| |
| |
![]() |
![]() | | Konu Seçenekleri | ![]() |
| | #1 |
| Asistan ![]() | Türkiye Cumhuriyeti bugün resmen başlayan karar süreci ile birlikte yeni bir dönemin kapısını aralamaktadır ve yeni bir politik anlayış içerisinde adımlar atmaktadır.Bununla birlikte Türkiye'nin gelecek yörüngesi nasıl bir eğilim ve gelişim içerisinde olacaktır bunu kısa ve orta vadede uygulanacak Dış Politika anlayışından daha net görme fırsatına erişeceğiz. Peki Türkiye'nin geleceğiyle ilgili dış politikası ne tarzda olmalıdır ve uzun vadede bir başarı için ne yapmalıdır? Ben birkaç alternatif ve olası politika anlayışı sunmak isterim; -- Başlıca önceliği Amerika Birleşik Devletleri ile olan jeopolitik ilişkisine vereceği , Washington-merkezli bir politika, -- AB üyeliğinin önceliğine dayanan Avrupa-merkezli bir dış politika, -- Bakış ve eylem bağımsızlığını vurgulayan, öteki güçleri de içeren geniş yelpazede işbirliği ve stratejik etkileşimleri dengeleyen ve de güçlü bir Avrupa ve Orta Doğu bağı olan Ankara-merkezli bir dış politika. Her ne kadar bu politika istikametlerinden hiçbiri diğerlerini tam dışlayıcı olmasa ve gerek Türk iç siyaseti ve gerekse küresel gelişmeler Türkiye'nin gideceği yönü etkileyecek olsa da , Türkiye'nin politikalarının nihai büyük yönelimi , ülkenin pratikte alacağı kararları ve yapacağı eylemleri önemli ölçüde etkileyecektir.Sizler verdiğim alternatif politik duruşlar hakkına ne düşünüyor,Hangi dış politika anlayışını daha verimli ve uzun vadede kullanılabilir buluyorsunuz? Konu itibari ile Yardımcı olan : Graham E.Fuller(CIA Türkiye masası Eski Şefi) Yeni Türkiye Cumhuriyeti |
|
| | #2 |
| Doçent Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 1.225
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:8904 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tabiiki 3.şık daha mantıklı.Türkiyenin gelecek stratejisi öncelikle kendi ekonomisini iyileştirmek ve halkının eğitim seviyesini yükselterek şimdikinden daha güçlü bir hale gelmeye çabalamasıdır bunu gerçekleştirirken mümkün mertebe özkaynaklar kullanılmalıdır.Askeri açıdan bakacak olursak bölgemizde ve dünyadaki güç dengeleri gözetilerek Tüm savaş araç gereçleri %90 yerli yapım olmak üzere ordumuza katılmalı.Örneğin kendi savaş uçağımızı yapabilmeliyiz. Ancak gidişatın gösterdiği şey AB nin dümeninde giderek esaret altına alınan bir ülke olma yolunda hızla ilerlediğimizdir. Beni seviyomuş hemde kocaman "O Ben" |
|
| | #3 |
| Öğretim üyesi Kemalistler ![]()
Teşekkür etti: 259
Forum Gücü: 8 Forum Puanı:2616 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | 3.şık diğerlerine oranlara elbette daha cazip ve uygun olanı amaaa... Türkiye'nin tek ayağı değil ne kadar ayağı varsa çukurdadır bana kalırsa. Hangi parti gelirse gelsin, nasıl hükümet kurulursa kurulsun bu değişmeyecektir. Washington postalar, Brüksel imzayı atar Ankara'da hay hay der, bu böyle devam eder. Bir Girdap Gibi Bir Girdap Gib Bir Girdap Gi Bir Girdap G Bir Girdap Bir Girda Bir Gird Bir Gir Bir Gi Bir G Bir Bi B . |
|
| | #4 |
| Yard. Doçent ![]()
Teşekkür etti: 990
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Birinci seçenek çok daha elverişlidir. Büyük bir müttefik olmaksızın harekete geçmek kolay olmayacaktır. |
|
| | #5 |
| Doçent Antikapitalistler ![]()
Teşekkür etti: 342
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() ![]() |
|
| | #6 |
| Rektör Huzur Pınarı ![]()
Teşekkür etti: 2.549
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:25406 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Yahu Türkiye 60 yada 70 lerdeki kendine yetmeyen ülkemiki hala birilerine dayanamadan ilerleyemeyecek kadar güçsüzde illaki bir müttefik lazım! [Tuğrul Bey] İtle yaşayanın arkadaşı it, çakalla yaşayanın arkadaşı çakal olur, terbiyesizler arasında yaşayanlarda terbiye aranmaz... Münkür münafığın soyu, Yaktı harap etti köyü, Ölüsüne bir tas suyu, Dökeninde avradını... |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Bir Ben Eksiktim (29-07-08) |
| | #7 | |
| Yard. Doçent ![]()
