesyonel kariyerine yine Birleşik Devletler'de devam etmektedir. Bu bağlamda beyin göçünün her anlamda azaltılması için yapılması gerekilen başlıca düzenleme;siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanması bununla birlikte refah ve düzenli bir toplum yapısının oluşturulmasıdır. |
|
| | #9 |
| Öğretim üyesi Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 259
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:2616 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Bazı ekonomik ve politik nedenler, eğitim sisteminin çarpıklığı, bilime-teknolojiye yapılan yatırımın azlığı ve yeterince teşvik edilememe durumu, yeterli iş sahasının bulunmaması doğal olarak beyin göçüne zemin hazırlıyor. Başka ülkeler daha iyi imkanlar sunduğu sürece de bunu engellemek hiç de kolay değil hatta kaçınılmazdır fakat göçü en az düzeye indirmek için gerekli çalışmalar yapılabilir. Bir Girdap Gibi Bir Girdap Gib Bir Girdap Gi Bir Girdap G Bir Girdap Bir Girda Bir Gird Bir Gir Bir Gi Bir G Bir Bi B . |
|
| | #10 |
| Grup Lideri Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.646
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:31590 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ne kadar sağlıklı bir örnek olucak bilmiyorum ama bunu zamansızdan bir şeyle örneklersek Düşünürler grubu çok iyi bir örnektir.. ![]() "Savaşın sonudur bitti sanırsınız Vatan ve bayrak Bir çocuk daha doğar Bir Mustafa Kemal daha." ηє мuтℓu тüяк'üм ∂iyєηє.. |
|
| | #11 |
| Grup Lideri Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 15.329
Forum Gücü: 435 Forum Puanı:181798 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Açarmısın kardeşim tam olarak ne demek istediğini? ![]() Seni neden sevdiğimi düşündümde bulamadım Bir sebep olsun istedim öyle çoktu ki sayamadım Kaptırdım kendimi birsürü yalanlara Ama en sonunda anladım Seni sen olduğun için çok, çok seviyorum Bu sevgiyi sende bulduğum için yaşıyorum |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Virane (07-09-08) |
| | #12 |
| Yard. Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.568
Forum Gücü: 23 Forum Puanı:6707 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | bende merak ettim David Smith --------------------------------------------------------------------------------------------------- "Zamanımı gerçekten boşa harcadım." Jeffrey Dahmer "my pain is self choosen" |
|
| | #13 |
| Grup Lideri Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 2.646
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:31590 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Söylerken pek smiley kullanmam o yüzden söylerkenki amacım kesinlikle negatif değildir öncelikle belirtim.. az organizasyon yapan ve popüleritesini yitirmiş gruplar yerine üyeler popüler ve grup nimetlerinin çok daha iyi olduğu için üyeler oraya geçiyor.. zaten belirttim ne kadar sağlıklı bir örnek olur dedim bilmiyorum ama ben sitemize uyarlarsak böyle bir teşbih yapmak istedim.. Bu durumda zor durumda olan grupların kalkınması daha da zorlanırken zaten çok iyi durumda olan gruplar daha da iyi oluyor.. orj hali ile Beyin göçü ülkeler arasındaki gelişmişlik farkının daha da artmasına neden olmaktadır. editlenmiş hali ile Beyin göçü gruplar arasındaki gelişmişlik farkının daha da artmasına neden olmaktadır. Ben olayı Dünya olarak değil de site olarak ele aldım ve örnekledim .. Yanlış anlaşılma olmasın eleştiri gibi olsa da bence de övgüdür bu.. Sonuçta her grup 0 dan başladi yükseldi.. ![]() "Savaşın sonudur bitti sanırsınız Vatan ve bayrak Bir çocuk daha doğar Bir Mustafa Kemal daha." ηє мuтℓu тüяк'üм ∂iyєηє.. |
|
| | #14 |
Teşekkür etti: 753
Forum Gücü: 43 Forum Puanı:15468 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Hem Düsünürlere gecerek yaptigim beyin göcü hemde Avrupaya gelerek yaptigim beyin göcüyle yanlis birsey yaptigimi düsünmüyorum... Ikisinde de milletime daha iyi bir evlat olmak icin calisiyorum... Türkiyeyi para gibi mesnetsiz seyler icin terketmem. Egitimim bitsin. Türkiyeye dönecegim... Hem buralara gelmeden. Bunlarin gercek yüzlerini de göremezsiniz. Gelene kadar Avrupa da birsey var zannederdim. Yanilmisim... Ayrilik kolay degil Onu gel sen bana sor Günlerim yalniz sizi Aramakla geçiyor İhtarlı üye.... Türkiye Sevdalısı.... |