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Ayrıca, müttefik her zaman gereklidir. Türkiye, Birleşik Devletler gibi bir müttefiki yadsırsa sonuç büyük bir kayıp olur. | |
|
| | #8 |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Evet türkiye cöl tarim yapilamaz. Türkiyede egitim sistemi degistirilip üniversiteler bilim üretim merkezlerine cevrilip dolayisi ile sanayi de gelistirilemez, cünkü türkiyelilerin hepsi "gerizekalidir". Bu yüzden ABD nin arkasindan gitmeliyiz! |
|
| Mesaja teşekkür eden: (2 Kişi) | αηтιкαριтαℓιѕт (29-07-08), Bir Ben Eksiktim (29-07-08) |
| | #9 |
| Yard. Doçent ![]()
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Mesele bu değil. Benim bunu kastetmeiğimi beni anlayan arkadaşlarımda biliyor. Olayları çarpıtmayınız. |
|
| | #10 | |
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:25406 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Glabal gerçeklik içinde bir milli ekonomik planla kendi yağımızla kavrulabilir, çevremize bile yetebilebiliriz. Soğuk savaş döneminde değiliz artık, Marshall yardımlarıyla geçinelim... [Tuğrul Bey] İtle yaşayanın arkadaşı it, çakalla yaşayanın arkadaşı çakal olur, terbiyesizler arasında yaşayanlarda terbiye aranmaz... Münkür münafığın soyu, Yaktı harap etti köyü, Ölüsüne bir tas suyu, Dökeninde avradını... | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Galiyev (29-07-08) |
| | #11 |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | αηтιкαριтαℓιѕт (29-07-08) |
| | #12 |
| Yard. Doçent ![]()
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Türkiye'yi çok güçlü sanıyorsunuz. Oysa ekonomisi zayıf ülkenin kendisi de zayıftır. Neye güveniyorsunuz anlamıyorum. |
|
| | #13 |
Forum Gücü: 78 Forum Puanı:25406 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Türkiyeyi zayıflatan dışa bağımlı ekonomi değilmi? Kendisi üretmeyen, giydiği donun lastiğini bile dışarıdan ithal eden, üreticisini korumayıp ucuz çin malına ezdiren, yabancı sıcak paraya ezdiren -gelen sıcak paraya karşı değilim ama böyle bir sistem ekonomiyi batırır- devlet tabiiki zayıf kalacak. Bir insanın bünyesi yedikçe, beslendikçe, kendi özkaynaklarını güçlendirdikçe güçlü kalır, aksi halde erir gider... [Tuğrul Bey] İtle yaşayanın arkadaşı it, çakalla yaşayanın arkadaşı çakal olur, terbiyesizler arasında yaşayanlarda terbiye aranmaz... Münkür münafığın soyu, Yaktı harap etti köyü, Ölüsüne bir tas suyu, Dökeninde avradını... |
|
| | #14 |
| Yard. Doçent ![]()
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Ben kendimiz gelişmeyelim demiyorum. Ancak geişmek için iyi bir ekonomik ve teknolojik desteğe ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı AB yolunda köle siyaseti izleyeceğimize, Birleşik Devletler gibi bir müttefikle anlaşarak karşılayalım diyorum. |
|
| | #15 | |
Forum Gücü: 22 Forum Puanı:6190 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Peki 58 yilda olmayan birseyin neye dayanarak bugün hala olacagini idda ediyorsun? Yaaa kusura bakma , satasmakta istemiyorum ama, gercekten insani cileden cikariyorsun abd yi bu denli savunarak ![]() Yaa ABD liler birine para verse gel bizim türkiyede bol bol propagandamizi yap dese inan senden daha iyi yapamaz! Ben neye güveniyorum, insan iradesine ve özgücüne güveniyorum... | |
|
| | #16 |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 473
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:11475 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Marcus olaylara daha realist baktığı için her zamanki gibi yine yanlış anlaşılmış. Arkadaşlar olaylara daha realist bakmalı burda kimse kimsenin savunuculuğunu yapmıyor en azından benim yanımdaki ve belirli bir duruşu olan kişiler bunu yapmıyorlar! Kişiler, Türkiye için fikirler üretiyorlar ve fikirler her ne kadar size Türkiye'nin biraz daha çekimser duruşu itibari ile mantıksız gelsede mantıklı bir noktadadır. Türk-Amerikan ilişkileri hakkında uzun süredir dile getirilen ezberlerden biri, her iki ülkenin ''ortak bir vizyonu''paylaştığıdır.Gerçekten de bu iki ülke , geniş ve genel bir takım değerler konusunda ortak bir kanaate sahiptir.Bunların hepside ilke olarak karşı çıkılmaz değerlerdir.Dahası bu mülayim iddia , gerçek anlamını ancak detaylarda ve taktiksel uygulamalarda kazanır.Bizler hala ABD politikalarının belirli Türk çıkarlarıyla nerede örtüşüp nerede aşağı yukarı ayrıştığını sorgulamaktayız. Türkiye ile Amerikanın Orta Doğu'da en azından prensipte, teorik olarak paylaştıkları ortak çıkarlar acaba nelerdir?