|
| | #15 | |
| Doçent Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 1.454
Forum Gücü: 34 Forum Puanı:11001 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Türkiye kaybediyor \,\,/,/, \\ - - // (--O-O--) ----------oOOo-(_)-oOOo---------- Kendilerini bitmez cümle sananlara ufacık bir nokta. | |
|
| | #16 | |
| Grup Lideri Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 15.329
Forum Gücü: 435 Forum Puanı:181798 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Bende grup ve Ülke kıyaslamanla bir cevap vereyim. İlk başta bizim grubumuzda çok farklı değildi 3-5 popüler üyemiz vardı. Arkadaşlarımıza teklif götürerek aramıza çağırdık birbirimize değer verdik görüşlerimiz ne olursa olsun saygıyı koruduk, muhabbetimiz ve arkadaşlığımızla mutlu olduk. Bu böyle devam etti bu hale geldik. İnsanlarda, o ülkede onlara değer verildiğini hissederlerse, mutlu olurlarsa terketmezler ülkelerini. Buna eğitim, ekonomi, kültür, sosyal şartlar hepsini ekleyebilirsiniz. ![]() Seni neden sevdiğimi düşündümde bulamadım Bir sebep olsun istedim öyle çoktu ki sayamadım Kaptırdım kendimi birsürü yalanlara Ama en sonunda anladım Seni sen olduğun için çok, çok seviyorum Bu sevgiyi sende bulduğum için yaşıyorum | |
|
| Mesaja teşekkür eden: (4 Kişi) |
| | #17 |
| Doçent Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 1.223
Forum Gücü: 30 Forum Puanı:10055 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
beyın gocu bı turkıyede deıl tum dunyada az gelısmıs ve kendı degerlerını koruyamayan ulkelerın hepsınde var bunun onune gecmek ıcın bızı bız yapan degerlerımızı koruyup egıtıme daha fazla destek vermelıyız bence "Sistemden beslenenler sistemi değiştiremezler." guzel goren guzel dusunur,guzel dusunen hayatından lezzet alır. BSN |
|
| Mesaja teşekkür eden: | poor_youth (11-09-08) |
| | #18 | |
Teşekkür etti: 2.797
Forum Gücü: 104 Forum Puanı:45037 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
| |
|
| Mesaja teşekkür eden: | aLadea (21-09-08) |
| | #19 | |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 342
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Eger ilk yazimda acikladigim kosullar olsaydi herkese firsat esitligi taninmis olacakti. O sinav bana sen daha az zekisin damgasi vurdu, ama suan avrupada odtü ile kiyaslanmayacak kadar cok kaliteli bir okulda okuyorum. Ve onlar benim nasil bir egitim sisteminden geldigimi bilmelerine ragmen, bir sans verdiler(tabi bu sansi herkese veriyorlar). Demekki öss yada öys insanlari yanlis kategorilendiriyor. Yani hersey yanlis. Burda örnegin akademik olarak ilerlemek istiyorsan, birilerine yalakalik yapman gerekmiyor, isini yap yeter. Ben su durumda türkiyeye dönüp birilerine yalakalip yapmam, 20 yil birilerinin beni alkislamasi icin okumadim, birilerine yalakalik icin de degil! Bunun disinda okudugum bölüm itibari ile türkiyede calisan ve arastirma yapan ciddi kurumlar yok, suan part time calistigim bir is var, ordaki danismanim diye tabir edebilecegim kisi odtü mezunu bir arkadas. O da türkiyedeki bu durumdan dolayi buraya gelmis, o simdi doktorasini yaparken (onunla ayni yil sinava girmisiz) ben ise hala master ile ugrasiyorum neden? Cünkü o odtü de okuyabildi ben ise "kötü" bir üniversitede okudum. Ama bugün beraber calisabiliyoruz ![]() Elbette ömrümü burda tamamlamayi düsünmüyorum, acikcasi burda olmaktan cok türkiyede olmayi daha fazla istiyorum, beni özelden taniyan arkadaslarda bu istegimi cok iyi bilirler. Ama burda kendimi gelistirmeden ve is tecrübesi kazanmadan dönmem, ki bunu yaparsam, bir daha asla kendimi gelistirme firsatim olmaz. Söylediklerin dogrudur katilirim, ama benimde kendi emegim var ortada, su durumda dönmem o emegimi hic etmek anlamina gelir. Bunun disinda dönsemde belli sebeplerden dolayi ve türkiye belli dönüsümleri gerceklestirmeden devlet kurumlarinda kesinlikle ama kesinlikle calismam. | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | BigBang (09-09-08) |
| | #20 |
| Profesör |