Şunları göz önünde bulundurun; * Merkezi bir yönetim altında toplanmış , barış içinde bir Irak; * Militan olmayan , Nükleer gücü olmayan bir İran; * Arap-İsrail uyuşmazlığının son bulması ; * Özellikle Türkiye'yi etkilediği için , bölgede terörizmin sona ermesi; * Radikal İslam'ın gelişme ve yayılmasının sona ermesi; * İsrail ile iyi ilişkilerinin devam ettirilmesi, özelliklede Ticari anlamda; * Orta Doğu'da geniş kapsamlı istikrar sağlanması; * Bence en önemlilerinden bir tanesi olan Türkiye'ye uzanan Hazar ve Orta Asya petrol boru hatlarını geliştirerek , Türkiye'nin bir enerji dağıtım soketi haline gelmesi ! Bütün bu çıkarların hızla hayata geçirilmesi gerekir. Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye'nin kilit meseleleri ve stratejik müttefikliğinin olduğu zemin işte burasıdır! Global dünyanın farkında olduğu bu hususun sizlerinde dikkatini çekmesini umuyorum. Dolayısıyla siyasette duyguların işi yoktur. Washington,Bölge itibari ile Türkiye'den iyi müttefik bulamayacağını iyi bilmektedir. Saygılarımla. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Marcus T.CICERO (29-07-08) |
| | #17 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 753
Forum Gücü: 43 Forum Puanı:15468 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bence burda önerilmesi gereken politika şudur. Türk dünyası liderleriyle acilen toplanıp Türk birliğini kurmak. Her konuda birbilerini destekleyecek bir Türk birliği ile dünyadaki güçler yerinde adını yazabilir Türkiye Ayrilik kolay degil Onu gel sen bana sor Günlerim yalniz sizi Aramakla geçiyor İhtarlı üye.... Türkiye Sevdalısı.... |
|
| | #18 |
| Yard. Doçent ![]()
Forum Gücü: 29 Forum Puanı:10757 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Arkadaşlar Türk dünyasının toplanması mümkün değildir. Bize destek verselerdi en basitinden Kuzey Kıbrıs'ı tanırlardı. Ancak bunları kendi iradeleriyle yapamazlar. Kaçıncı yüyılda yaşıyorsunuz? Olaylara ırk açısından bakmak yıkım getirecektir. Biz olaylara kendi ülke çıkarlarımız ön plana çıkmış bir şekilde bakılmasından yanayız. Ülke çıkarlarımızın anahtarı ise Washington'un kapısındadır. |
|
| Mesaja teşekkür eden: | кємαℓιѕтüяк (29-07-08) |
| | #19 | |
| Asistan ![]()
Teşekkür etti: 473
Forum Gücü: 25 Forum Puanı:11475 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Alıntı:
Dünya artık yeni bir düzene giriyor , Bu yeni düzen ise Global bir anlayış içerisinde gerçekleşecektir. Artık önde gelen durum ''yeni dünya düzeni'' ile birlikte yine kendi Ülke menfaatlerinide düşünen bir Dünya Vatandaşlığıdır. Konu кємαℓιѕтüяк tarafından (29-07-08 Saat 13:09 ) de değiştirilmiştir.. | |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Marcus T.CICERO (29-07-08) |
| | #20 |
| Doçent Düşünürler grubu ![]()
Teşekkür etti: 753
Forum Gücü: 43 Forum Puanı:15468 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Türkiye yıllardır washingtonun kapısında dünyada güç olmak istiyorsan bunu bağımsız elde edeceksin. Birinin kapısına giderek değil. Çin bugün A.b.d kapısına mı giderek güç unsuru oluyor. Kore teknolojik çalışmalarına abdden izin alarak mı yapıyor. Yanı başımızdaki İran bile abdyi korkutuorsa o da bize göre güçlüdür. Demek ki şartsız ve tarafsız tek başına olacaktır. Türk dünyasıyla birleşme olmaz diyenlere de hak veriyorum. Sovyet rusyasının etkisine girdikten sonra Türk mü? rus mu? olduklarını iyice unuttular..
Ayrilik kolay degil Onu gel sen bana sor Günlerim yalniz sizi Aramakla geçiyor İhtarlı üye.... Türkiye Sevdalısı.... |
|
| Mesaja teşekkür eden: | Tuğrul Bey (29-07-08) |
![]() |
| Tags |
| dünya, türkiye |
| Konu Seçenekleri | |
| |